Salisburyn myrkky-draama, osa 3½: ”Putin aikoo tappaa minut”, sanoo venäläiskaunotar

Salisbury Englannissa lienee nyt maailman myrkytyspääkaupunki, jos palstamillimetreissä lasketaan. Tapahtumasarja sai alkunsa, kun entinen Venäjän tiedustelupalveluiden työntekijä, Skribal, joutui yhdessä tyttärensä kanssa myrkytyksen kohteeksi, mutta tilanne jatkuikin.

Skribalien myrkytystä pidetään tahallisen tekona, ja syyllisiksi epäillään kahta venäläistä miestä, jotka olivat kiireesti poistuneet Englannista. Seuraaviksi uhreiksi joutuivat ilmeisen sivulliset, löydettyään myrkyn säilytykseen käytetyn hajuvesipullon, jonka edellisen tapauksen epäillyt olivat huolimattomasti hävittäneet.

Seuraava sattumus tapahtui samalla seudulla toimivalle yritykselle, Britannian puolustuslaitoksen alihankkijalle: Tehtaalla räjähti, eikä tiedetä mikä. Sitten tuli esiin väite, että jokin venäläinen taho on yrittänyt hankkia laittomasti tietoja ensimmäistä myrkytystapausta tutkineesta laboratoriosta.

Skribaleihin kohdistunut toimi aiheutti diplomaattisen selkkauksen Englannin ja Venäjän välillä. Taannoinen polonium-juttu on vielä liian tuore, ja vauhdittaa johtopäätöksiä. Englanti on siis vuorenvarma Venäjän valtion osallisuudesta Skribalien myrkkyttämiseen.

Tapaussarjan uusin käänne on, jälleen hotellissa tai ravintolassa tapahtunut myrkytys: Anna Shapiro, 30-vuotias venäläistaustainen osa-aikamalli, ja hänen aviomiehensä Alex King saivat myrkkyä salisburylaisessa ravintolassa Prezzossa.

Brittilehdet tarttuivat aiheeseen, mm. The Sun. Ettemme vaikuttaisi Venäjälle ei-niin-ystävällisiltä, käytämme lähteenä venäläistä Russian Today:tä.

Jatkuu twiitin jälkeen.

Lehden mukaan Anna Shapiro löysi miehensä ravintolan wc:stä oksentamasta vaahtoa suustaan, yms. hyvin näyttävää. Salisburyssä, tämänhetken ilmapiirissä, tämä aiheutti suurjälytyksen, ja pian ravintola oli poliisin eristämä, ja avaruuspukuihin sonnustautuneet tutkijat alkoivat etsiä merkkejä aiempien tapausten Novichokista tai muusta ei-niin-tavallisesta pahoinvoinnin aiheuttajasta.

Pian tutkijat saattoivat kuitenkin julkaista rauhoittavan tiedon: ”Voimme sulkea pois sen mahdollisuuden, että tähän tapaukseen liittyisi Novichok-hermomyrkky.” Lausunto oli heti mediassa, mutta siellä oli myös Anna Shapiron kyynelehtien toimittajille kertoma, hänen oma näkemyksensä: ”Putin haluaa tappaa minut” (‘Putin wants me dead’).

Jos myrkky, Salisburyn äsken vielä unelias maalaiskaupunki, ja venäläiset mainitaan yhdessä, media on paikalla nopeammin kuin kissa aivastaa.

The Sun on onkinut jostain viranomaislähteestä tiedon, että epäilyjen kohteena on ”rotanmyrkky”. Aiemmin mediassa on mainittu strykniini-löytö, mikä tarkoittanee samaa ainetta. Siis vanhanaikainen, jo Agatha Christien tuntema myrkkky, -ei mitään huipputekniikkaa. Tutkinta on kuitenkin vielä kesken.

Anna Shapiron reaktiolle saattaa löytyä selityksiä. Hän on luopunut Venäjän kansalaisuudestaan, mistä hänen perheensä ei pitänyt lainkaan. Isä-Shapiro on sotilashenkilö: Hän soittaa armeijan orkesterissä, kertoo RT. Anna on syntynyt Nizni Novgorodissa. Oli Shapiroilla syytä pelätä Venäjän johdon kostotoimia tai ei, Venäjän osuudesta Salisbury-draaman tähän näytökseen ei ole viitteitä.

Vielä kauniin Annan twiittauksia, RT:ssäkin tykättiin niistä jostain syystä.

Uutisen kertoi RT 19.09.2018

Iltalehti 17.09.2018: Britannian Salisburyssa jälleen novitshok-epäily: poliisi eristi alueen kahden ihmisen sairastuttua äkillisesti, 17.09.2018: Poliisi: Salisburyn sunnuntaisessa tapauksessa ei ollut kyse novitshok-myrkytyksestä.

https://www.instagram.com/p/Bj52BG8ngZj/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BmETeNGnRhc/?utm_source=ig_embedVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top