Saksa estää Viroa toimittamasta Suomesta saamiaan tykkejä Ukrainaan

Viro on aikeissa toimittaa erän 122-millisiä haupitseja Ukrainaan, mutta tarvitsee siihen jälleenkäyttö-luvan Saksalta, joka toimitti aseet joskus Suomeen. Suomi luovutti ne edelleen Viron asevoimia varten.

(Kuva: Viron armeija)

Asian tekee jännäksi se, että kyseiset haupitsit on alun perin toimitettu Venäjältä (Neuvostoliitosta) entisen Itä-Saksan armeijalle. Itä-Saksan romahdettua omaan mahdottomuuteensa vuonna 1987 Saksan liittotasavalta peri runsaasti neuvostoaseistusta, jota jaeltiin maailmalle, -kuka vaan otti vastaan, mm. Suomeen 1990-luvulla. Suomi toimitti aseet Viroon vuonna 2007.

Jälleenmyynti-rajoitus tavallinen asekaupoissa

Valtioiden välisissä asekaupoissa on usein kirjattu sopimukseen, että ostaja saa toimittaa ne edelleen vain myyjän kanssa yhteisymmärryksessä. Näin oli tehty Saksan ja Viron välillä, ja nyt saksalaisilta on loppunut ymmärrys, -ainakin yhteisymmärrys mitä tulee virolaisille tarpeettomiksi jääneiden tykkien lähettämiseen ukrainalaisille.

Ukrainalle ovat toimittaneet puolustus-aseistusta meneillään olevan tilanteen aikana useat NATO:n jäsenvaltiot, ainakin Yhdysvallat, Ranska, Englanti ja Kanada. Saksa on tiettävästi NATO-maa, mutta suhtautuu tähän asiaan tavalla, joka tuo mieleen eräät Joachim Ribbentropin ja Vjatseslav Molotovin, ja heidän sopimuksiensa vaikutukset Suomen avustamiseen Talvisodan aikana 1939-1940: Tällöin Saksa esti mm. Italiaa lähettämästä apua Neuvostoliittoa vastaan taistelevalle Suomelle.

Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov valittelee haastattelulausunnossaan The Wall Street Journalille Saksan asennetta. Saksalaiset virkamiehet selittelevät, mutta Kristo Enn Vaga Viron puolustusministeriöstä kertoi WSJ:lle Viron pyrkivän edelleen saamaan Saksasta vientiluvan.

Virolle tapaus on merkittävä senkin takia, että Saksan käyttäytyminen antaa Venäjän suuntaan kuvan länsimaiden asenteen horjumisesta. Amerikkalaisten aseiden jälleentoimitukset Virosta Ukrainaan eivät ole kärsineet vastaavanlaisista ongelmista, mutta brittien asekuljetukset Ukrainaan on lennetty Saksan ilmatila kiertäen.

Kommentti: Visegrad24-julkaisu väittää, että Saksa on kieltänyt asekuljetuslennot briteiltä, koska on joku ”historiallinen vastuu”.  Berliinissä ollaan ilmeisesti sekaisin kuin lehmän kellot?

Haubitza D-30

Viron Ukrainalle tarjoama haupitsi, Haubitza D-30, ampuu 122 mm:n kranaatteja noin 20 kilometrin etäisyydelle. Ase ei ole ihan uusi, mutta kelpaa joukon jatkoksi. Venäläisvalmisteisenä ase lienee helposti sopeutettavissa Ukrainan armeijan organisaatioon ja huoltosysteemeihin, ja osalla ukrainalaista kantahenkilöistä saattaa olla kokemusta po. tykistä.

Pitäiskö ukrainalaisten kysyä näitä tykkejä niiden alkuperäiseltä valmistajalta? Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi tänään perjantaina, ettei Venäjällä ole aietta hyökätä Ukrainaan.

Luettavaa:

Viro toimittaa amerikkalaisia Javelin-ohjuksia (panssarintorjuntaan), ja Latvia ja Liettua Stringereitä (lähi-ilmatorjuntaan).

8 Comments

 1. pöh
  22.1.2022 00:34

  En usko että Venäjällä on ollut aikomusta hyökätä Ukrainaan, mutta jostain syystä etenkin USA:sta suorastaan lietsotaan sitä päivittäin että ihan just ovat hyökkäämässä. Tarpeeksi kun lietsotaan niin putinin on pakko tehdä jotain tai näyttää pelkurilta. Saksa nyt on taas tänäpäivänä varmaan epäluotettavin kumppani mitä löytää voi.
  Enkä ole edelleenkään mikään venäjä mielinen, mutta ei maailman meno ja tulevaisuus kovin hyvältä näytä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.1.2022 09:25

   Jotenkin Saksan uuden hallituksen, -en nyt mitä puolueita siellä on, politiikkaan ei sovi sallia aseiden lähettämistä Ukrainaan, jonne ”länsi” kuullemma lietsoo sotaa. Kuten ei sovi Suomenkaan PMi:lle, -en taaskaan muista puoluetta, että Suomi kriisin sattuessa esittäisi avunpyynnön lännelle.

   Enkä edelleenkään ole lännen enkä Venäjän mielinen, mutta maailman menosta löytää aina jotain johdonmukaista.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  22.1.2022 10:57

  Kuka kertoisi Saksaan, paikallisille paavolipposille, että eiväthän nämä brittien aseet uhkaa Venäjää, sillä eihän Venäjä aio hyökätä. Voisiko suomalainen Willy Brandtin ihailija herättää saksalaisdemarit uskomaan omiin juttuihinsa??

  Ikävää, että jenkeissä on demaripresidentti, joka sekoilee ”pikkuisten hyökkäysten” kanssa. Suomi on niin pieni maa, ettei meidän kannaltamme pidä sallia Euroopassa edes ihan pikkuisia hyökkäyksiä missään päin. Tikkakosken ylilentoko muuten Sannan pelästytti? Saulin piti soitella, ja selitellä, että tytöt vähän puhelee omiaan, kun tää turvallisuuspolitiikka ei oo naisten juttu.

  Vastaa
 3. Puolueeton
  22.1.2022 13:00

  Puolassa oli 1. maailmansodan jälkeen saksalaisia maakuntia, joissa puolalaiset tekivät saksalaiten olot hankaliksi. Ehkä englanti ja Ranska Puolaa siihen yllyttivätkin. Saksa yritti sopia saksalaisten aseman parantumisesta ja päästä kulkemaan Puolan läpi Itä-Preussin saksalaisalueelle. Tämä johti Saksan sotilaaliseen tunkeutumiseen Puoaan suojaamaan saksalaista väestöä. Kun kysymyksessä oli sotatoimi, tästä sovittiin Neuvostoliiton kanssa, joka osallistui Puolan valloitukseen. Tuloksena oli 2. maailmansota, Englanti ja Ranska julistivat sodan Saksalle. Saksa hävisi sodassa.

  Venäjän kieli kiellettiin Ukrainassa kuten saksan kieli Puolassa. Venäjänkieliset alueet kuitenkin kapinoivat, äänestivät erosta ja kannatusta tuli yli 90%. Tulee mieleen voiko historia toistua Ukrainassa. Ukrainalaiset voivat Naton yllytyksestä yrittää otta haltuunsa maan itäiset osat, joissa on venäjän kielistä väestöä. Venäjä ei varmasti sitä salli, joten 3. maailmasota syttyy, jos Natomaat julistavat sodan Venäjää vastaan. Nato-Suomikin pääsee taas sotimaan. Seuraa 10 vuotta koronan 100 kertaisesti pähempia kärsimyksiä, mutta sitten valanpitoväki pannaan linnaan ja valitaan uusi ja Suomi pääsee jälleen nousukehitykseen. Vaarana on ydinasetuho, joka lopettaa väestön ylikasvun muutamassa vuodessa. Historiallisen ennusteen mukaan Venäjä häviäisi. Toisaalta Venäjä on aina ennen historiassa kuitenkin lopulta selvinnyt ja onhan Saksakin ainakin vielä läntisen Euroopan merkittävin valtio.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.1.2022 18:10

   Milloin venäjänkieli kiellettiin Ukrainassa? Venäjänkielellä on siellä vähemmistökielen status, ja sitä käytetään mm. kouluissa ja oikeudenkäynneissä ukrainan ohella. Joskus aiemmin ukrainankieli oli kielletty.

   Vastaa
   1. Puolueeton
    23.1.2022 10:37

    Ukrainan viralliseksi kieleksi pantiin 25 vuotta sitten ukrainian. Kun venäjänkielisiä on 30% väestöstä, näräähän siitä syntyi.
    Ruotsinkielisiä on Suomessa alle 5%, ja kieli on toinen virallinen kieli ja suomalaisten on pakko opiskella ruotsia. Jo pakkoruotsin lopettaminen uhkaa jaa ruotsinkieliset ainakin henkiseen kapinaan, ja sehän on pelottavaa ainakin kokoomuksen ja sosialistien mielstä.

    Vastaa
 4. Obelix
  22.1.2022 13:59

  ”Enkä edelleenkään ole lännen enkä Venäjän mielinen, mutta maailman menosta löytää aina jotain johdonmukaista.” Totta, joskus sieltä maailman menosta löytää – ei tarvitse edes tonkia – aivan hillitöntä ironiaa!
  Kuka vielä muistaa, kun saksalaiseen ”läntiseen-ryhtiliikkeeseen” kuuluneet kierot paavolipposet, kirjoittivat Suomesta, maailmalle levinneen kansallisen pilkkakirjoituksen ( National Lampoon), jossa kaikki suomalaiset niputettiin yhteen _yhdellä_ vittuilevalla sanalla: Finnlandisierung, eli SUOMETTUMISELLA?

  Nyt saksalaiset ”rauhanpuolustaja” paavolipposet ovat todistaneet koko maailmalle olevansa itse vielä pahempia, ja siinä samalla järkyttävän sosialistisia GERMANIASIERUNG p****housuja, ihan samoilla spekseillä, kuin demarit ilmentävät omaa, itsetuhoisen nynnynkavalaa poliittista olemustaan maailman joka kolkalla.

  Ps. Ihan kuin demarit eivät itsekään ymmärtäisi myöntää itselleen olevansa _maailmankommunistien_ typerä aisankannattajalauma? Siinä missä monet suomalaiset uus-kansallismieliset näyttävät hurahtaneen ylistämään ”kapitalistisen” Kiinan, yms. kumppanien, lue; globaalin (Mao)legalistisen koulukunnan ajamaa maailmanpaloa, sekä maailmanvallankumousta, sekä kaikkea tätä pyrkimystä sotaa kohti lietsovia poliittis-spektaakkeli-luontoisia aggressioita ympäri maailman? Maailma ei ole itsessään tullut hulluksi, mutta jostain saatanallisesta syystä maailmaa näyttävät johtavan kaikki mahdolliset luikit, lue; järkyttävät talousfoorumi yms. kokovartalo-k**vät!

  Vastaa
 5. Tupauuno
  22.1.2022 15:03

  Tuo ase on aika hyvä. Sillä pystyy ampumaan ympäri sektorin yläkulmia paitsi jalustojen kohdalla muistaakseni vain 18 astetta. Nopea asemaanmeno, voi ampua melkein kuin kranaatinheittimellä. Tehokas suujarru, poistaa 60% rekyylienergiasta. Olen purkanut joskus asekoulussa tuon aseen ja kyllä silläkin kranaatti perille menee.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top