Rotterdam: Koulutyttöjä opetetaan vastustamaan seksuaalista hyväksikäyttöä koulunäytelmän avulla

Rotterdamissa on havahduttu kouluikäisten tyttöjen henkiseen pahoinvointiin, -ja on ymmärretty että se liittyy heidän ynpäristönsä seksuaaliseen tapakulttuurin. Kouluihin oli toki saatu seksuaalivalistusta, ja kouluterveydenhoitajia toimensa ohella siitäkin huolehtimaan, mutta nyt on vihdoinkin ymmärretty, ettei ongelmia hoideta sillä että oppilaille kerrotaan biologiasta ja miten kondomi laitetaan opettajan luokkaan tuoman sopivanmuotoisen vihanneksen päälle.

12-14 -vuotiaiden tapakulttuurissa ei ole selviä sääntöjä siitä, mikä on sallittua nuorten välisessä kanssakäymisessä ja mikä ei. Tilanne on tälläinen, koska kyseessä ovat vasta lapsuutensa jättävät ja elämää opettelevat yksilöt, ja siksikin että kouluyhteisössä tyttö kohtaa myös poikaoppilaita, jotka eivät ole sisäistäneet sosiaalisia normeja, tai eivät niistä välitä. Joskus poika on pari-kolme ikäluokkaa tyttöä vanhempikin, eikä kontakti ole alunperinkään kahden nuoren välistä toisiinsa tutustumista ja kanssakäymisen opettelua, ja voi johtaa tilanteisiin joita syystäkin määritellään nuoren kasvua vahingoittaviksi.

Hollantilaisen julkaisun artikkeli aiheesta kuvailee nuoria tyttöjä seksuaalirikosten ja hyväksikäytön uhreina:

Nuoret tytöt – Rotterdamissa he ovat 12–16-vuotiaita – eivät aina tunnista olevansa vakavan seksuaalirikollisuuden kohteena. Siksi heillä ei ole halukkuutta ​​puhua siitä muiden kanssa tai ilmoittaa poliisille. Usein he ovat erityisen haavoittuvassa asemassa: Heillä on vähän koulutusta, ja heillä on psyykkinen vamma, tai he ovat aiemmin jo kokeneett seksuaalista väkivaltaa.

Haavoittuvuuteen saattaa riittää myös kodin kylmä ilmapiiri, vanhempien asettamat kovat tavoitteet, ja hyväksytyksitulemisen kokemuksen riittämättömyys. Potentiaalisia uhreja on kaikkialla, mitä hollantilainen kirjoittaja ei huomaa korostaa. Kun kasvava tyttö huomaa, että hän voi ostaa huomiota ja ainakin näennäistä hellyyttä, niin riskitilanne on kohdalla. Artikkeli arvostelee tähänastista seksuaalivalistusta alkavan seksielämän sosiaalisten kuvioiden sivuuttamisesta, ja näkee sen yhtenä syynä ongelmaan: Nuoret tytöt eivät tunnista hyväksikäyttö-mielessä lähestyvän henkilön aikeita, eivätkä ymmärrä että heillä on oikeus kieltäytyä heiltä vaadituista asioista.

”Seksuaalivalistus koostuu paljon muustakin, kuin siitä miten ehkäistä raskaus tai sukupuolitauti. Sen on myös käsiteltävä yksilön toiveita, ja käyttäytymisen rajoja, mutta siitä keskustellaan vielä liian vähän”, kertoo ohjelman koordinaattori Willy van Berlo. Hän käyttää sanontaa ”seksuaaliset rajat ylittävä toiminta”.

”Sinun ei tarvitse tehdä sitä hänen kanssaan”

Tätä viestiä, omasta seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta kiinnipitämistä, projekti yrittää opettaa Rotterdamin koululaisille näytelmäesityksen avulla. Nuoret näyttelijät esittävät tilanteita, jotka ovat katsojille tuttuja heidän omasta elämästään, ja koululaiset näkevät ne esiintymislavalla. Heille selvitetään, että he voivat tehdä valintoja ja päätöksiä, ja myös sanoa *ei*.

Ongelma on ikivanha, mutta nykyisissä urbaaneissa ympäristöissä sen seuraukset ovat toista luokkaa, kuin vanhan ajan yhteisöissä joissa ihmiset tunsivat toisensa ja toisensa lapset ja vanhemmatkin. Yhtenäiskulttuuri on kadonnut jo ”nuorisokulttuurien” tullessa, ja kun tunnistettava kulttuurinen viitekehys ei tue vanhemman sukupolven normien omaksumista, nuori on heittellä. Nuoret altistuvat helposti erilaisille alakulttuureille, joissa on tietoisesti hylätty yhteiskunnan normit ja jopa toisten yksilöiden kunnioittaminen, -jos niitä on koskaan omaksuttukaan.

Rotterdamin kokeilu on vakava yritys täyttää nuoriso- ja kasvatustyön aukkoja, ja huolehtia tulevista äideistä ja isistä, ja turvata heidän kasvamistaan ja kykyään vielä vuosien päässä odottavaan omaan perhe-elämään, -ja seuraavan sukupolven kasvattamiseen.

Asiasta kirjoitti eilen NOS.nl. Artikkeli on hollanninkielinen, ja julkaisussa on lisää samasta aihepiiristä.

3 Comments

 1. pasi
  20.4.2019 21:39

  Hiukan helpompaa ja halvempaa olisi pitää matut poissa kuin maksaa kaikki taloudelliset ja henkiset seuraukset.
  Tavallinen kansalainen on tässä se suurin häviäjä. Eliitti taas tienaa tällä mielipuolisuudella.

  Vastaa
 2. Minä
  21.4.2019 08:09

  Suvakit ylpeinä: me hankimme teille ongleman, nyt me opetamme miten ongeöman kanssa voi elää, ainakin melkein.

  Vastaa
  1. Minä
   21.4.2019 08:11

   Korjattu:
   Suvakit ylpeinä: me hankimme teille ongelman, nyt me opetamme miten ongelman kanssa voi elää, ainakin melkein.

   Harmi, että eivoi korjata tekstiä jälkeenpäin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top