Rikosseuraamuslaitoksessa selvitetään naisvankien turvallisuutta ja toimintojen sopivuutta naisten tarpeisiin.
Tavoitteena on vastata nykyistä paremmin naisvankien erityistarpeisiin, kertoo RISE tiedotteessaan.
Rikosseuraamuslaitoksessa on käynnissä organisaatiorakenteiden arviointihanke, jossa selvitetään muun muassa rikosseuraamusasiakkaana olevien erityisryhmien huomioimista ja tarpeita. Myös huoli pienten naisvankiosastojen turvallisuudesta ja vankiloiden toimintojen vastaavuudesta naisten tarpeisiin on selvityksen taustalla.
Kansainvälisen naisvankitutkimuksen perustella suositellaan, että naisvankien sijoittamista miesten kanssa samoihin vankiloihin vältettäisiin. Syynä tähän ovat naisten erilaiset tarpeet miesvankeihin verrattuna sekä naisten kokemat häiriöt samoihin yksiköihin sijoittuessa. Lisäksi suurella osalla naisvangeista on traumataustaa, mikä tulisi huomioida työskentelyssä heidän kanssaan, Rikosseuraamuslaitoksen kehitysjohtaja Riitta Kari kertoo.
Naisvankeusvankeja on Suomessa sijoitettuna yhdeksään eri laitokseen, joissa mies- ja naisvangit sijoitetaan saman laitoksen eri asunto-osastoille. Naistutkintavangit sijoitetaan niin ikään miesten kanssa samoihin yksiköihin omille osastoilleen.
Hämeenlinnan vankila ja Vanajan vankilan naisten yksikkö on tarkoitettu pelkästään naisvangeille. Selvityksen ajankohtaan vaikuttaa lisäksi Hämeenlinnaan syksyllä avautuva, 100-paikkainen naisille suunnattu vankila.
Selvityksessä kartoitetaan naisvankien turvallisuuden ja toimintojen lisäksi terveydenhuollon palvelujen saatavuutta sekä sukupuolisen häirinnän tunnistamista ja siihen puuttumista. Tarkastelussa ovat myös henkilökunnan sukupuolijakauma sekä perehtyneisyys naiserityiseen työhön.
Selvityksen laatii Vanajan vankilan ja Hämeen yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Kaisa Tammi-Moilanen, jolla on kymmenien vuosien kokemus naisvankien kanssa tehtävästä työstä. Selvityksessä tuotetaan ehdotuksia naisvankien olosuhteiden kehittämiseksi Rikosseuraamuslaitoksessa ja se valmistuu30.9.2020 mennessä.
11.6.2020 02:41
Taitaapi olla sitä byrokraattien itsensä työllistämistä