Saksan vaalit; Vaikka paha eteni, se ei voittanut

Saksan sunnuntain vaaleissa niukasti suurimmaksi puolueeksi nousivat demarit. Heille äänisaalis oli runsas neljännes. CDU/CSU menetti kannatuksestaan vuoden 2017 vaaleihin peräti kahdeksan prosenttia mutta jäi vain reilun prosenttiyksikön SDP:n taakse.

Vihreille voitto, ja valtava pettymys

Vihreille lupailivat gallupit vielä kevään lopulla yli 22 prosentin lukemia. Mutta se oli hetken hurmaa, nimittäin vaaleissa kannatus jäi runsaaseen 14 prosenttiin. Vihreät ”onnistuivat” hukkaamaan siis muutamassa kuukaudessa lähes puolet mielipidetiedustelujen lupaamasta kannatuksesta, varman voiton ja liittokanslerin paikan.

Vaikka Saksan vihreät nostivatkin kannatustaan 8,9 prosentista 14,6 prosenttiin niin se oli puoluejohdolle valtaisa pettymys – ja ihme kyllä- eivät he myöskään sitä peitelleet.

Vihreiden kannatus maahanmuuttajien varassa

Ne miljoonat ja taas miljoonat muslimit jotka asuttavat Saksaa, edustavat äänioikeutetuista kaikkiaan yli 7 miljoonaa -yksin turkkilaislähtöisiä on yli 3 miljoonaa, ja Vihreissä juuri turkkilaisilla on hyvin vahva asema. Noin 12,5 prosenttia, eli joka kahdeksan täysi-ikäinen ”saksalainen”, on maahanmuuttaja. Valistunut arvaus on, että jos nuo henkilöt eivät olisi mukana, niin tuskin vihreät olisivat päässeet edes äänikynnyksen ( 5 %) yli.

Mutta, koska Vihreät tosiaan jäivät kolmansiksi selvällä erolla demareihin ja konservatiiveihin, niin mitään asiaa ei ole ”merkkeliksi merkkelin paikalle”. Ja muu Eurooppa voi huokaista helpotuksesta, koska kalifaatti siirtyy ainakin neljällä vuodella.

Hallitus voi olla mitä vaan

Kun sekä demarit että CDU ilmoittivat ennen vaaleja, että kumpikaan ei halua enää istua samassa hallituksessa, niin nykypohja ei jatka.

Saksalaiset kollegat ja myös suomalaiset ”asiantuntijat” pitävät todennäköisimpänä ”liikennevalohallitusta”, eli siinä punainen olisi SPD ja keltainen FDP. -Siis liberaalipuolue, joka voitti vajaan prosentin edellisiin vaaleihin verrattuna, ja lisäksi Vihreät. Tällä koalitiolla olisi niukahko enemmistö liittopäivillä, siis Saksan parlamentissa. Vihervasemmistolaista hallitusta ei voi saada kasaan, koska kommunistien perinneyhdistys Linke sai vain 39 paikkaa eduskuntaan, eikä sen tuoma lisä demareille ja vihreille riitä enemmistöhallitukseen.

Linken kannatus jäi jopa alle 5 %.n äänikynnyksen mutta, koska sen edustaja voitti kolmessa vaalipiirissä niin koko puolueen äänet otettiin huomioon kaikissa vaalipiireissä. Niin Saksassahan äänestetään sekä puoluetta, että ehdokasta. Teoriassa myös ei-sosialistinen hallitus olisi Saksassa mahdollinen, koska CDU/CSU + FDP+AfD = 3 paikkaa yli liittopäivien enemmistön.

Mutta kysymys on teoreettinen, sillä kaikki muut puolueet ovat ilmoittaneet, että ne eivät halua yhteistyöhön AfD:n kanssa. AfD hävisikin vaaleissa noin pari prosenttiyksikköä, mutta pysyi kuitenkin yli kymmenessä prosentissa. Sen sijaan osavaltiovaaleissa se voitti sekä Saksin, että Thyringenin osavaltiot. Molemmat reilulla 20:n prosentin ääniosuudella.

Hallitusneuvotteluista odotetaan pitkiä. SPD:n liittokansleriehdoas Olaf Scholz ”lupasi”, että uusi hallitus on kasassa vuodenvaihteeseen mennessä, eli pätee Saksaankin peräpohjalainen sanonta : ”hithaita noon herrojen kiihreet”.

Vaikka vihreät olivatkin suurvoittaja Saksassa, niin dystopia jää odottamaan ”parempia aikoja”. Saksalla on edessään paljon haasteita EU:n mahtimaana, mutta on myös aivan omia jättiongelmia: epäonnistunut integrointi, energiapula ja siinä erityisesti kumpaan suuntaan päätöksiä tehdään: Palataanko ydinvoimaan joka ei tuota hiiltä ollenkaan vai jatketaanko jo epäonnistuneeksi havaittua tuulimyllymeininkiä.

Ehkäpä Saksan tulevan hallituksen tulisi tutustua maailmankirjallisuuden espanjalaisklassikkoon. Nimittäin jo 406 vuotta sitten Miguel del Servantes kertoi romaanissaan urheasta ritarista joka uskalsi hyökätä tuulimyllyjä vastaan. Don Quiotelle ja hänen uskolliselle aseenkantajalleen Sancho Panzalle on koko Eurooppa nauranut satoja vuosia, mutta taitaa hymy hyytyä kun talven pakkaset jäätävät niin Saksan vihreiden kuin muidenkin peppuja, koska on luotettu täysin epävarmaan ja satunnaiseen tuulivoimaan.

PS. Ja nuo nykyajan tuulimyllyt ovat sitä paitsi sietämättömän rumia, tosin odotan koska niitä ruvetaan varsinkin Saksassa maalaamaan sateenkaaren värein.

Seppo Huhta

2 Comments

 1. Paha voitti
  27.9.2021 22:36

  Itse asiassa, paha voitti jos katsotaan euroopan tasolla. Nyt meillä on USA-myönteinen sossu joka toteuttaa ”yhtenäisen sosialistisen euroopan” ja se alistetaan uudelle mantereelle. Ei se Merkelkään ajanut euroopan hyvinvointia vaan tuhosi minkä ehti. Moinen ämmä olisi saanut jäädä kokonaan syntymättä. Kohlin kaltaisia viisaita miehiä olisi tarvittu, mutta Schröderkin oli pelkkä marionetti. Ei uskaltanut asettua edes poikkiteloin, kuten Kohl. Ja sitten tuli se lehmä, mama-merkel. Joka tuhosi Saksan lisäksi Euroopan talouden.

  No, nyt näämme mihin suuntaan sossut tulevat saksaa ja eurooppaa viemään. Mutta tuskin eurooppalaisten vernmaksajien eduksi. Eihän se koskaan ollut sossujen etu.

  Ai niin, vihreät sai kyllä pienoisen voiton. Ne sai ensimmäisenä euroopassa kaksi transua liittovaltiopäiville.

  Vastaa
 2. juha II
  27.9.2021 23:00

  SPD:n akat ovat vielä hullumpia kuin vihreät tai ei niitä ainakaan toisistaan erota sen enempää kuin siamilaisia kaksosia, joilla on yhteiset sisäelimet!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top