Riikka Purra: Päästökauppatuloja ei EU:n ilmastorahastoon, vaan sotealan rahoitusvajeen paikkaamiseen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra esitti tänään, että Suomelle kertyvistä päästöoikeuksien myyntituloista on osa korvamerkittävä sote-palveluiden rahoitukseen.

Koska päästökaupan aiheuttama energiakustannusten nousu rasittaa myös sote-alaa, Purra ehdottaa että kasvaneista päästökauppatuloista osa kohdistetaan käytettäväksi hyvinvointialueilla. Viime vuonna kertyi Suomelle tuloa päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä noin 409 miljoonaa euroa, kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna (220 miljoonaa €). Muutos johtuu päästöoikeuksien huutokauppahinnan noususta.

Kuluvalle vuodelle, 2022, odotetaan 660 miljoonan euron myyntituloa, arvioi Riikka Purra.

Purra esitti, että lisääntyviä päästökauppatuloja pitää korvamerkitä hyvinvointialueille kompensoimaan päästökaupan aiheuttamaa energiakustannusten nousua ja paikkaamaan sote-alan rahoitusvajetta. Päästökauppatulot on ohjattava suomalaisten hyväksi eikä esimerkiksi EU:n ilmastososiaalirahastoon.

– Suomen hallitus peesaa Euroopan komissiota myös päästökaupan kovempaan kiristämiseen vetämällä oikeuksia pois markkinoilta. Päästöoikeuksien määrä vähenee 2,2 prosenttia vuodessa vuodesta 2021 alkaen. Tämä tietenkin osaltaan lisää nousupainetta päästöoikeuden hintaan – ja niinhän sen on tarkoituskin. Päästöoikeuksien lisääminen tai edes ennallaan pitäminen vaikuttaisi sähkön ja polttoaineiden hintaan alentavasti, ilman että EU:n tyylin mukaisesti pohjoisen maat pääsevät taas maksumiehiksi tukipakettien ja rahastojen kautta, muistutti Purra.

Maailman kunnianhimoisin ilmastokurjistus

– Suomessa maailman kunnianhimoisimman ilmastokurjistamisen hallitus tekee toimia, joista ei ole ilmastolle mitään hyötyä, mutta joista on merkittävää haittaa sille ainoalle asialle, jota hallituksen pitäisi puolustaa, eli maallemme ja sen asukkaille, Purra jatkaa purevaa analyysiaan.

Purra ennakoi uusien autoilun ja maatalouden ahdinkoa lisäävien toimien ilmaantuvan pian aluevaalien jälkeen.

4 Comments

 1. Oma maa mansikka
  14.1.2022 16:59

  Miksi Suomi ja suomalaiset maksavat jotain ”päästöveroja” Svetisiläiselle yksityistilile? Mikään ei pakota siihen. Nämä maksetut maksut voidaan ihan hyvin lopettaa. Tietty EU niistä erisee mutta ei se meitä ulos potkaise. Me olemme niille niin hyvä tulonlähde.

  Vastaa
  1. FIXIT asap!
   14.1.2022 22:53

   Todella näin! Ja aina kun poliitikot puhuvat kunnianhimoisista tavoitteista, voi synonyyminä käyttää yhtä hyvin idioottimaisia tavoitteita.

   Vastaa
 2. seant
  14.1.2022 17:30

  Ruotsissa nämä ilmaisten päästöoikeuksien 2015-2021 kaudelta vihreiden vaatimuksesta kiellettiin eteenpäin myynti eli ne vedettiin vessanpöntöstä alas. Vaatimaton 10 miljardia euroa, mutta Ruotsilla oli varaa, vaikka esim. terveydenhuolto on täysin rempallaan. Ei ihme, että vihreiden kannatus on laskenut n. 2,8%. Kun kaiken lisäksi he ovat olleet myös näiden kahden toimivan ydinreaktorin sulkemisen takana, vaikka siirtoyhteydet pohjoisesta etelään ole riittävän suuret. Jos ei näitä ydinvoimaloita ei olisi suljettu, ei olisi mitään korkeita sähkön hintoja.

  Vastaa
 3. Kansa ei ymmärrä
  15.1.2022 13:55

  Miksi kansa ei näe että meille keksitään keinotekoisia ongelmia jotka aina ”poistuvat” kun maksetaan rahaa? Kaikki ongelmat muuttuvat vähäpötäiksi kun maksetaan rahaa.

  Sama juttu poliittisten järjestöjen piirissä. Aina kun maksaa, ”pääsee” jäseneksi.

  Ja kun maksettiin 60 miljoonaa yhdestä F-35:sta, niin USA sijoittaa laivueensa suomeen. Kansa ei edes sitä ymmärtänyt että me emme ostaneet niitä. Me maksoimme siitä että USA sijoittaa laivueen Suomeen. Se sanottiin ihan selvällä suomen kielellä. Mutta kansa ei vaan ymmärrä.

  Ehkä ne sodanaikana siitetyt lapset vaan ovat niin heikkolahjaisia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top