Sari Tanus kannattaa Natojäsenyyttä – Haluaa vahvistaa kansalaisten kriisinsietokykyä, kestävyyttä häiriö- ja poikkeustiloissa

Tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus (Kristillisdemokraatit) ottaa kantaa Suomen turvallisuuspoliittiseen ratkaisuun: ”Eduskunnassa puolustus- ja tulevaisuusvaliokunnissa asiantuntijoiden kuulemiset olivat tärkeitä ja vahvistivat kantaani.”

”Olen ollut kiitollinen itsenäisestä, turvallisesta Suomesta ja siitä kansainvälisestä diplomatiasta, jota Suomen johdon toimesta liittoutumattomana on toteutettu” Tanus toteaa tänään maanantaina.

Turvallisuusympäristössä on kuitenkin tapahtunut valtava muutos Venäjän brutaalin Ukrainan sodan myötä. Tällaista karmeutta ei olisi toivonut enää 2020-luvulla tapahtuvan. Sota ja sodan kauheudet Euroopassa ovat kuitenkin tosiasioita. Linjauksia ja toimia on tehtävä sen perusteella, Tanus painottaa.

”Rauhan rakentaminen, sodan estäminen, laajojen häiriötekijöiden minimoiminen, yhteiskunnan toimintavakauden vahvistaminen ja omasta kansallisesta liikkumavarasta, suvereniteetistä huolehtiminen ovat olleet ja ovat jatkossakin tärkeimpiä tavoitteitamme.”

Nato-kumppanuus on syytä pyrkiä muuttamaan vahvemmaksi Nato-jäsenyydeksi

”Turvallisuusympäristön muututtua on täytynyt huolella arvioida, mitkä ovat ne keinot, millä tavoitteisiin parhaiten päästään. Kun muutokset ovat olleet valtavan suuria, on keinovalikoimaa myös suurennettava. Omien vahvistettujen puolustusvoimien, reservin, vapaaehtoisen maanpuolustuksen, vahvistetun rajavartiolaitoksen ja läpi yhteiskunnan parannetun varautumisen ja valmiuden sekä kahden- ja kolmin keskisten toimien tiivistämisen lisäksi myös Nato-kumppanuus on syytä pyrkiä muuttamaan vahvemmaksi Nato-jäsenyydeksi.”

Tanuksen mukaan pyrkimyksenä tulee olla rauhan säilyttäminen ja sodan aloituksen kynnyksen nostaminen yhteisen voiman ja pelotteen perusteella niin korkeaksi, etteivät sotatoimet Suomea kohtaan koskaan realisoituisi. Ettei turvatakuisiin eikä omien puolustusvoimien liikekannallepanoon koskaan tarvitsisi turvautua.

Naapuri on osoittautunut arvaamattomaksi

Kun naapuri on osoittautunut arvaamattomaksi ja epävakaaksi, kansainvälisisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia räikeästi rikkovaksi ja vihamielistä valheellista propagandaa levittäväksi, niin kaikkeen on kuitenkin varauduttava. Haasteita voi olla vastassa kaikissa ratkaisuissa, Tanus painottaa.

Tanus kertoo olleensa aiemmin Nato-kumppanuuden kannalla, mutta olleensa valmis tarvittaessa, turvallisuustilanteen muutoksen niin vaatiessa arvioimaan uudelleen asiaa. ”Oma kantani alkoi muuttua joulukuussa presidentti Putinin julkisesti esitettyä vaatimuksia ja uhkailuja mahdolliseen Nato-jäsenyyteemme liittyen. Etupiiriajattelu tuli selvästi julki. Emme kuulu mihinkään etupiiriin ja Suomea koskevat päätökset, myös Naton jäsenyyshakemukseemme liittyen teemme itsenäisesti itse.” Tanus kommentoi.

Aikoinaan Neuvostoliitossa opiskellut Tanus on seurannut Putinin toimia 80-luvulta. ”Asuin seitsemän vuoden ajan Neuvostoliitossa, eikä sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan tullut minulle yllätyksenä, vaikka uskomattomalta se tuntuikin”, Tanus toteaa. ”Sodan myötä Venäjän johdon retoriikka ja toimet ovat aiemmasta muuttuneet – tai tulleet peittelemättömämmin julkisuuteen. Lisäksi geopoliittiset mannerlaatat ovat laajemminkin liikkumassa. Asioita on arvioitava myös laajemmin ja pidemmälle tulevaisuuteen.

Miksi Nato-kannan avaaminen vasta nyt?

Olisin voinut kertoa julkisuuteen oman myönteisen kantani Naton jäsenyyshakemukseen jo viikkoja aiemmin. Mutta ennen oman Nato-kantani julkistamista halusin julkituloissani kuitenkin nostaa esiin ja painottaa ennakoinnin ja kaikilla tasoilla tapahtuvan varautumisen tärkeyttä ja ensisijaisuutta. Omat valmiudet ja kyvykkyydet ovat kaikissa tilanteissa ensisijaisen tärkeitä, Tanus toteaa.

Tanus halusi myös antaa vapaata tilaa ja kannustaa kansalaisia kertomaan ensin omia, myös erilaisia näkökantojaan, tuomaan esille huoliaan ja pelkojaan ja kuunnella myös Kd:n Pirkanmaan piirin, puoluehallituksen ja -valtuuston jäsenten mielipiteet ennen kuin julkaisi oman kantansa. ”Halusin kuunnella ennen kuin puhun.”
Myös eduskunnassa puolustus- ja tulevaisuusvaliokunnissa asiantuntijoiden kuuleminen on ollut tärkeää ja ne ovat vahvistaneet kantaani, Tanus painottaa.

”Sodan sytyttyä vetosin, että selvitys turvallisuusympäristön muutoksista tuodaan eduskuntaan mahdollisimman ripeästi ja että valtionjohto käy nopeasti neuvotteluja jokaisen Nato-maan kanssa mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen hyväksymisestä ja nopeasta ratifioinnista.

Suomen delegaation jäsenenä parlamenttien välisessä konferenssissa, maaliskuussa Balilla osallistuin kahdenvälisiin keskusteluihin Iso-Britannian, Viron ja Pohjoismaiden delegaatioiden kanssa. Konkreettisia kysymyksiä eri artikloihin liittyen mm käytännön turvatakuista, avusta, Suomen velvoitteista Natossa ja ratifioinnista esitin jo tuolloin Ison-Britannian delegaatiolle.”

Tanuksen mukaan on hyvä muistaa, että päätösten Natossa pitää olla yksimielisiä ja jos Naton jäseneksi päädytään, on Suomella jo yksin ja vahvasti yhdessä Pohjoismaiden kanssa mahdollisuus olla täysivaltaisesti vaikuttamassa päätöksiin.

Näinä aikoina ihmisten kriisinsietokykyä, kestävyyttä häiriö- ja poikkeustiloissa tulee vahvistaa. Jokainen meistä on maanpuolustaja ja erilaisin keinoin rauhan rakentajia tarvitaan. On hyvä muistaa, että paljon virheellistä, valheellista tietoa liikkuu. Ei kannata hätkähtää vähästä ja on oltava hyvin kriittinen sen suhteen, mitä jakaa eteenpäin, ettei joutuisi osaksi trollien suunnitelmia. Kaikkinaista vastakkainasettelua tulee välttää. Erilaisista painotuksista ja mielipiteistä huolimatta yhtenäisyyttä hyvien päämäärien saavuttamiseksi tarvitaan, Tanus muistuttaa.

 

 • Kirjoittaja Sari Tanus on Kristillisdemokraattien kansanedustaja, ja eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan jäsen ja Puolustusvaliokunnan varajäsen.

3 Comments

 1. Snif
  9.5.2022 19:34

  Natokieltäjien kannat on naurettavia joilla ei todellisuuden kanssa ole mitään tekemistä.

  Vastaa
 2. Puolueeton
  10.5.2022 11:04

  ”Olen ollut kiitollinen itsenäisestä, turvallisesta Suomesta ja siitä kansainvälisestä diplomatiasta, jota Suomen johdon toimesta liittoutumattomana on toteutettu” Kumpikohan määräile kansainvälinen diplomatia vai Suomen itsenäinen päätäntävalta?

  ”Oma kantani alkoi muuttua joulukuussa presidentti Putinin julkisesti esitettyä vaatimuksia ja uhkailuja mahdolliseen Nato-jäsenyyteemme liittyen. Etupiiriajattelu tuli selvästi julki. Emme kuulu mihinkään etupiiriin ja Suomea koskevat päätökset, myös Naton jäsenyyshakemukseemme liittyen teemme itsenäisesti itse.” Jos Nato jäsenyyteen sitoudutaan, kuulummeko sitten Naton etupiiriin? Tehdäänkö Nato päätös itsenäisesti vain ”kansainvälisen diplomatian” tai oman vallanpidon painostamana? Onko Putinin vaatimuksia ja uhkailua, jos hän sanoo Suomen Nato jäsenyyden edellyttävän Venäjän sotavoimien lisäämistä Suomen rajoilla?
  Johtopäätös: Sari Tanus on tavallinen suomalainen, joka ajattelee poliittista tulevaisuuttaan eikä muuta.

  Vastaa
 3. K.M
  10.5.2022 14:55

  olen venäjän puolella, taas joku poisti.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top