Ruotsi korotti polttoaineiden hintoja – Tuli uusi ennätys

Ruotsin kruunu on jatkanut heikkenemistä ja tämän lisäksi nostettiin nyt myös polttoaineiden hintoja. Niinpä nykyinen talouspolitiikka tuntuu jo ruotsalaisten toimeentulossa. Ruotsissa polttoaineen hinta on jo maailman kalleimpia.

Ruotsin 1,53 e/ltr antaa Ruotsille kyseenalaisen kunnian päästä hintavertailun rancking-listan sijalle 11, sieltä kalleimmasta päästä.
Suomi on tiukasti kisassa 1,51 e/ltr Ruotsin rinnalla sijalla 12. Maailman kalleimmalla polttoaineella ajetaan tällä hetkellä Zimbabwessa hintaan 2,90 e/ltr. Hongkong kakkosena 1,88 e/ltr. Kolmantena on Monaco, neljäntenä Norja ja viidentenä Hollanti hintaan 1,64 e/ltr.
Nämä siis sieltä kalleimmasta päästä.

Halvimmillaan ajellaan tällä hetkellä Venezuelassa. Siellä litrahinta on 0,01 e. Siellä pääsee sentillä jo jonkin matkaa huristelemaan eteenpäin. Toiseksi halvin on Sudan, kolmantena tulee Iran hintaan 0,24 e/ltr ja neljättä paikkaa pitää Kuwait.

Keskitasoa edustaa mm. USA 0,71 e/ltr, Venäjä 0,57 e/ltr ja Saudi-Arabia 0,48 e/ltr. Saksa ja Ranska asettuvat vertailussa niiden selvästi hintavimpiem maiden joukkoon polttoaineen hintojen osalta.

Zimbabwessa hintoja korotettiin alkuvuodesta rapeat 130 prosenttia. Tämä synnytti maahan väkivaltaisia mellakoita, jotka vaativat jopa kuolonuhreja. Zimbabwen pitkään jatkunut huono taloustilanne johti hinnankorotuksiin ja leikkauspolitiikkaan uuden, Emmerson Mnangagwan johtaman hallituksen myötä, joka astui valtaan vuonna 2017. Monista tuontituotteista alkoi olla pulaa vuonna 2018, polttoaine mukaan lukien. Hinnankorotuksella haluttiin vähentää maassa silloin vallinutta polttoainepulaa.

Ranskan presidentti Macroni päätti viime syksynä myös korottaa polttoaineiden hintoja sillä seurauksella, että ranskalaiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään hinnankorotusta ja muutenkin huonoa talouspolitiikkaa kohtaan. Mielenosoitukset jatkuvat yhä edelleen ja muistuttavat osin jo mellakoita. Noinkohan ruotsalaiset seuraavaksi saavat tarpeekseen jatkuvista hinnankorotuksista ja leikkauksista, joista tuntuu tulleen EU-alueella pikemminkin sääntö kuin poikkeus ja päättävät myös lähteä kaduille protestoimaan tätä vastaan?

Halvan polttoaineen maiden osalta sekä Venezuela, että Iran ovat Yhdysvaltain sanktioiden kohteina. Venezuelassa on tunnetusti maailman suurimmat öljyvarat ja Venezuela on vienyt paljon öljyä myös Yhdysvaltoihin. Nyt maiden välillä on pitkän jatkunut talouden eripuraa, Yhdysvaltojen hankaloittaessa huomattavasti Venezuelan kaupankäyntiä erilaisin talous- ja kauppapoliittisin toimin.

On epäselvää kuinka paljon tai vähän maiden välillä on kaupankäyntiä. Venezuelan ainut tulolähde ulkomaankaupan osalta lienee öljy. Maa on tällä hetkellä taloudellisesti romahduksen partaalla.

 

Asiasta lisää: Teknikensvärld

5 Comments

 1. Jurnu Tiihonen
  8.5.2019 21:01

  Näytti tuo mittarissa näillä kulmilla pyörivän 1,6€ pinnassa. Eikä siitä ole kuin 50 vuotta, kun mopobensa oli 63p / litra

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.5.2019 21:06

   Se oli varmaan sama vuosi ku halvin punaviini maksoi 3.20 per pullo, markkaa tietty. En jaksa laskea euroina mitä tekee.

   Vastaa
 2. kunto kasvaa jumpaten
  8.5.2019 22:04

  Meinasin juuri sanoa että viimeksi kun ajoin ABC:n ohi niin bensan hinta oli 1,72e/l. Eli aika kaukana 1,51:stä.

  Kun muistellaan sitä bensan hintaa niin aikoinaan kun 100 dollaria/barreli meni rikki niin bensa maksoi 72p/l. Eli ~13c/litra. No, tässä vielä kahdeksan vuotta sitten sitä sai ostaa 0,82e/l ja silloin raakaöljy maksoi 78dollaria barrelilta. No, nyt kun se maksoi 52 dollaria barrelilta niin käytiin 1,67e/litra tuntumassa.

  Miten tuon bensan hinta oikein muodostuu kun raakaöljyn hinta on aikojen saatossa laskenut? Miksi siis bensan hinta nousee?

  Ei sillä, nykyään ajan autolla enää 5000km/a. Että se nyt on sama paljonko se maksaa. Loput matkat kuljen polkupyörällä. Joita tuleekin rapiat 4000km/a.

  Vastaa
 3. Laupias Samariinin Juoja
  9.5.2019 00:37

  Kommunistit ajaa globaalilla tasolla maailman sotaa. Tämä on käynyt selväksi.

  Vastaa
 4. Puolueeton
  9.5.2019 08:43

  Euroopan hallitukset tukevat ilmastonmuutos-uskontoa. Energian verotus on hyvä keino hankkia poliitikkojen käyttöön lisää rahaa. Tilannehan on Suomessakin täysin järjetön. Kallista tuulija auroinkoenergiaa tuetaan verovaroin ja halpaa fossiilista energia verotetaaan rankasti. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun fossiilisen energian käyttö on loppunut? Mistä revitään vastaavat verot, kun energiastakin on puute?

  Jos uskot ilmastonmuutokseen, hyväksyt tietenkin toiminnan maailman pelastamiseksi. Pelastususkonnoissa maksetaan henkisesti ja rahallisesti siitä, että saisi ikuisen elämän. Koska harva enää uskoo ikuiseen elämään, tilalle on luotu uusi uskonto, pelastetaan tulevaisuus. Vähänkin vanhempi henkilö tietää ilmastonmuutoksen uskonnoksi eikä tieteeksi kulisseista huolimatta, koska on elämässään kokenut säiden, joiden kokonaisuutta nyt sanotaan ilmastoksi, vaihtelevan ei-ennustettavalla tavalla.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top