Stefan Löfven kysyy: Mitä Ruotsissa tapahtuu?

Ruotsissa mellakoitiin poliisipartioita vastaan tai poltettiin yhteensä yli 100 autoa viime yönä. Tuhotöitä tapahtui kymmenellä eri paikkakunnalla, ja Stefan Löfven kysyykin: ”Mitä Ruotsissa oikein on tekeillä?” Herr Löfven on paikallinen pääministeri.

Ruotsia jo pitkään vaivannut, mutta Suomessa huonosti uutisoitu autojen polttaminen saavutti eilen maanantaina uuden tason: Äskettäin raportoitiin tuhotöiden kohdistuneen Göteborgissa ensimmäistä kertaa maahanmuuttajien asuttamien ”herkkien lähiöiden” ulkopuolelle, ruotsalaisen keskiluokan asuinalueelle. Nyt autojenpolttaminen tapahtuu Göteborgin poliisin mukaan organisoidusti. Sanaa #mellakka on käytetty. Tarkastelemme, mitä se merkitsee.

Tapahtumista raportoi Aftonbladet tänään:

 • Ensimmäiset hälytykset autopaloista saatiin maanantaina (13.08.) klo.21:n aikoihin,
 • Göteborgissa paloi n.100 autoa.
 • Raportit puhuvat pienistä joukosta (5-10) naamioituja tekijöitä. Poliisi käyttää sanontaa: Organisoitua toimintaa.
 • Trolhättanissa poliisia vastaan on hyökätty kivillä. Abl:n mukaan kukaan poliisi ei ole loukkaantunut.
 • Tuhotöihin on liittynyt useassa paikassa palavien barrikaadien rakentamista ja saapuvien poliisipartioiden kivittämistä.
 • Tapahtumia on ollut Vänersborgissa, Trollhättänissa, Helsingborgissa, Göteborgissa, Lysekilissä, Falkenbergissa ja Malmössä. Kalmarissa ei ole poltettu, mutta nuoriso on hyökännyt kivittäen poliisipartiota vastaan.

Toiminnassa näyttää olevan siis pieni mutta johdettu ryhmä. Jatkuuko tilanne seuraavina öinä, se riippuu siitä tahosta, joka toimijoita käskyttää.

Asioita seuraavat: Aftonbladet, Paavo Tajukangas (blogi), Iltalehti. Polisen.se.

Uutta Ruotsin viimeaikaisissa tuhotöissä on:

 • Toiminnan leviäminen erikoislähiöiden ulkopuolelle, pois tekijöiden omalta #reviiriltä.
 • Toiminta ei tapahdu ”nuorison” normaalin viikonlopun- tai illanvieton yhteydessä, vaan toimintaan on lähdetty organisoidusti.
 • Tekopaikoilla ei ole nähty mölyäviä ja mellakoivia joukkoja, vain eräänlainen iskuryhmä.

Nähtäväksi jää, mitä tämä merkitsee. Tuhoamistoiminta on nyt uudella levellillä. Jos/kun siihen liittyy joukkoesiintymisiä, ollaan jo seuraavalla tasolla. Suomenkin media vihdoin kertoo tästä Ruotsin vitsauksesta, mutta ei vielä identifioi toimijoita. Siis kerromme: He ovat maahanmuuttajataustaisia lähiönuoria, jotka ovat polttaneet autoja Ruotsin kaupungeissa jo monien vuosien ajan.

Länsirannikon kampanja vaikuttaa etukäteen organisoidulta: Tekijät lähtivät liikkeelle usealla paikkakunnalla maanantai-iltana, aloittaen toiminnan noin yhdeksän aikaan. Tukholman-seudulla tuhotyöt tehtiin tiistain puolella, joten ne ovat uutisten innoittamia. Toiminnan organisoija on siis todennäköisesti Göteborgissa tai lähistöllä. Hänellä on jokin tapa käskyttää jenginuoria, joita toimijat ilmeisesti ovat olleet, mutta hänen yhteytensä eivät ulotu länsirannikon ulkopuolelle. Poliisi arvelee toimintaa organisoidun sosiaalisen median kautta.

Aftonbladet päivittää: Tuhotöitä myös Tukholmassa, Upsalassa ja Åkersbergassa. Lehti mainitsee vain 13 autoa poltetun.

1 Comment

 1. Nestori Lundahl
  14.8.2018 08:21

  Niillähän on samanlainen pääministeri kuin meilläkin, kumpikaan ei tiedä mitä maassaan oikeasti tapahtuu.
  Sehän kertoo vaan sitä, että molemmat ovat jo itsekin alkaneet uskomaan omiin paskapuheisiinsa.
  Vaarallisia miehiä sellaiset!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top