Riippumaton tutkijaryhmää selvittää tehdyt korona-toimet, uudet suunnitelmat esitellään (VIDEO)

Kuulemme tänään kahdessa valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa korona-suunnitelmista, ja tähänastisten toimien arvioinneista.

Ministeri Krista Kiuru ja asianomaiset virkamiesvahvistukset kertovat 14:15 alkaen tulevista suunnitelmista:

Edellisen tilaisuuden aiheena oli valtioneuvoston tännän asettama Onnettomuustutkintakeskuksen yhteydessä toimiva riippumaton tutkintaryhmä, jonka toimeksianto on selvittää koronapandemiasta johtuneita tähänastisia toimia Suomessa. Medialle olivat vastaamassa päivän ansimmäisessa infossa mm. pääministeri Sanna Marin, ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikson.

Päättynyt Sanna Marinin etc. tiedotustilaisuus. Tallene avautuu samaan ikkunaan.

Linkki Oikeusministeriön sivulle: https://oikeusministerio.fi/-/riippumaton-tutkintaryhma-selvittamaan-koronapandemiasta-johtuneita-toimia

Riippumattoman tutkintaryhmän asettaminen on turvallisuustutkintalain mukainen poikkeuksellisen tapahtuman tutkinta. Tällainen tutkinta voi lain mukaan koskea erittäin vakavaa kuolemaan johtanutta tai yhteiskunnan perustoimintoja uhannutta tai vakavasti vaurioittanutta tapahtumaa, joka ei ole onnettomuus. Lain mukaan toimeksiannon tämänkaltaiseen tutkintaan antaa valtioneuvosto oikeusministerin esittelystä.

Kysyttäessä pääministeri Marin korosti, ettei päätös tutkimusryhmästä ollut reaktio opposition esittämään kritiikkiin.

Olemme eläneet hyvin poikkeuksellista kevättä, jossa Covid 19 -epidemia on vaikuttanut koko yhteiskuntaamme ja meihin kaikkiin. Suomi on pärjännyt hyvin. Nyt kun tilanne alkaa rauhoittua, on syytä tarkastella tehtyjä päätöksiä. Tuntuu oikealta asettaa tämä työryhmä, jonka kautta saamme riippumattoman asiantuntija-arvion tämän monin tavoin poikkeuksellisen kriisin hoitamisessa tehdyistä toimenpiteistä ja niiden seurauksista, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Tutkimus tarkastelee ajanjaksolla 1.1.-31.7.2020 erityisesti:

  • Julkishallinnon ja muiden toimijoiden havahtumista tilanteeseen, tehtyjä toimenpiteitä ja tiedonkulkua, ja
  • Ennakkovarautumista tilanteeseen.

Oikeusministeriö kertoo, ettei turvallisuustutkintaa tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi. Tutkinnassa ei siis käsitellä syyllisyys, vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä. Lääketieteellisen hoidon tarkastelukaan ei kuulu tutkinnan piiriin. Oikeusministeriö korostaa, että tutkimusryhmä toimii riippumattomasti. Tutkinta valmistuu kesäkuuksi 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top