Ravintoloiden avaaminen eduskunnan toisen keskiviikko-istunnon ainoa asia

Ravintoloiden avaaminen koronarajoitusten jälkeen on tänään hallituksen laikiesityksenä eduskunnan käsittelyssä.

  • Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemisesta ja toiminnan rajoitusten hyvittämisestä; Hallituksen esitys HE 67/2020 vp; Valiokunnan mietintö TaVM 11/2020 vp; Ensimmäinen käsittely (mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta, joissa §-muutosehdotuksia ja lausumaehdotuksia).

Keskustelussa edustaja Wallin (ps) piti tukisummia liian pieninä auttamaan ravintoloita vaikuttavasti. Perussuomalaiset olivatkin jättäneet vastalauseen hallituksen esitykseen. Ministeri Kulmuni vastasi kysymyksiin, mainiten myös tiukan aikataulun. ”Mikään tukipaketti ei tule yksin riittämään”, jos ihmisten luottamus turvallisuuteen ei palaa, mainitsi Kulmuni. Suomessa annetaan suoria tukia hieman enemmän kuin useimmissa EU-maissa.

Edustaja Pelkonen (kok) mainitsi arvonlisäveron palautuksen, ja kysyi siitä ministeriltä. Tukipaketin viivästymistä myös arvosteltiin, kun tilanne oli tiedossa jo huhtikuussa. Edustaja Tainola halusi tuet mahdollisimman nopeasti, ja suuria yrityksiä suosimatta. Edustaja Wallinheimo otti puheeksi sulkemisajan, joka sortaa osaa yrittäjistä. Edustaja Slunga-Poutsalo totesi esitystä korjatun positiivisesti, ja muistutti kahden suljetun kuukauden jättämästä rasitteesta yrittäjille, ja toivoi tukien nopeaa maksattamista.  Arhinmäki arvosteli sulkujen purkamista aiemmin vastustaneita edustajia, miksei nyt vaadita nopeampaa rajoitusten purkua?.  Edustaja Orpo toivoi nopeampaa avautumista, mikä säästäisi tuista. ”Ravintoloitsijoille enemmän liikkumavaraa.” Edustaja Malmi (vihr) huomautti nuorten, naisten ja maahanmuuttajien työskentelevän ravintola-alalla, ja kärsineen siis työn menetyksestä. Edustaja Meri muistutti perussuomalaisten ehdotuksista valiokunnassa, mm. alv:n tilapäisestä alentamisesta. Ministeri Haatainen vastasi muisti vastauksessaan mainita nopean aikataulun, ja kiitteli virkamiehiä. Ministeri oli tyytyväinen valiokunnan esittämiin korjauksiin, ja kiitteli myös oppositiota. ”Esitys ei ollut huonosti valmisteltu.” Ministeri mainitsi ravintoloitsijan tulonmenetyksen vertailu-ajankohdan, jonka suhteen esitystä oli korjattu. Edustaja Vartiainen puhui alkoholin ulosmyynnin puolesta.

Edustaja Mäkelä kritisoi kellonaikoja, kuten myös moni muukin. Edustaja oli huolestunut korvausten ulkopuolelle jääneistä matkailu- ym. yrittäjistä.  Wesmannin mukaan yritystuet eivät saa olla kriisissäkään kilpailua vääristäviä. Edustaja Kauma muistutti kokoomuksen vastalauseesta, liittyen menetetyn myynnin korvaamiseen. Istumapaikkojen rajoitus ei miellyttänyt edustajaa: Pienet ravintolat eivät ehkä avaa? Mykkänen (kok) halusi myös korvausasteen tarkistamista. ja muistutti eräiden muiden maiden toimenpiteistä asiassa. Edustaja Peltokankaan (ps) mukaan ministerin puhe oli ”ihanaa kuunneltavaa”. Hän muistutti, että luvattiin ettei yksikään yrittäjä mene nurin, mutta siltä ei hänen mukaansa näytä. Peltokangas toivoi hallituksen vielä viimeistelevän tukiratkaisuja. Ministeri Haatainen kertoi vielä, että avautuviin ravintoloihin kohdistuvat rajoitukset ovat STM:ssä valmistelun alla.

Keskustelu oli vilkasta.

Videolähetys alkaa istunnon alkaessa. Videotallenne on myöhemmin nähtävissä samassa ikkunassa.

Videointi: Eduskunta.

1 Comment

  1. Hallitus sarjarikkoo Suomen Perustuslakeja
    21.5.2020 16:55

    Punikkien käpykaarti jatkaa palkallisena ajankuluna näkemiensä unien ja muiden harhojensa pohdintaa, vaikkei sen tuloksilla ole lain voimaa. Perustuslaki kumoaa seurustelukerhon toiveet. Suomalaisilla on sanan, kokoontumisen ja liikkumisen vapaus maan rajojen sisällä koko ajan perustuslain pohjalta heistä riippumatta. Vastuullaan olevan oikean työnsä he puolestaan jättävät sekä tekemättä että mainitsematta. Perustuslaki velvoittaa hallituksen sekä edistämään työllisyyttä että pyrkimään järjestämään jokaiselle työpaikan. Lääketieteessä tuntematon ja koskaan aiemmin maailmassa testaamaton terveiden karanteeni rikkoo hallituksen työllistämisvelvoitteen. Tosin karanteenilla ei ole lain voimaa, minkä hallitus ja mediakartelli ovat yksimielisesti koko ajan salanneet. USA:ssa talousahdingon aiheuttamat itsemurhat ovat ylittäneet jopa vääristyneellä raportoinnilla paisutetut koronakuolemat. Kauanko perustuslakia sarjarikkovan hallituksen edustajat välttävät vangitsemisen? Me muut saammme ilmeisesti rikkoa vastaavasti vapaasti sekä perustuslakia, että kaikkia muitakin eli sitä alempia lakeja. Perustuslain mukaan laki on sama kaikille. Tiesittekö ”Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia” – myös perustuslaista suoraan. Ilmoittakaa jos pongaatte sellaisesta havainnon. Lähdenpä avaamaan yritykseni, kun perustuslaki sen sallii, ettei aikaisempi lintu nappaa asiakkaitani.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top