Rivakka alku kyselytunnilla: Persuilta koukku hallitusta palleaan, hallitus väisti vasempaan

Perussuomalaiset aloittivat kysymällä, miksi ette panosta hoitajien palkkoihin ja potilasturvallisuuteen ?

(Kuva: Eduskunta.)

Pääministeri Sanna Marin sanoi toivovansa, että ensi viikolla asiat saadaan sovittua. -eli ei edes yritystä vastata itse kysymykseen.

Perussuomalaisten mukaan hyvä ja riittävä palkka tuo yhteiskunnallista vakautta. Mitä, ette ratkaise hoitajatilannetta?! Kun ensimmäinen isku ei tehonnut, PS koitti samaa lyöntiä uudestaan.

Eduskunta heräämässä talviunesta

Huutelu alkoi kuin ”ennen vanhaan”, ja näyttää siltä, että eduskunta on heräämässä talviunesta. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki
Lindén sanoi, että ”hyvätuloisena olen valmis maksamaan lisää veroja, jotta tämä asia saadaan kuntoon”.

Kristillisdemokraattien mukaan tarvitaan lisää rahaa 600 miljoonaa vuodessa. Miten ratkaisette Hyvinvointialueiden rahoituksen? Linden vastasi, että me tarvitsemme lisää rahaa 1000 miljoonaa terveydenhoitoon. Mutta se ottaa aikaa 4-5 vuotta.

Kuva: Eduskunta.

Persujen mukaan hallituksen päätöksiä ei seuraa raha. Mitä te vastaatte hoitajille ja kansalaisille? Lindenin mukaan koko EU:ssa tilanne on sama, koska suuret ikäluokat ovat tulossa 80 vuoden ikään, ja samaan aikaan tilalle tuleva ikäluokat ovat puolet suurista ikäluokista. Tosin nykyiset kasikymppiset ovat selvästi parempikuntoisia kuin aikaisemmin.

Persut sanoivat haluavansa leikata kehitysavusta, joka on 1300 miljoonaa, ja käyttää säästyneet rahat hoitajien palkkoihin. Onko nyt oikein, että lisäpalkan sijasta hallitus valmistellaan pakkolakeja, persut peräsivät. Pääministeri toivoi, että sopu syntyy mutta potilasturvallisuus ei saa vaarantua.

Hallituksen kehysriihi ohitti hoitajakysymyksen

Sanna Marin kertoi, ettei kehysriihessä käsitelty hoitajaongelmaa, vaan käsiteltiin turvallisuuskysymyksiä. PS:n mielestä Hallitus ei tiedä mitä se tekee. Odotatteko suomalaisen hoitojärjestelmän sortuvan hoitajapulaan? Linden vastasi, että on tehtävä kaikki mahdollinen, koska olemme myös jäljessä muista pohjoismaista.

KD peräsi sitä, että kuinka Hyvinvointialueet pystyvät aloittamaan toimintansa riittävästi varusteltuina? Linden vakuutti, että HV:t saavat yhteensä 23,2 miljardia, ja sillä päästään alkuun.

PS kysyi, että onko hallituksella valmiuksia suitsia HV-alueiden palkkoja ja palkkioita? Pääministeri sanoi, että valtuustot päättävät HV-alueiden palkat ja palkkiot itsenäisesti.

PS muistutti, että kutsumus ei elätä. Onko niin, että terveydenhoitojärjestelmämme uhkaa luhistua päättäjien lyhytnäköisyyteen, onko näin? Lindenin mukaan meillä on enemmän hoitohenkilökuntaa kuin koskaan, mutta sekään ei ole riittävästi.

Kokoomus kysyi turvallisuudesta

Kokoomus kysyi miten hallitus. aikoo selvitä Suomen kokonaisturvallisuudesta ja viittasi mm. muslimien aiheuttamiin järjettömiin mellakoihin Ruotsissa Pääsiäisen aikaan. Marin ei vastannut vaan vetosi siihen, että Vihreitä edustava ministeri Mikkonen on Ruotsissa tapaamassa ulkoasiainvaliokunnan kanssa Ruotsin kollegoita. Ja siksi Marinin mielestä kysymykseen ei voi vastata.

Kokoomus painotti, että meillä ovat samat ongelmat edessä kuin nyt on Ruotsissa. Miksi pelastus- ja poliisitointa ei riittävästi rahoitettu? Valtiovarainministeri Annika Saarikko vastasi, että rajojen turvallisuus on laitettu etusijalle.

Saarikko oli hyvin hämääntynyt ja silminnähden ihmeissään Kokoomuksen kysymyksistä. Kokoomus kun väänsi, miksi 50 miljoonan sijasta annettiin sisäministeriön pyyntöön vastaukseksi 9 miljoonaa. Kokoomuksen mielestä hallitus ei ymmärrä poliisin merkitystä, onko näin?

Saarikon mielestä on Kokomuksen oma asia miettiä mitä hallitus ymmärtää ja mitä ei. Ongelma on Saarikon mukaan se, että ITC – menot ovat kasvaneet kohtuuttomasti.

Valta Kuuluu Kansalle puolueen Ano Turtiainen kysyi, näkeekö hallitus ongelmaa siinä, että tuomarikunnassa on vapaamuurareita?Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi, että hänen mielestään jokainen tuomari osaa itse arvioida esteellisyytensä.

Kuva: Eduskunta.

Aikoinaan vastaavaan kysymykseen vastasi ministeri Pertti Paasio, että ei voida lähteä erottamaan ihmisiä johonkin yhdistykseen kuulumisen perusteella, eli entä sitten jos erotetaan vapaamuurarit niin mitä seuraavaksi, leijonat vai ja ketkä.

Vaikuttaa siltä, että edustajat olivat Pääsiäisenä ladanneet hyvin akkunsa, vai joko kangastelee mielessä kesätauko? Oli virkeyteen syynä mikä tahansa niin sen aisti lehtereillä saakka.

Seppo Huhta

4 Comments

 1. pöh
  21.4.2022 19:22

  Veronkorotuksia tietysti ehdotetaan ”ainoaksi ratkaisuksi” kun tietävät että ihmiset sitä vastustaa.
  Todella moni ei pärjää nykyisellä palkallakaan, ja veronkorotukset koskisi myös heitä.
  Sen sijaan näillä ministereillä ei ole hätää vaikka heidän tuloveronsa nostettaisiin 50%.
  Mutta jos kaikille tehtäisiin veronkorotuksia niin se on taas pois ostovoimasta, ja siten työs yrittäjiltä ja työllisuudestä.
  On meillä ihme hallitus, jopa kymmeniä miljardeja heitellään huoletta maailmalle, mutta kun Suomessa olisi tarvetta johonkin, niin eipä olekaan varaa kun veronkorotuksiin.
  Ne on suomalaisten rahoja, ne ei ole italialaisten remonttirahoja tai afrikkalaisten khattirahoja.
  Ne italian ”ilmaiset” taloremontitkin on varmaan keino mafialla siirtää ”elvytyspaketin miljardit” itselleen.
  Hyväksyttyjen hakemusten keskimääräinen remonttihinta on tällä hetkellä yli 170 000e, kaikki siis ilmaiseksi ”elvytyspaketista” jonne maksamme näillä tiedoin lähes 5 miljardia.

  Vastaa
 2. terveempi ilman politiikkaa
  21.4.2022 21:31

  ketä kiinnostaa siis ylipäätään politiikka
  mitä vähemmän se kiinnostaa
  sitä terveempi olet psyykkisesti
  mitä juuri nämä poliitikot eivät ole

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.4.2022 21:41

   En allekirjoita, mutta politiikan seuraaminen ei tue mielenrauhaa.

   Vastaa
 3. Huru-ukko
  21.4.2022 21:47

  Samariini selitti, että Linden hoitaa potilasturvallisuutta virkavastuulla ja pakkolailla. Eikö myös samariini toimi virkavastuulla?? Ilmeisesti ei.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top