Riikka Purra: Yle kysyi, pitäisikö valmiuslakia muuttaa

Jotakuinkin vuosi sitten presidentti Sauli Niinistö ehdotti ”koronanyrkkiä”, siis että vastatoimet keskitetään yhden ”esikunnan” alaisuuteen. Sattuneesta syystä näin ei tehty.

Perssuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra kysyy aiheesta napakkaan sävyyn twitterissä.

Yle kysyi, pitäisikö valmiuslakia muuttaa, jotta homma toimisi. Ensin pitäisi yksiselitteisesti määrittää, missä varsinainen ongelma on. Miksi operatiivinen puoli ei toimi, esimerkiksi rajaturvallisuuden suhteen? Miksi Suomelta ei onnistu se, mikä monilta muilta onnistuu?” (Twitter)

Kysymys on varsin perusteltu, eikä suotta. Sanna Marinin hallituksen sekava päätöksenteko ja tiedottaminen ovat saaneet kansalaiset ja jopa viranomaiset varpailleen. Toimenpiteistä, kuten tiedotuksestakin, on jäänyt vaikutelma, että eri hallinnon ja politiikan toimijoiden välinen kitka ja huomiopeli ovat muotoilleet tehtyjä toimenpiteitä vahvemmin, kuin tarkoituksenmukaisuus ja tavoitehakuisuus.

Kuka tätä maata johtaa?

Kuka tätä maata johtaa, on perusteltu ja hyvä kysymys, jota Purran twiittauskin osaltaan nostaa esiin. Toinen hyvä kysymys on, kerrotaanko meille kaikki oleelliset asiat. Niin ministereiden kuin asiantuntijoiden puheevuoroissa tiedotustilaisuuksissa käytetään paljon aikaa kansalaisten opastamiseen käsihygieniassa yms. triviaalissa, samalla kun mm. rajoitustoimista annetaan ”tietoa” joka seuraavassa tiedotustilaisuudessa heittää häränpyllyä.

Tätäkö tarkoittaa hallituksen ”yhdenmukainen” tiedottaminen. Seuraavassa Valtioneuvoston twiitti tänään: https://twitter.com/valtioneuvosto/status/1371072711221448707?s=20

 
”Koronavirus tarttuu herkästi lähikontaktissa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella kannattaa tavata muita ihmisiä vain, jos se on aivan välttämätöntä. Kun noudatat suosituksia, suojelet omaa ja muiden terveyttä. Kiitos että välität.@valtioneuvosto

Olisi hyvin epäystävällistä kysyä strategeilta ja politiikan vastuullisilta, ”miten meni niinkun omasta mielestä?” nyt kun torjuntataistelu vielä kesken. Vuosi sitten ankarasti torjuttu keskittäminenkin on löydetty uudelleen, mm. koronatiedotuksen monopolisoimisena, joten missä ovat rintamalinjat tänään, siitä on kysyttävä vaikkapa valtioneuvoston tiedotuksesta.

Mikä mättää valmiuslain käytössä, ja mm. rajavalvonnassa, kysyy Riikka Purra:

”Mitä valmiuslaissa siis uudistettaisiin? Tilanne on se, että ongelma on havaittu, mutta kukaan ei selvästi tiedä, missä sen syy on. Asiantuntijatkin ovat keskenään erimielisiä. Tämä on tullut esille tartuntatautilakien muutoksia käsiteltäessä. Eri tahot osoittelevat eri suuntiin – oikeudellisesti ja sisällöllisesti heikosti valmisteltuun lainsäädäntöön, täytäntöönpanon ongelmiin, johtamiseen, viestintään, linjakoneistoon, aluehallintoviranomaisiin, resurssipulaan – tai kuten nyt, toimimattomaan valmiuslakiin. Olisiko presidentti Sauli Niinistön esittämä nyrkki pyrkinyt vastaamaan juuri tähän haasteeseen?” (Riikka Purra, twitter 14.03. 2021.)

Kansanedustaja Purran kysymykset ovat olleet useiden suomalaisten mielessä, vaikkeivat olisikaan seuranneetkaan hallituksen ja viranomaisten tiedotus-spektaakkeleista salatieteen-omaisia korona-poikkeusohjeistuksia, ja (ilman kristallipalloa) yrittäneet ennakoida saako seuraavalla viikolla käydä töissä tai harrastuksissa.

Yhä on vailla ymmärrettävää vastausta kysymys, miksi presidentin ehdotus alkukeväästä 2020 sai niin tylyä kyytiä.

Sekavien tiedotuksien ja toimenpiteiden odotetaan siis aamulla uuteen viikkoon herättyämme olevan edelleen levällään, kuten Jokisen eväät.

7 Comments

 1. Orang Utang
  14.3.2021 22:32

  Huutokauppaa Taiwanin tulevaisuudesta. USA lupaa lisää aseita saarelle, mitä Kiina vastaa:
  – Huippunopea ratayhteys Fuzhou — Taipei.

  Uusi Krimin silta? Onko globaali trendi kääntynyt? Löytävätkö vanhat ystävät toinen toisensa?

  Vastaa
  1. Terhomatti Hämeenkorpi
   15.3.2021 07:19

   Taiwan on osa Kiinaa; on aina ennen japsimiehitystä kuulunut Kiinaan. Kiinalla on aikaa kypsyttää…

   Vastaa
 2. murre riepunen
  15.3.2021 08:48

  Hallituksen, sekä muiden päättäjien solkenaan latelemat ukaasit, suositukset ja kiellot koskettavat vain tiettyä osaa kansasta, kunniaansa peräävät vieraat eivät juuri noudata annettuja ohjeita, sen huomaa tartuntaluvuista tietyillä alueilla. Tähän puuttuminen istuvalle hallitukselle on kiusallinen asia.

  Vastaa
  1. Merceeri
   15.3.2021 15:30

   murre riepunen

   ”Hallituksen, sekä muiden päättäjien solkenaan latelemat ukaasit, suositukset ja kiellot koskettavat vain”…..niin, hallitus todellakin toimii kummallisesti, ihan kuin niillä kaikilla punasuvakeilla olisi välimerkki ÄO-luvun edessä, aika outoa? Toisaalta juuri siksi, kannattaisi kysyä itseltään seuraava kysymys:
   Onko sittenkään niin, vai pelaako Marinin hallitus jostain saatanallisesta syystä aikaa? Aina ja kaikkialla ihmisillä ja erityisesti poliitikoilla, on ollut ajan peluulle jokin painava syy, joka on vain ajan-pelaajien itsensä tiedossa, ja tietenkin rajoitetusti – ihan kuin hallitus toimisi jonkin hämäräbusineksen alueella?

   Vastaa
 3. juha.
  15.3.2021 11:48

  ”Tarkoituksellisen typeryyden edessä Jumalakin on voimaton!!!”

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.3.2021 12:13

   ”Tyhmyyttä vastaan,
   itse jumalatkin,
   ovat voimattomia.”

   Vastaa
 4. Huru-ukko
  15.3.2021 18:57

  Ben kyseli BenTV:ssä että onko Marinin hallitus menettänyt järkensä. Vastaus on että ei, eihän sellaista voi menettää mitä ei ole koskaan ollutkaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top