Ruotsin kansalaiset vastaavat terrorismi-syytteisiin Syyrian kurdi-alueen tuomioistuimissa

Koillis-Syyrian itsehallinnollisen kurdi-alueen uutispalvelu kertoi tänään, että sama oikeusjärjestelmä, joka on käsitellyt syyrialaiset terrorismi-rikoksista epäillyt, tuomitsee myös nyt tutkintovankeudessa Syyriassa olevat Ruotsin kansalaiset.

Itsehallinto on tuominnut vuoden 2014 jälkeen syyrialaisia ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) toimintaan osallistuneita, joista osa on jo suorittanut rangaistuksensa. ”Islamilainen valtio” IS on useassa maassa luokiteltu kielletyksi terroristijärjestöksi, mutta ei Suomessa. IS:n riveissa tehdyistä rikoksista syytetyistä noin kymmenesosa on saanut maksimirangaistuksen, elinkautisen vankeuden. Syyrian rikoslaki, jota myös itsehallinto noudattaa, tuntee kuolemanrangaistuksen mutta itsehallintoalueella ei sovelleta sitä.

Terrorismi-rikos syytetteistä noin 10% on kaatunut oikeudessa, syyllisiksi todettujen tuomiot ovat vaihdelleet parista vuodesta elinkautiseen, joka on tuomittu vain teoista joiden seurauksena ihmisiä on kuollut. Kuolemanrangaistuksesta luopuminen on kurdihallinnon poliittinen päätös. Muissa Lähi-Idän maissa kuolemanrangaistusta käytetään. Paikallishallinnon tuomioistuimissa on tuomittu noin 7000 IS:n jäsentä, ja joitain satoja heistä on jo vapaina tuomionsa kärsittyään.

Suomessa oleskelevien Syyriassa tehdyistä terrorismiin liittyvistä rikoksista epäiltyjen luovuttaminen Koillis-Syyriaan on mahdollista em. kuolemanrangaistuksesta-luopumisen takia. Ruotsin edustajat ovat juuri vierailleet Koillis-Syyriassa tutustumassa Ruotsin kansalaisten kohteluun, kertoo Rojavan uutispalvelu.

Lisää luettavaa:

3 Comments

 1. pöh
  23.10.2020 02:49

  Mites jos natseja olisi paapottu samalla tavalla? Jos mahdollista niin ne isis terroristit on vielä julmempia.

  Vastaa
  1. HenkkaR
   23.10.2020 17:40

   Jep.”Hiukan” aina särähdellyt korviin lännen propagandamedioista tuttu kritiikitön Rojavan itsehallinnon palvonta ja sen separatismipyrkimysten rummutus, samaan aikaan Syyrian ainoan laillisen – ja lähi-idän maallisimpien ja maltillisimpien joukkoon kuuluvan – hallinnon, Assadin hallinnon, räikeän demonisoinnin kanssa.

   Tämä paaponta on hienoinen ilmentymä Rojavan itsehallinon sekä lännen yhteisestä ”arvopohjasta”.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    23.10.2020 18:06

    Koillis-Syyrian itsehallintoalueella on ilmeisesti Lähi-Idän länsimaisin elämänmeno? Tosin myös Assad, vaikka on lännelle jonkinlainen peikko, on harvoja johdonmukaisesti sekulaareja hallitsijoita alueella. Demokratiaa hän ei toki kannata eikä toteuta. USA:n tuella Irakissa valtaannousseet shia-islamistit ovat paljon vähemmän länsimaisia kuin kumpikaan edellä mainituista, -shiitit eivät ole edes länsimielisiä. Jenkeille jäi shiitti käteen, kun kaatoivat Saddamin.

    Erdogan: Islamisti, öykkäri ja saa etuja sekä Venäjältä että USA:lta;
    Irakin nyky-johto: Shialaisia, yrittää jotain mutta shiitti-miliiseillä on liikaa valtaa maassa;’
    Iran: Pappisjohto, joka on kyllä auttanut Syyriaa sunni-islamisteja vastaan, mutta on vaarallinen Israelille. Ajaa maataan perikatoon yhtä vauhdikkaasti kuin Marin.
    Kurdit: Taiteilee tämän sotkun keskellä parhaansa mukaan. Saivat Trumpilta lunta tupaan kun tämä päästi Erdon Syyriaan.
    Assadin dynastia Syyriassa: Oma etu edellä, ovat pitäneet maan sekulaarilla kannalla mistä heitä ei kiitetä. Kristilliset kirkot ovat auki Assadin ja kurdien kontrolloimassa osassa Syyriaa, Turkin miehittämällä alueella eivät.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top