Saudi-Arabian odotetaan teloittavan kolme maltillista teologia Ramadanin päätteeksi

Saudi-Arabian oikeuslaitos on tuominnut Salman al-Odahin, Awad al-Qarnin ja Ali al-Omarin ”terrorismista”, mutta he saattavatkin edustaa islamin maltillisempia tulkintoja al-Odah jopa hyväksyy homoseksualismin joissakin tapauksissa. Siinä kuin jossain metsästetään ”vihapuhetta”, toisaalla liian vähästä vihasta putoaa pää. Suomessa Saudi-Arabia tiedetään eräiden radikaalien moskeijojen taloudellisena tukijana.

Miesten odotettavissaolevasta teloituksesta on medialle kertonut viranomaislähde ja teloittettavien omaiset. Salman al-Odah on kolmikosta tunnetuin. Hän on esiintynyt saudi-dynastialle lojaalina, ja arvostellut Osama bin Ladenia, mutta hän on ärsyttänyt vallanpitäjiä mm. rukoilemalla Saudien ja Qatarin välisen selkkauksen aikana rauhan puolesta. Al-Odah on kansainvälisesti tunnettu islamintutkija, joka tunnetaan suhteellisen progressiivisista näkemyksistään shariasta ja homoseksuaalisuudesta.

Salman al-Odah, Awad al-Qarni ja Ali al-Omari ovat sunni-islamilaisia uskonoppineita ja opettajia. Heillä on ilmeisesti liian suuri vaikutusvalta, mm. sosiaalisessa mediassa jossa he ovat aktiivisia. Saudi-hallinto perustuu nomadiseen perhe/klaani-dynastiaan, ja sen sovittaminen nykyaikaan on melkoisen mahdotonta. Terrorismi-syyte on tässä yhteydessä asiaankuuluvaa, eikä sen tarvitse liittyä mihinkään.

Saudi-perhe ylläpitää dynastisesti hallitussa maassaan tiukkaa salafismia johtavana uskonlahkona, ja valtio -tai saudiperhe (se on sama asia)- suhtautuu hyvin tukahduttavasti mm. shialaiseen vähemmistöön, ja liberaalin sekulaarisemman ajattelun ituihin. Kirjaimellista islam-tulkintaa ajavat radikaalit putkahtivat esiin ensimmäistä kertaa saudeissa, Mekan aseellisessa kapinassa jonka saudihallinto kukisti nopeasti ja kovakouraisesti. Radikaali-islamistien sunnalainen siipi tukeutuu myös salafismiin, mutta ilmoittaa pitävänsä saudeja ja muita arabi-monarkkeja suorastaan uskonnon pilkkana.

Saudeilla on siis hyvin herkkä tilanne hallittavanaan: Heillä syyt pelätä uskonnosta maallistumista kuten myös uskonnollista kiihkoilua. Kolme pian teloitettavaa ovatkin saattaneet, keskitien näkemyksistään huolimatta, syyllistä kuolemansynneistä pahimpaan: He keikuttivat venettä.

Asiasta kertoi tänään Middle East Eye.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top