Saksassa suuri on huoli: Sukellusveneiden navigaattorit Venäjältä

Saksalaisiin sukellusveneisiin ja joihinkin laivaston pinta-aluksiin hankitut GPS-paikannusta käyttävät karttaplotterit ovat herättäneet parlamenttikeskustelua Saksassa: Venäläisiä laitteita ei pidetä tietoturvallisina.

Venäjällä kehitettyä merenkulun navigointitekniikkaa on päätynyt Saksan laivaston sukellusveneisiin, ja huoli on herännyt parlamentissakin. Bundestagin jäsenet Marie-Agnes Strack-Zimmermann  (Vapaat demokraatit) ja Tobias Lindner (Vihreät) vaativat parlamentin puolustusvaliokuntaa keskustelemaan mahdollisista riskeistä, joita Transas-navigointilaitteiden asentamisesta sotilaallisiin aluksiin voi aiheutua.

Bild am Sonntag kertoi 27.03., että saksalaisissa sukellusveneissä käytetään Navi Sailor 4100 -laitetta elektronisena karttana ja paikannusjärjestelmänä. Laite on siis periaatteessa samanlain, kuin millaisia useat suomalaisetkin veneilijät käyttävät, mutta anmmattilaatua.  Laitetta valmistaa Transas,  joka toimi alunperin Pietarissa, Venäjällä. Suomalainen Wärtsilä osti suurimman osan Transasia vuonna 2018, mutta toisin kuin mediassa saatetaan mainita, Wärtsilä ei ostanut yhtiön sotilaallista osastoa.

Bild am Sonntag:in mukaan Saksan laivastolle hankittiin Transaksen laitteita jo vuonna 2005. ja sellainen on käytössä ainakin fregatti Brandenburg:issa, BaS väittää Transasin laitteiden olevan heikommin tietoturvallisia, kuin yleisimmin käytettyjen valmistajien. Saksan laivaston edustaja on kertonut Defence Newsille, että asia on otettu huomioon. Wärtsilällä ei ole myöskään yhteyttä Transasin sotilaallisiin laitteisiin.

”Wärtsilä osti Transasin vuonna 2018 kaupallisesta meriliiketoiminnastaan, eikä yhtiö hankkinut aikaisempaa puolustusliiketoimintaa, jolla oli sama omistus, mutta joka oli erillään nykyisestä meriliiketoiminnasta”, Wärtsilän tiedottaja kirjoitti sähköpostissa DN:lle. ”Entiset omistajat myivät puolustusliiketoiminnan vuonna 2015, eikä se ole koskaan ollut Wärtsilän yhteydessä.”

Luettavaa:

Otsikkokuvassa on eri Transasin laite, kuin mitä uutinen käsittelee.

3 Comments

 1. juha II
  2.4.2021 14:42

  Saksassa tuntuu nyt kaikki leviävän käsiin johtuen kenestäpä muustakaan kuin littokansleri Angela Merkelistä. Hänen valtakautensa on ollut yhtä ”syssen sasselia”.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.4.2021 16:20

   Huolestuttavinta on, ettei Saksalla taida enää olla armeijaa? Briteilläkään ei ole, ja Ranskalla siirtomaasotiin kalibroitu sotaväki. Euroopassa vain Suomella ja Venäjällä on maasotaan kykenevät joukot. (Mitäs jos NATO liittyis Suomeen??)

   Vastaa
   1. Huru-ukko
    2.4.2021 17:37

    Juu tänne vaan. Johan me vastataan oman puolustuksen lisäksi ruåtsin puolustuksesta, niin menee siinä joku persaukinen natokin samalla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top