Sähkökatkos kestänyt Venezuelassa jo 20 tuntia, mitä on tekeillä?

Epädemokraattisiksi arvostelluilla vaaleilla itselleen toisen kauden hankkinut Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on kuuluttanut kannattajiaan koolle huomiseksi, ja kilpaileva presidentti Juan Guaido on viettänyt riemukulkua palattuaan maanhan maanantaina. Tilanne on siis kireä ilman energianjakelun katkeamisiakin.

Maduron kannattajat syyttävät pian vuorokauden jatkuneesta sähkönjakelun häiriöstä tietty USA:ta, toisen osapuoli näkee sen seurauksena Hugo Chavezin aikana tehdyistä laiminlyönneistä infran kunnossapidossa. Niin tai näin, arkielämän häiriytyminen ei ole koskaan tiennyt hyvää missään maassa, jossa on akuutteja poliittisia ristiriitoja.

Tietojen mukaan jakeluhäiriö koskee ainakin ajoittain 90%:a Venezuelasta. Guaidó kysyy, miten tämä on mahdollista Venezuelassa, joka elää energian viennistä:

”Korruptio ja laiminlyönnit ovat vastuussa tästä katastrofista”, sanoi Guaidó ja muistutti, että vaikka Venezuelalla on suuret öljyvarat, kansa on nyt konkreettisesti pimeydessä.

Torstaina alkanut sähkökatkos, on vaikuttanut ainakin 11 osavaltioon ja pääkaupunkiin Caracasiin. Sähkökatko tapahtui torstaina klo 17.00 paikallista aikaa (Klo.23:00 Suomen aikaa). Tänään perjantaina Nicolás Maduron hallitus määräsi työpäivän keskeytettäväksi sekä julkisella ja yksityisellä sektorilla, ja myös oppilaitoksissa. Kuvissa näkyy koteihinsa laahustavia ihmisiä.

Maduron hallituksen jäsen Delcy Rodriguezin mukaan toimenpide on vastaus ”sähköisen sabotaasiin”, jonka takana on ”äärimmäinen oppositio” toimien ”yhteistyössä imperialistien kanssa”. Rodriguez ei täsmentänyt, keitä hän tarkoitti.

National Electric Company (Corpoelec) reagoi melkein välittömästi ja ilmoitti, että energianjakelua on sabotoitu. Asiasta vastaava ministeri Luis Motta Domínguez sanoi myös julkiselle televisiokanavalle VTV:lle, että tilanne johtuu ”sabotaasista”.

Tänään maan kadut olivat lähes tyhjiä, ja kaupat, koulut ja yliopistot pysyivät suljettuina. Poliisi toimii supistetuin resurssein ja terveyspalvelut hoitavat vain kiireellisimpiä tapauksia. Mikään maa ei tälläistä pitkään kestä.

Tiedot kertoi JM 08.03.2019, klo. 18.41: VENEZUELA: CORTE GERAL DE ELETRICIDADE JÁ DURA HÁ 20 HORAS E DEIXA O PAÍS QUASE PARALISADO (COM FOTOS).

Päivitys:
Ainakin suuressa osassa (korjaus: vain pienessä osassa) Venezuelaa sähkönjakelu käynnistyi uudelleen, mahdollisesti varavoimalähteiden avulla lauantain puolella 01. GMT (21. paikallista aikaa, perjantaita). USA:n syyttely on jatkunut, mutta jenkit tietty kiistävät. Tälläisissä tapauksissa ei ole oleellista, tulivatko sähköt vai ei, vaan se muistijälki jonka yhden työpäivän menettäminen ja arkielämän häiriytyminen on jättänyt venezuelalaisiin. Maduron tuoli on nyt löyhemmässä, kuin ennen blackoutia.

Sähkökatkon laajuutta seurataan täällä:

Venezuelalaisista suuri osa on yhä ilman sähköä. Myöskään Caracasin kansainvälinen lentokenttä ei saa verkkovirtaa.

Venezuelan viikonlopun mellakoissa 315 loukkaantunutta, Guaidon paluu kärjistää tilannetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top