Sampo Terholta ympäripyöreä vastaus eXtran kysymykseen Eurooppafoorumilla (VIDEO)

Sampo Terho (Sin) vastaamassa kysymyksiin 31.08. Turun Eurooppafoorumilla, Thalia-torilla.  Aluksi juontaja kysyi yleisön mielipidettä, EU:sta liittovaltio vai ei? 

Liittovaltiota koskevaan yleisökysymykseen Terho vastasi käsityksellään, että Keski-Euroopassa EU:ta pidetään jo ”Euroopan yhdysvaltoina”.  Hänen mukaansa valtaa keskitetään kaiken aikaa yhä enemmän Brysseliin. Kuitenkin sen mitä Suomi päättää seuraavien 20:n vuoden aikana, sen päättävät kansalaiset, sanoi Terho. Hänen mukaansa suomalaisilta kuullaan tänä aikana vielä liittovaltiota vastustava kanta.

Tässä välissä juontaja pyysi yleisöltä vastaukset kysymykseensä, 74%:n vastustaessa EU:n kehittämistä liittovaltioksi.

”Liittovaltiopiirteitähän (EU:ssa) on ollut jo, ja lippuhan on ollut jo pitkään”, totesi Terho.

Englannin ja EU:n suhteista Brexitin jälkeen on tällähetkellä päällimmäisenä vaihtoehtona ”no-deal”, siis ettei tehdä mitään sopimusta, vaan palataan tullien ja passintarkastusten aikakauteen.

Keskustelu sivusi kysymystä, miten tälläisessä tapauksessa esm. suomalaiset voivat matkustaa Britanniaan tai britit oleskella Suomessa. Tuskinpa se kuitenkaan on hankalampaa kuin suomalaisten matkustelu Venäjälle on tällähetkellä. Hiukan maistuu uhkakuvan liioittelulle.

Terhon mielestä on hyvin toivottavaa, että Britannia ja EU pääsevät asioista sopimukseen. ”Suomen ja koko EU:n kannalta olisi haitallista, jos tämänhetken EU:n toiseksisuurimman talouden Britannian kanssa muodostuisi merkittäviä kaupan esteitä.

Brexitiin johtaneista syistä Terho näkee tärkeimpänä Britannian olemisen nettomaksajana, toisena syynä brittinäkemyksen liiasta vallan valumisesta Kanaalin eteläpuolelle.

EU:ssa käytävän poliittisen keskustelun tämänhetken kuuma peruna on maahanmuutto, jolla oli roolinsa mm. Italian ja Saksan äskeisissä vaaleissa, ja ensi viikolla Ruotsissa. Kesäkuussa Euroopan Neuvosto kehoittikin toimenpiteisiin, ettei vuoden 2015 hallitsematon maahanmuutto pääse toistumaan.

Ehdotukseen sisältyy EU:n ulkorajan valvonnan tehostaminen,  Euroopan ulkopuolelle #maihinnousupisteet ja turvapaikkajärjestelmän uudistaminen, kuten myös yhteistyö kolmansien maiden kanssa.

Terhon mukaan ”siniset tukevat hallituksen linjaa ja tätä uutta avausta, joka on ehdottomasti oikeansuuntainen, ja näemme että nykyiset rakenteet eivät pysty pitämään kontrollia jos suuret joukot lähtee liikkeelle”. Terhon mielestä em. maihinnousupisteet l. käsittelykeskukset, joissa tulijat seulotaan ja jaetaan mahdollisiin vastaanottaviin maihin tai muualle, ovat lupaava innovaatio.

Tämä tapa on paljon parempi, kuin hallitsematon ihmisvirta, joka kulkee useankin maan kautta. Välimeren tilanne on Terhon mielestä myös ihmisoikeuksien kannalta järkyttävä.

Extrauutisten kysymykseen maahanmuuton kustannuksista Terho vastasi pyörästi:

Extra: ”Hallitus on luvannut tehdä maahanmuuton kustannuksista kattavan selvityksen. Osaatko, Sampo, tällähetkellä vastata, missä vaiheessa se on menossa? Tai onko siitä jotain lisää kerrottavaa

Sampo Terho: ”Juu, se on sosiaali ja terveysministeriön vastuulla, ja siinä on paljastunut se, mikä olikin jo tiedossa etukäteen miks tämmöstä ei ole aikaisemmin ollut, koska nää kustannukset hajaantuu niin monimutkaisella tavalla eri hallinnonaloille, että siitä ei ole pystytty muodostamaan selkeitä numeroita, mikä tietysti on puute, suorainen vääryys koska veronmaksajien pitäisi saada tietää…

Meidän humanitäärisen maahanmuuton järjestäminen maksaa veronmaksajalle. En tunnista mikä on se viimeisin tilanne, siis se ei ole omalla toimialueellani. Tämän vaalikauden aikana tehdään mitä on luvattu.”

Näin siis eurooppaministeri Sampo Terho (sin) 31.08. Turun Eurooppafoorumissa, Thaliatorilla. 

1 Comment

  1. Pelle Peloton
    1.9.2018 06:07

    Läpi historian Euroopassa kansallisvaltiot ovat jopa sotineet ajaakseen etujaan. Aivan typerää touhua, koska sodassa sotivat molemmat menettävät. EU on pitänyt sodat poissa. Siitä huolimatta kansalliset edut ovat hajottamassa EUta.

    Ainoa syy huonoon suuntaan voi olla vallanpitäjien huono valinta. Luultavasti muutkin maat valitsevat EU virkamiehistöön oman maan toimissa epäonnistuneita syystä, että oma maa pääsee niistä eroon.

    EU johtoon löytyisi helposti 500 miljoonan väestöstä muutama tuhat nerokasta, mutta järjestelmä valitsee tuhansia ideologeja ja poliittisia yksinkertaisia narsisteja. Järjestelmän synnystä voi syyttää vain kaupallista tai poliittisesti johdettua läpi mätää mediaa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top