Rikosnimike koventunut bussikaappaus-jutuissa, tapaukset syyttäjälle

Loimaalla ja Uuraisissa joulukuussa lyhyen ajan sisällä tapahtuneiden liikennetuhon yrityksinä tutkittujen tekojen esitutkinta-aineisto on luovutettu syyttäjälle, ja rikosnimike on tutkinnan aikana koventunut kaappaukseksi. Poliisilla ei sensijaan ole tietoa vangittuina yhä olevien epäiltyjen välisistä yhteyksistä ennen tekoja, kuten ei motiiveistakaan.

Poliisi on selvittänyt tapahtumien kulun Uuraisilla ja Loimaalla joulukuun alussa tapahtuneissa välikohtauksissa kahdessa linja-autossa. Molemmat tutkinnat ovat siirtyneet syyteharkintaan. Kuulusteluissa on selvinnyt, että molemmat teoista epäillyt, noin 30-vuotiaat miehet, olivat sekavassa tilassa puuttuessaan linja-autojen kulkuun.

Molemmissa tapauksissa tekijä oli noin 30-vuotias ja ulkomaalainen.

  • Uuraisilla 5.12.2018 epäilty oli alkanut käyttäytyä aggressiivisesti linja-autossa, rynnännyt kuljettajaa kohti ja tarttunut tätä ranteesta. Tämän jälkeen autossa olleet matkustajat olivat taltuttaneet epäillyn ja pitäneet häntä linja-auton lattiaa vasten poliisipartion tuloon asti. Välikohtauksen alussa linja-auton nopeus oli noin 80 km/h.
  • Loimaalla 4.12.2018 tapahtuneessa välikohtauksessa epäilty oli tarttunut linja-auton rattiin ja onnistunut vääntämään siitä niin, että linja-auto ohjautui vastaantulevien kaistalle ja osui toiseen linja-autoon. Tässäkin tapauksessa muut matkustajat puuttuivat tilanteeseen. Linja-auton nopeus taajama-alueella oli noin 35 km/h.

Kumpikaan epäillyistä ei ole kertonut poliisille motiiveistaan, eikä esitutkinnassa ole löydetty yhteydenpitoa samankaltaisiin ja lähes samanaikaisiin tekoihin syyllistyneiden miesten välillä. Uuraisten tapaukseen liittyy vielä virkamiehen vastustaminen ja lievä pahoinpitely. Epäillyillä on eri kotimaat.

Joukkoliikenteeseen kohdistuvat rikokset ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Vantaalla ja Turussa on poltettu bussivarikolla linja-autoja, ja pääkaupunkiseudulla on kerran rikottu lähijunaliikennettä palveleva laitekaappi. Pk-seudun tapauksista otettiin niinsanotusti vastuu Takku.net:ssä. Muihin aiempiin liikenteenhäirintä-tapauksiin ei ole liittynyt tiettävästi politiikkaa eikä uskontoa.

Loimaan ja Uuraisten tekijöiden epäillään olleen huumeiden vaikutuksen alaisina tekoja tehdessään. Yllättävillä ja kohdistamattomilla väkivaltaiskuilla ihmisten arkisessa elinympäristössä on huomattava haittavaikutus yleisön turvallisuudentunteeseen. Siksi erinäiset terrorismiin yllyttävät tahot ovatkin ohjeistaneet agitaationsa kohteita toimimaan joukkoliikennevälineissä ja mm. ostoskeskusten kaltaisissa paikoissa, joissa liikkuu paljon väkeä.

Juniin, toreihin, jne. kohdistuvia iskuja on tapahtunut Euroopassa kesästä 2017 alkaen. Loimaan ja Uuraisten kaappaukset tutki KRP.

1 Comment

  1. Puolueeton
    5.2.2019 17:54

    Poliisin pitäisi hannkkia arabian tulkki ja tutkia internettiä, löytyykö sieltä terrorismiohjeistusta tuohon aikaan. Aika omituinen sattuma, jos tekijät eivät olleet keskustelleet teosta ja toimivat samaan aikaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top