Ryan Airin lento Vilnaan laskeutui Minskiin, asiassa on jotain epäselvää

Ateenasta Vilnaan sunnuntaina päivällä lentäneen matkustajakoneen pakottaminen laskeutumaan Valkovenäjän pääkaupunkiin Minskiin, on herättänyt vahvoja reaktioita. Kone on jo jatkanut matkaansa ja saapunut Vilnaan.

Ryan Airin Boeing 737-koneesta, jossa oli yhteensä 171 matkustajaa, puuttui kaksi valkovenäläistä ja neljä venäläistä matkustajaa sen saapuessa välikohtauksen jälkeen Vilnaan. Ainakin valkovenäläinen Raman Pratasevich on pidätetty pakotetun välilaskun aikana Minskissä. Tietojen mukaan Valkovenäjän viranomainen käski jo noin viidentoista minuutin lennon päässä Vilnasta olleen koneen kääntymään Minskiin, jonne lentämiseen kului puolisen tuntia. Syyksi ilmoitettiin turvallisuusuhka (”pommi koneessa”). Kehoitusta vahvisti Mig-29 -hävittäjän ilmaantuminen Boeingin läheisyyteen.

Ensimmäisenä lennon pysäyttämiseen Valkovenäjän toimesta otti kantaa Liettuan presidentti. Myöhemmin illalla EU ja Suomi suhtautuivat asiaan. Kansainvälisen lentoliikenteen häiritseminen saattaa aiheuttaa sanktioita Valkovenäjää kohtaan.

Liettuan presidentti vaatii Ateenasta Vilnaan lentäneen, mutta Minskiin pakotettuna laskeutuneen liikennekoneen matkustajana olleen valkovenäläisen oppositiomiehen vapauttamista.

Ennennäkemätön tapahtuma! Vilnaan lentävä siviililentokone pakotettiin laskeutumaan Minskiin. Valkovenäläinen poliittinen aktivisti ja Nexta-uutiskanavan perustaja oli koneessa. Hänet on pidätetty. Valkovenäjän hallitus on toimenpiteen takana. Vaadin vapauttamaan Roman Protasevičin pikaisesti! Liettuan presidentti Gitanas Nauseda.

Ryan Airin lento Ateenasta Vilnaan Liettuassa kääntyi tänään tuntemattomasta syystä Minskiin Valkovenäjälle. Valkovenäläinen oppositio-lähde kertoi koneessa olleen matkustajana tunnetun presidentti Aljaksandr Lukashenkan vastustajan.

Nexta TV:n toimittaja Raman Pratasevich oli lennolla, ja siten päätyi Minskiin. Pratasevich on Valkovenäjällä luokiteltu ”terroristiksi”. Valkovenäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tshikhanouskaya pitää tapahtunutta kaappauksena. Viimeisen tiedon mukaan Pratasevich on pidätettynä, ja häntä säilytetään Minskin lentoasemalla.

Hallitus on pakottanut Ryan Airin koneen laskeutumaan Minskiin vangitakseen journalistin ja aktivistin Raman Pratesevichin. Häntä odottaa kuolemanrangaistus Valkovenäjällä. Vaadimme Ramanin välitöntä vapauttamista, tapauksen tutkimista ja sanktioita Valkovenäjää vastaa, Sviatlana Tshikhanouskaya 23.05. 2021.

Kone on laskeutunut turvallisesti, mutta kentällä oltiin varautuneita johonkin. Lento FR4978 Ateenasta Vilnaan keskeytyi tuntemattomasta syystä. Kone on Boeing 737 8AS -tyyppiä, rekisterillä SP-RSM.

Minskissä lentoa vastassa oli runsaasti kalustoa:

Luettavaa muualla:

13 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  23.5.2021 15:42

  Korjattu valkovenäläisten nimien translitterointeja. Jos haet nimillä googelista, ne voivat olla hieman eri muodossa: Esm. Roman Protasecvich.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  23.5.2021 22:56

  Toinen koneesta kadonnut valkovenäläinen matkustaja: https://twitter.com/mediazona_by/status/1396548232302501893?s=20

  Vastaa
 3. Tuttua menoa
  24.5.2021 07:59

  Paikallinen Sanna Marin iski ja ”väärin ajattelija(t?)” kaapattiin tekaistulla pakkolaskusyyllä paikallisen PolPo:n ”hoitoon”.

  Pitää ajatella ”oikein” ja puhua vain ’kivapuhetta’, niin saa matkustaa ja liikkua vapaasti. Tämä pätee Suomessa ja muissakin totalitäärisissä valtioissa.

  Vastaa
 4. tulitikkutytto
  24.5.2021 12:45

  Mutta kuka ilmoitti matkustajasta hallinnolle? Bellingcat varmaan paljastaa joskus.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.5.2021 12:53

   Lennolla oli mukana neljä venäläiseksi mainittua, jotka jäivät Minskiin. Koneessa mainitaan olleen Valkovenäjän KGB:n henkilöiksi epäiltyjä. Ateenassa jo seurattiin tätä opposition kaveria, joten asia lienee selvä.

   Vastaa
  2. Orang Utang
   24.5.2021 13:27

   Mutta kuka soitti pommiuhkan?

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    24.5.2021 15:24

    Luka ite?

    Vastaa
 5. Orang Utang
  24.5.2021 20:09

  Valkovenäjä siis pysäytti lennon ilman USA:n antamaa etukäteissuostumusta.

  Vakavinta tapauksessa on, että se osoitti suvereenista valtiollista tahtoa ulkomaailmalle.
  – Nykyisenä vastakkainasettelun ja poliittisten kriisien aikana sellainen toiminta voi eskaloitua räjähdyksen nopeudella muihinkin valtioihin.
  – Tämä on suuri uhka „kansainvälisille” organisaatioille, joiden tarkoituksena on kontrolloida valtioiden toimintaa.

  Pitääkö valtiolla ylipäätään olla oikeus pidättää rikollisia omalla alueellaan?
  – Pitääkö tullilla olla oikeus pysäyttää rahtia, joka on vain läpikulkumatkalla? Eihän välttämättä kukaan maan kansalainen tai alueella oleskeleva henkilö ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

  Onko Valkovenäjä luovuttanut valtiolle kuuluvia oikeuksia jollekin kansainväliselle organisaatiolle? Esimerkiksi IATA:lle.
  – Jos maa on rikkonut kansainvälistä sopimusta, pitäisikö rikkomus käsitellä sopimuksen mukaisessa järjestyksessä
  – vaiko poliittisen kiihkon voimalla:
  – kun alfa-uros kiihtyy, silloin kiihtyvät kaikki ja aloittavat mölykuoron kilpaillen siitä kuka kiihtyneemmin mölisee.
  – Onnistunein esitys palkitaan uudella viralla.

  Poliittisesti katsoen parasta tällaisissa mölykuoroissa on, että näin saadaan kansan hyväksyntä uusille viroille ja pysyville menojen lisäyksille.
  – Vaalit ovat liian hidas tapa toimia, kun rahaa tarvitaan heti. Tässä ja nyt. — Ja milloinpa sitä ei tarvittaisi!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.5.2021 00:29

   Valtiot ovat sopineet keskenään jotain lentoliikenteeseen liittyvää. Nyt taitaa Bellavian lennot jäädä kentille, kun sääntöjä ei noudateta.

   Vastaa
 6. Orang Utang
  24.5.2021 21:43

  Teoriaa, että tapaus olisi lännen manipuloima false-flag, tukee se, että
  – ensimmäiset poliittiset kannanotot julkaistiin jo kymmenisen minuuttia tapauksen jälkeen,
  – ei ole pyytänyt lisäselvityksiä tapauksesta.
  – Onko selvitysten vaatiminen poliittisesti epäedullista. Lähteekö virka siltä, joka kysyy?

  Täälläkin joku taisi kommentoida, että matkassa oli neljä Valkovenäjän agenttia.
  – Sellainen ei jää huomaamatta miltään tiedustelupalvelulta.
  – Tuo tieto olisi helppo „fakta-tarkistaa” matkalle lähteneiden ja perille tulleiden luetteloa vertaamalla.
  – Onko matkustajaluettelo julistettu salaiseksi ja kenen toimesta. Luettelo on niiden kaikkien maiden hallussa, joita [IATA:n] luettelosopimus koskee. Jos luettelo kuului antaa etukäteen myös Valkovenäjälle, poikkesiko sen sisältö lähtömaan tai tulomaan virallisista luetteloista.

  Provosoitiinko Valkovenäjä pidättämään Raman Pratasevich,
  – jotta hänen markkinahintansa propagandassa saadaan nousemaan
  – haluttiinko hänestä päästä eroon?
  – Saatiinko nyt kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.5.2021 00:26

   Tieto neljästä #Venäjän kansalaisesta lennolla, -ja nämä eivät jatkaneet Minskistä Vilnaan, käsittää kolme venäläistä ja pidätetyn nais-ystävän jolla oli Venäjän kansalaisuus. Lennolla on mainittu olleen Valkovenäjän KGB:n henkilöitä myös.

   Toki Lukashenka sai nyt niitin arkkuunsa, mutta kyllä hän sen itsekin osaa itselleen järjestää, -ilman kenenkään apua. Lukashenkan joukkue on jo tunnustanut käytännössä aivan kaiken, -siis että oli järjestetty kaappaus. Jos joku on false flag, niin Luka ite.

   Vastaa
 7. Orang Utang
  27.5.2021 21:40

  Tämä Valkovenäjä – Ryanair jupakka näyttäisi menevän aivan liina hyvin NATO:n informaatiosodan käsikirjan mukaan. Siinähän yksi Suomessakin käytetty menetelmä on ikään kuin toimia tulenjohtajana valtiollisille instituutioille, oikeuslaitos, virastot jne, ja käyttää näiden laitosten tulivoimaa tavoitteiden saavuttamiseen.

  Nyt Sveitsin oikeuslaitosta ja lainsäätäjää vastaan on menossa voimakas informaatiohyökkäys, että Protonmailin suojaus saadaan murrettua.
  – Tarkoituksena on saada Sveitsi säätämään laki, suojan murtamiseksi tai
  – ainakin painostettua oikeuslaitos tekemään lain vastainen päätös.

  – Ryanir-pommiuhkaus lähetettiin ProtonMailista.

  Vastaa
 8. Orang Utang
  28.5.2021 20:02
  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top