Sähköautopalojen tutkijoille innovaatiopalkinto

Kehittyvässä maailmassa tulipalo-riskitkin seuraavat aikaansa, -siis vihertyvät.  Palosuojelurahaston vuosittainen  Innovaatiopalkinto jaetaan tänä vuonna sähköautopalon sammuttamiseen liittyvälle kotimaiselle keksinnölle.

Keksintö rajoittaa palon leviämistä, jäähdyttää akkua, ja suojelee sammuttajia akkupalossa vapautuvilta myrkyllisiltä kaasuilta. Muut palkinnot jaettiin myös sähköautojen ja litiumakkupalojen sammuttamisratkaisuille.

Palosuojelurahaston vuoden 2021 Innovaatiopalkinnon sekä 12 000 euron palkintorahan saavat erikoistutkija Marko Hassinen, tutkija Juha Laitinen ja tuotepäällikkö Jari Mikkonen suodattavan sammutuspeitteen kehittämisestä ajoneuvopaloille. Innovaatiopalkinnon toinen sija jaettiin kahden työryhmän kesken. Palkinto myönnettiin sähköautojen alustasprinklerin sekä litiumakkupalojen sammuttamiseen tarkoitettujen sammutusaltaiden kehittäjille. Molemmat tahot saivat 5 000 euron palkintorahan. Lisäksi rahasto myönsi neljä kunniamainintaa.

Akkupaloissa syntyvät myrkylliset yhdisteet vaarantavat sammuttajia ja sivullisia

Ajoneuvojen akkupalojen sammuttamiseen suunniteltu sammutuspeite suodattaa akkupaloista vapautuvista höyryistä vaarallisimmat myrkylliset yhdisteet ja samalla jäähdyttää sekä akkua että rajaa paloa.

Sammuttaja työskentelee ajoneuvon läheisyydessä ja altistuu palossa syntyville myrkyllisille yhdisteille ja vaarallisille höyryille. Haitta-aineet altistavat myös sivullisia, varsinkin jos akkupalo tapahtuu rakennuksen yhteydessä olevassa autohallissa. Sammutuspeitteen alaosa on kaasutiivis, joten palossa vapautuvat höyryt ja kaasut ohjataan suodatinjärjestelmään. Itse ajoneuvoa jäähdytetään suihkuttamalla vettä sen päälle.

– Innovaatio parantaa työ- ja paloturvallisuutta, sillä se vähentää sammuttajien ja sivullisten altistumista vaarallisille kemiallisille yhdisteille sekä hillitsee sähköautopalon leviämistä muihin ajoneuvoihin tai ympäristöön, kertoo yksi innovaation kehittäjistä Marko Hassinen.

 

Alustasprinklerille toinen palkinto

Jaetun toisen palkinnon saivat palomestarit Tarmo Helander ja Joonatan Suosalo, paloesimiehet Markus Frimodig ja Elmeri Backman sekä LVI-asentajat Pasi Andersson ja Joni Välimäki alustasprinklerin kehittämisestä. Alustasprinkleri estää ja hidastaa sähköauton akkupaloa, jolloin siitä vapautuvien haitallisten kemikaalien aiheuttamia vahinkoja ympäristölle ja ihmisille voidaan vähentää.

Alustasprinkleri parantaa palomiehen työturvallisuutta ja vapauttaa henkilöresursseja, sillä käyttöönoton jälkeen se toimii itsenäisesti. Pienen kokonsa takia alustasprinklerin sijoittaminen kalustoon on helposti toteutettavissa. Innovaatiota on koekäytetty Helsingin pelastuslaitoksella, jossa myös kaikki sen kehittäjät työskentelevät.

Litiumioniakuilla uudelleensyttymisriski

Idea alustasprinkleristä syntyi litiumioniakkujen uudelleensyttymisriskistä. Sähköautojen akut sijaitsevat yleensä auton pohjassa. Alustasprinklerillä pystytään jäähdyttämään sähköautoja alustan kautta siten, että palomiesten ei tarvitse altistua turhaan myrkyllisille kemikaaleille.

– Alustasprinkleri on kevyt, kestävä ja rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen käytettävyys tulipaloissa on helppoa ja nopeaa. Alustasprinkleriä voidaan käyttää myös ahtaissa maanalaisissa tiloissa ja vain yhden henkilön toimesta, kuvailee innovaation työryhmä.

Sammutusallas parkkihallien ja laivojen autokansien sähköautopaloihin

Toinen jaettu palkinto myönnettiin Firesea equipment Oy:n toimitusjohtaja Ari Mattilalle, tuotekehityspäällikkö Jari Nyppelille, tuotekehitys- ja laivaspesialisti Veli-Matti Junnilalle sekä yrittäjä Jarmo Järviselle sähköautopalojen EVFSpool-sammutusmenetelmän kehittämisestä. Menetelmään kuuluva sammutusallas saanut kaksi kansainvälistä patenttia.

Allas on mahdollista suunnitella kohteen erityistarpeen mukaan. Sammutusallas soveltuu muun muassa parkkihalleissa tai laivan autokannella syttyneiden akkupalojen sammuttamiseen. Menetelmästä on myös kiinteä malli, joka toimii palon sattuessa automaattisesti. Altaan asennuksen jälkeen yksi sammuttaja voi ohjata ja valvoa sammutusta noin 20 metrin päästä palavasta ajoneuvosta.

– Innovaatio parantaa paloturvallisuutta. Palavia sähköautoja ei tarvitse siirtää tai nostaa, sillä sammutusallas asennetaan palavan ajoneuvon ympärille. Myös sammuttajien työturvallisuus sekä altistusajat pienenevät. Auto hukutetaan veteen, kunnes voidaan olla varmoja siitä, ettei se syty enää uudestaan, innovaation kehittäjä Ari Mattila kertoo.

Palosuojelurahasto myönsi lisäksi neljä 2 000 euron kunniamainintaa tulipalojen ehkäisyä ja pelastustoimintaa edistäviin innovaatioihin:

 • Turvallisuusasiantuntija, palomestari Arto Latvala turvallisuusaiheisen pikaoppaan suunnittelusta kuluttajalle.
 • Palomies-ensihoitaja Mikko Mäkinen jauheella ja vedelle toimivan yhdistelmäputken kehittämisestä ulkoapäin tapahtuvaan huoneistopalon sammuttamiseen.
 • Palomies Pertti Leikkainen keulavinssiin integroidun narunvetolaitteen suunnittelusta.
 • Palomies Mikko Heinonen ja johtava palotarkastaja Juhan-Petteri Laakso ehdotuksestaan, joka koski palaneen tai muuten vaurioituneen ajoneuvon siirtoa maanalaisissa pysäköintitiloissa.

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena pelastustoimeen kohdistuneesta ansiokkaasta innovaatiosta. Innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksiä, yhteisöjä, pelastusalan henkilöstöä ja yksityisiä henkilöitä kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä sekä parantamaan pelastusalan näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa.

 

4 Comments

 1. Puolueeton
  17.11.2021 14:58

  Onneksi akun energia purkautuu palossa hitaasti eikä räjähtäen. Jos sähkövarastotilaa pienennettäisiin, voisi syntyä viereiset talot hajottava räjähdys.

  Vastaa
 2. Obelix
  17.11.2021 16:39

  Näin ihmisten, lue; _hyvisten_ mielipiteet saadaan sähköautopatterien avulla – voitteko kuvitella – kaiken kattavan uusmarxilaisen ILMASTOKONTROLLIN alle, kun jopa energiatiheydeltään avuttoman surkeista pattereistakin tehdään entistäkin turvallisempia?

  Silloin aikoinaan, kun viiksi-diktaattorit hoitelivat asioitansa NKWD / KGB / Gestapon avulla, siis höyrykone-teollisuus-metodien aikaan – olivat poliittiset valtapeli asiat ihmisille paljon helpommin hahmoteltavissa. Nykyään tarvittavat ilmasto yms. diktaattorit luodaan isollarahalla MEDIASSA, esim. Gretailmiö, johon ”hyvikset” saadaan helposti samaistumaan. Ihminen ei vaan tajua, että katsoessaan näitä ”Greta yms. mainoksia” häneen samalla vaikutetaan halutulla propagandalla…stalinistisella / uusmarxilaisella massamielipidevaikuttamisella. Toki näin massoja säätelemällä tehdään – jostain syystä – demokratiat, ja ainakin perinteiset diktatuurit tarpeettomiksi joksikin aikaa. Cancel-kulttuurikin ajaa tasan tarkoitusperiä, jotka ovat samat, kuin stalinisteilla. Oikeastaan uusmarxilaiset eivät edes kiellä sitä, että he haluavat takaisin heille toimintatavoiltaan yksinkertaiselle 1930-luvulle. On suorastaan surkuhupaista, että lähes kaikki tarkkaan valitut ”oikeistopoikapomot” tarjoavat stallareille, kuin kultalautasella, näiden kipeästi tarvitseman vastustajan. Ai että millä tavalla niinku: No tietenkin omat aivonsa itse 1930-luvulle lukitsemalla, ollen näin vain oleellisena osana -tahtoen tai tahtomattaan – uusmarxilaisen vasemmiston tarvitsemaa poliittista-kauhuteatteria; natsi siellä, natsi täällä, natseja joka paikassa, jotta tavikset-hyvikset eivät huomaisi missä kohtaa ilmastokontrollin avittama vihreä totaalikontrolli on menossa.

  Vastaa
 3. juha II
  17.11.2021 22:07

  Silkan hulluuden tutkimisesta on hullua palkita ketään!!!

  Vastaa
 4. Pah
  18.11.2021 20:20

  Onnea vaan patteriautojen maahantuojille ja omistajille vuosittain kohoavien vakuutusmaksujen kanssa.

  ”Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi sähköpyörien maahantuojan, maksamaan miljoonakorvaukset rivitalon palosta.”

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/28/polkupyora-tuomittiin-tulipalon-sytyttajaksi

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top