Saudien öljyministeri: Sunnuntaiset räjähdykset kahdessa saudi-tankkerissa olivat sabotaashia

Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih on tänään maanantaina antanut lausunnon eilen aamulla kahdessa tankkerissa Fujarahissa tapahtuneista räjähdyksistä. Ministerin mukaan syy on vihamielinen toiminta.

Räjähdykset tapahtuivat sunnuntaina klo. 06 paikallista aikaa, Yhdistyneiden Arabi-emiirikuntien UAE:n aluevesillä. Energiaministeri vahvistaa, että alukset kärsivät merkittäviä vahinkoja, mutta tapauksesta selvittiin ilman ihmishenkien menetyksiä. Myöskään merkittävää öljyvuotoa ei aiheutunut. Sunnuntaina libanonilainen Al-Mayadeen TV oli kertonut, että räjähdykset tapahtuivat pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ja Ranskan lentokoneet olivat lentäneet Emiraattien rannikolla.

Toinen vaurioituneista tankkereista oli matkalla lastaamaan saudien valtion öljy-yhtiön Saudi-Aramcon asiakkaille Yhdysvaltoihin tarkoitettua raakaöljyä Ras Tanuran satamasta, muisti ministeri mainita. Ketään sabotaashista tai hyökkäyksestä epäiltyä ei ole nimetty. Emiraattien ulkoministeriö kertoi tapauksesta jo sunnuntaina, mainiten sabotaashin.

Kansainvälisten öljykuljetusten häiriytymistä on pelätty Jemenin sodan aikana, ja Iranin toimien seurauksena. Aihe on siis hyvin arka, eikä saudiministerikään kertonut muuta kuin sen mikä muutenkin tiedettiin.

Asiasta uutisoivat tänään mm. Al-Masdar (Syyria) ja NDTV (Intia).

2 Comments

 1. Epätietoinen
  13.5.2019 10:19

  Jos olen oikein ymmärtänyt niin Iran ei ole hyökännyt eikä edes uhannut ketään. Miksi siis koko ajan syyllistetään Irania ja ”sen toimia”?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.5.2019 13:22

   Iranin sotilasjohto tai maata hallitseva papisto muistaa kyllä säännöllisesti mainita, että ”Israel nuketetaan heti ens viikolla, kuha saaraan pommi ensin valmiiksi”, -no ei ihan tota mutta kyllä siellä niitten otsaluun takana velloo tuokin ajatus. Iran on ollut Syyrian sodan osapuoli, ja aikoi marssittaa sieltä vallankumouskaartinsa Golanilla, mutta Venäjä ei sitä ilmeisesti salli.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top