Risteily raiteilla: Kun tärkeintä on matkanteko.

”Liityn iloiseen joukkoon ja nousen junaan. Muut etsivät paikkojaan lasten kuikkiessa uteliaina ikkunoista, näkyisikö höyryä tai erilaisten pihahdusten ja suhinoiden lähdettä. Löydän paikkani, otan hyvän asennon ja nautin täysin siemauksin puheensorinasta ja menneen ajan tunnelmasta.

Onneksi Reissujuna on päättänyt puhaltaa eloa vanhoihin juniin, jolloin kuka tahansa pääsee kokemaan menneen ajan matkustamisen tunnelmaa.

 Ikkunasta pöllähtää savun tuoksua, veturinkuljettaja vetää pillistä, jonka ääni on kuin lännen elokuvista. Vaunu nytkähtää pehmeästi allani;

Reissujuna lähtee matkaan.”

 

Kokemukseni jälkeen puhkean lähes ylistyksiin kiitellessäni haastateltavaani, konseptin pääkoordinaattoria, Robert Ramstedtia.

Tämä oli sellainen elämys, että mieluusti kokee uudestaan! Samassa yhteydessä selviää, että se juuri on ollut reissujunalaisten alkuperäinen tavoite ideaa kehitellessä;  Tarjota autenttinen, elämyksellinen, rentouttava kokemus kiskoilla, vanhan maailman tyyliin.

Tokihan tarjoilu on tätä päivää ja musiikki teeman mukaista, mutta museojunalla löytyy ikää ja sen tuomaa ajan patinaa: ”Linjalle ei ole kuitenkaan koskaan jääty ja jaksaa tuo veturi kulkea todistetusti ainakin 160km/h”, toteaa Ramstedt. Hän kertoo samassa, kuinka juuri 28.6. Turun ja Naantalin välillä risteillyt Reissujuna oli tullut Turun rautatieasemalle mallikkaasti pöhisten kansan pällisteltäväksi, kun hetkeä aikasemmin VR:n veturi oli jäänyt radalle. Museojunassa on luonnetta.

Tällä hetkellä Reissujuna on enemmänkin brändi, kuin vain yksittäinen juna. Yhtiö tarjoaa omia reissuja vuokratulla kalustolla ja myy lippuja muiden museojuniin, mutta vuoden-parin sisällä haaveissa olisi kuitenkin hankkia omaa kalustoa. Jo syksyllä on odotettavissa pieni lisä aikuiseen makuun, nimittäin anniskeluoikeudet.

Ensimmäinen Reissujunan myymä elämysmatka oli ”Lahden MM-kisajuna 2017”. Lisäksi on järjestetty näitä Turku-Naantali ”miniristeilyjä”, sekä esimerkiksi ”Yöttömän yön” höyryjunaristeily, joka kulkee aina, kuten nimikin kertoo, kesäkuun lopussa.  Kerran vuodessa järjestettävään tapahtumaan onkin hyvä varata paikat ajoissa.

Suunnitelmissa on lisäksi vielä ainakin mm. kesäreissu Savonlinnan oopperajuhliin ja Halloweenin aikaan elämysmatka raskaan musiikin ystäville. Lisäksi juna tulee puksuttamaan ainakin ”Rikoskirjailijan matkassa” ja Filmifestivaaleille.

Kauaskantoisemmista haaveista kun tulee puhe, matkustaa Reissujuna mietteissä ehkäpä Berliiniin tai vaikkapa Ranskaan: Oikeastaanhan minnepäin Eurooppaa tahansa on mahdollista järjestää elämyksellinen matka.

Yhtiön taustalla on vahvaa osaamista ja aivan loistava tiimi, kehuu Ramstedt.

”Tavoite kuitenkin olisi saada vielä lisää innokkaita alan osaajia tiimiin ja osakkaiksi yhtiöön”, Ramstedt kertoo. Reissujunalla on nyt rekrytointi päällä, sillä elämysjunayhtiö tarvitsee niin veturinkuljettajansa kuin myyntihenkilökuntansa kun toiminta lähtee varsinaisesti käyntiin.

Jos työ rautateiden parissa kiinnostaa, kannattaa yhtiöön olla yhteydessä sillä kovin usein Suomeen ei tule uusia elämysjunatoimijoita.

Vaikka konsepti on selvä menestys, ei Reissujuna nauti esimerkiksi valtion tukea, joten juna kulkee tulorahoituksella. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että jos ei vaikkapa Yöttömän yön höyryjunaan tai Festivaali juna Ristiinaan olisi riittävästi ennakkoilmoittautuneita, jouduttaisiin vuoro perumaan.

Eräs Reissujunalle ”rautatieliikenteen realismia” tuonut taustavoima on Antero Alku, joka on suunnitellut mm.Tampereen rautatieliikennettä ja Arctic-raitiovaunumallistoa. Myös muita rautatieliikenteen ammattilaisia on ilmoittautunut kiinnostuneeksi edistämään tätä uutta junayhtiötä.

Kenelle reissujuna on sitten tarkoitettu?

Ramstedt kertoo, että vakioasiakkaiksi näyttää muodostuneen lapsiperheet, jotka ovat päättäneet näyttää uusille sukupolville jotain, joka jo melkein kokonaan hävitettiin modernisaation tieltä. Valtionyhtiöhän on romuttanut vuosien varrella runsaasti verovaroin hankittua kalustoa, joka olisi ollut vielä varsin käyttökelpoista. Lapsiperheet eivät kuitenkaan ole ollenkaan ainoa asiakasryhmä, vaan elämysjunan kyyti viihdyttää nähtävästi kaikkia vauvasta vaariin.

Tiivistetysti voisi kai sanoa, että Reissujuna on niille, jotka kokevat, että junamatkustuksesta ei ole vielä saatu kaikkea iloa irti! Tällä hetkellä Reissujunalle tuntuukin olevan kysyntää ihan läpi vuoden.

Seuraava Reissujuna lähtee ohessa olevien aikataulujen mukaan 6.7.2018. Reissujunan omilla sivuilla on kätevä chat, josta voi kysyä tarkennuksia aikatauluihin jne. Palaan syvemmin aiheen ympärille syksyn koittaessa: Kuten sanoin, tämän elämyksen kokee mielellään uudestaan.

Aikataulut

 Teksti: Kati  Kämäräinen Kuvat: Veli-Matti Mäkelä/Reissujuna

 

 

2 Comments

 1. veke
  4.7.2018 17:20

  Sama juna, missä Führer ja Marski tapasivat?

  Vastaa
  1. Kati Kämäräinen
   4.7.2018 21:33

   Mihin junaan viittaat? Onhan kaikki mahdollista, mutta koska käsittääkseni kalustoa on vuokralla jos jonkinmoista, on kulloinkin käytetyn junan historiasta paras kysäistä Reissujunan väeltä itseltään?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top