Savupiiput kylmenevät: Nyt Veitsiluoto

Edellisen paperitehdas-kuoleman suruaikaa on vielä jäljellä, kun kuulemme Kemin Veitsiluodon lopusta, mutta vilkaisemme ensin historiaa. Silloin kun Suomen hyvinvointia luotiin, meillä oli paperi, metalli ja tekstiili. Mitä meillä on nyt? -Muisto, että joskus oli Nokia.

Ruotsalaisen Storan ja suomalaisen paperiteollisuuden yhden kulmakiven Enson fuusioituessa ”ajatuspaja-Esson-baarissa” kuultiin jo jupinaa, jotta ”Stroran koneita ei oltu uusittu pitkään aikaan,  firma on kuralla. Enso on timmissä ja koneet uutuuttaan hohtavia. Näinkö tässä käy että Enson moderneissa tehtaissa tahkotaan rahaa Storan ikäloppujen paperikoneiden vaihtamiseen, -ja sitten ajetaan vanhentuneet tehtaat alas, -Suomessa?” Tästä ei liene (yksinomaan) kyse, mutta taas kerran kansankyynikoille jää se tavanomainen ”mitä minä sanoin!”.

Mennään pullakahvi-osastolta hienommin katettujen pöytien ääreen, ja kohutun ensimmäisen naispresidenttimme kauteen (jonka realistinen arviointi tais just käynnistyä?): Olipa TV-keskustelu taas kerran täynnä tavanomaisia keskustelijoita -rauhanmummoja- ja yksi helmikaula äityy sanomaan ilmoille hyvimyksen maailmankuvansa, ja intellektuaalisesti painotetut prioriteettinsa. Tää on niin legendaarinen, että korostetaan:

”Suomen tärkein vientiartikkeli on moraali.”

Näin on ihan oikeasti sanottu, vaikka Tarja Halosen kautta elämättömillä saattaa mielikuvitus loppua kesken. Silloin oli sellainen kultturellahtavien ja rauha-orientoituneiden ammattimoralistien kööri, joka pääsi joka paikkaan, ja totisesti oli äänessä. Suomi esiintyi valtionakin kaikilla tasoilla vasemmistohegemonian mukaisen moraalikoodin airueena, jalkaväkimiinatkin tuhottiin ihan vain että joku sai vauhtia (naurettavan turhalle) YK-pyrkyryydelleen. No, Paavo Lipponen (EU-pyrkyryydessään) laittoi paremmaksi: Hänen henkilökohtaisesta määräyksestään poltettiin koko markka-ajan setelikanta. Siis tuhkattiin.

Jo silloin kysyivät pahaa-aavistavat: Mitä ne vielä tuhoaa? -Vientiteollisuuden??

Stora-Enson Veitsiluodon lopettamiseen lienevät vaikuttaneet monet syyt, -mm. koronan aiheuttama muutenkin laskussa olevan paperin-kulutuksen notkahdus, mutta kun ihan kaikki joko lähtee maasta tai joutuu ulkomaiseen omistukseen, ei tapahtuvaa trendiä voi selittää tehdaskohtaisilla ongelmilla. Palataankin ajassa vielä taaksepäin.

Nyt eläköityvät tai eläköityneet suomalaiset muistavat vielä ajan, heidän lapsuudessaan, jolloin tehtaanpiiput merkitsivät hyvinvointia -raskaalla työllä hankittavaa- ja optimismia tulevaisuuden suhteen. Kun punatiilinen tehdas seisoi kylän keskellä, elämä oli varmalla pohjalla. Leipä saattoi olla kapea, mutta se oli pitkä. Suomalaisen teollisuuden pysyminen kotimaisissa käsissä varmistettiin ristiinomistuksella, jossa oli mukana mm. keskinäisiä (asiakasomisteisia) vakuutusyhtiötä, ja valtiokin. Nyt tehtaansa sulkevassa Stora-Ensossa suomalainen valtio-omistus kattaa 27,3% päätäntävallasta. -Se ei näemmä riittänyt pitämään 600-700 työpaikkaa Kemissä.

Taloudellinen Suomen-lukko” purettiin 1980-luvulla, hullujen vuosien aikana, jolloin raha oli halpaa ja pankkilainalla yritysten valtaaminen suosittua puuhaa. Joku taloustoimittajakin kerran ihmetteli, ”miksi suomalaiset sijoittavat nyt Ruotsiin?” Ei se ollut sijoittamista, vaan saalistetun kotiuttamista. Kansainvälisesti kiinnostavien suomalais-yritysten myyjiä en kuitenkaan lähde syyllistämään: Jo silloin oli nähtävissä se minkä tänään kaikki jo tietää: Suomessa ei suomalaisilla yrityksillä ole tulevaisuutta. Asia on hoidettu poliittisesti.

Muistutan, ettei koko syyllisyys teollisuustuotantomme meneillään olevasta likvidoinnista kuuluu EU:lle tai globalisteille: Meillä on ihan omat kotimaiset toimijat, jotka ovat kalvaneet kansantaloutta jo vuosikymmeniä ellei pidempäänkin. Paikallisyrittäjät toki tietää, vaan eivät myönnä tietävänsä, että oman firmansa hyvä liike-idean varaan menestyksellä perustaneen kannattaa viimeistään kolmen vuoden kuluttua myydä se ”veljille”. So. paikallisen kunnallistaloudellisen ”nyrkin” kavereille.  Tie vaurastumiseen Suomessa on luvanvarainen, -täällä menestytään frendipohjalla.

Palataan vientiteollisuuteen: Suomen ulkomaankaupan parasta aikaa oli silloin, kun nautimme Urho Kekkosen meille hankkimasta länsi-integraatiosta, Eftasta ja EEC-vapaakauppasopimuksesta, ja idänkauppa oli bilateraalista. Suomalaisella työllä tuotettu tavara kulki kahteen ilmansuuntaan, ja vauraus kulki kohti Suomea. Suomi oli kehittynyt maailman pohjoisimmaksi hyvinvointivaltioksi. -Eihän näin pohjoisessa, epäedullisessa paikassa, pitänyt tälläistä olla!?

Niinpä Suomen hyvinvointia ryhdyttiin ajamaan alas. Vuoden 1991 jälkeen siihen asti velaton Suomen valtio aloitti huiman kirin kohti banaanivaltioiden kastia. Päämäärä ei ole enää kovin kaukana,

Esitän kaksi kysymystä:

 • Millä me tämän velan maksamme?
 • Mihin nämä rahat on käytetty?

Ensimmäiseen vastaan: Suomi on tarkoitus velkaannuttaa pysyvästi, ja sen jälkeen täältä kahmitaan (puoli-)ilmaiseksi kaikki kiinnostava. Pohjavesien yksityistämistä valmistellaan par’aikaa, ja olettehan huomanneet että kaikki kaivannaiset lipuvat juuri ulkomaisiin käsiin? ”Ei velkaa tarvitse koskaan maksaa”, huutaa globalistien emissaari. Todellisuus on se, että luovutamme loputtomasti omaisuuttamme vieraille, ilman että velka lyhenee. So it goes!

Toinen kysymys vie meidät poliittisen ihmisluokan juurille: ”Tavaroiden, pääomien ja ihmisten vapaata liikkuvuutta” edeltäneinä hyvinä vuosikymmeninä Suomen valtion kassa täyttyi vientiteollisuuden toimesta ilman poliitikkojemme ponnisteluja. He siis keskittyivät jakamiseen ja kuormasta-syömiseen. Kun ajat muuttuivat, tavat eivät muuttuneet. Niinpä valtiontaloutta ei saada tasapainoon sitten millään. Miten sieltä kuormasta ahmitaan, sen ääriesimerkin näimme juuri Valtiontalouden Tarkastusvirastossa (VTV), ja erään entisen pääministerin tiessä miljoonääriksi edullisilla diileillä valtiomisteisen yhtiön kanssa.

Savupiiput, jotka ennen merkitsivät hyvinvointia, sammuvat siis yksi toisensa jälkeen. Kun teollisuus siirtyy Euroopan-laajuisesti kohti kivihiiltä polttavaa kommunistidiktatuuria Kiinaa, -se on se todellinen vihreä siirtymä. Tämä tuhon tie on varmistettu allekirjoittamalla Kioton ja Pariisin sopimukset, jotka jatkavat samaa kuviota, minkä jo tunnemme valtiojohtoon päässeiden hyve-poseeraajien jäljiltä: Toteuttamalla jotain todellisuudelle vierasta ideologista missiota hyvimykset tuhoavat Suomen olemassaolon taloudellista perustaa, -kuten tekevät myös EU-virkoja tavoittelevat ”kauppakamari-nulikat” joista joku taitaa jo olla komissaarinakin.

Kaipola kylmeni. Veitsiluoto kylmenee, -eikä se tähän lopu. Piakkoin joudumme ilmeisesti määrittelemään Suomen tärkeimmät vientiartikkeli kokonaan uusiksi:

”Suomen tärkeimmät vientituotteet ovat jalostamattomat luonnonvarat, ja YK:n ja EU:n virkoihin pyrkivät omaa maataan tuhonneet poliitikot.”

Suomalaisten tulevaisuutta ja Suomen taloutta tuhotaan allekirjoitus kerrallaan. Tämän ennusteen tarkoitus on estää itsensä toteutuminen.

7 Comments

 1. SaleSeta
  20.4.2021 12:46

  Vihreiden ja muun äärivasemmiston (ainakin SDP ja komukat, mutta myös kepu&kok) tavoittelema vihreä siirtymä on saavuttanut Kemin. Kaipolassa ja Naantalissa vihreä siirtymä suoritettiin jo aiemmin. Porvoossa anti-vihreisiin kauheuksiin ei lähdetty ollenkaan mukaan vaan Nesteen käskettiin painua horhaan tai vaikka Rotterdamiin.

  Eipä huolta huomisesta; Kreikan saarilla ja Kanarialla on huippuosaajaa useita leirejä odottamassa kyytiä auttamaan meitä ja pelastamaan meidät. Al Hol:sta myös h-Pekka järjestää auttajia tänne. Velkaakin saa ilmaiseksi ja la-la-lautakasa aamulla kertoi, että tehdään vaan sisäisiä siirtoja (eli sosialisoinnilla asiat korjaantuu hänen ajatusmaailmassa)

  Vastaa
 2. koko rannikko tullaan tuhoamaan
  20.4.2021 13:21

  Ei hätää. nythän meillä vasta herranpäivät alkaa kun ulkomaalainen kaivosyhtiö rupeaa kaivamaan litiumia akkuteollisuuden tarpeisiin länsirannaltamme. Ja onneksi sitä riitää Oulusta aina Raumalle asti. Sillä onhan koko alue vanhaa merenphjaa ja siten litiumia sisältävää maaperää. Sitä on noin 50km sisämaahan päin rannikolta. Ja jos minä asuisin tuolla alueella, olisi erittäin huolestunut jo kiinteistöni osalta mutta varsinmin pohjavesien osalta jotka varmasti tuhoutuvat moisessa myllerryksessä.

  Toki se litium erotellaan maa-ainesesta joka sitten aikanaan läjitetään kaivuualueille ja litium viedään maastamme raaka-aineena pois. Vieläpä valtonyhtiön rahakkaalla avustuksella. Joten, eiköhän unohdeta joku Veitsiluodon 600 työpaikkaa kun rannikkomme tuhoamiseen saamme saman verran halpatyövoimaa 30 vuodeksi. Kyllä se yhden Veitsiluodon korvaa.

  Ja tämä litium kun viedään Saksaan juuri valmistuneeseen teslan akkutehtaaseen niin saksalaiset vetivät jälleen pidemmän korren. Lähes ilmainen raaaka-aine sekä verotulot ja työvoima Saksaan.

  Vastaa
  1. Obelix
   21.4.2021 02:50

   ”Pohjavesien yksityistämistä valmistellaan par’aikaa, ja olettehan huomanneet että kaikki kaivannaiset lipuvat juuri ulkomaisiin käsiin? ” Huomattu on! Ja samalla on kuunneltu uutisia kommunistidiktatuuri Kiinasta, ja sen lisäksi monista Etelä Amerikan -ja Afrikan maista, joiden pohjavesivarannot on pilattu ahneen teollisesti. Samaan aikaan moni suomalainen – varsinkin edellä mainittujen pohjavesialueiden lähellä asuva – ihmettelee maaseudun harkittua tyhjentämistä ihmisistä politiikan keinoin, samalla kuunnellen erityisesti YK:n suunnalta kantautuvia uutisia siitä, että puhdas vesi on kuulemma tulevaisuudessa öljyäkin arvokkaampi luonnonvara.

   Siksi esitänkin jo hyvissä ajoissa ”ajatuspaja-Esson-baarissa” kuulemani väitteen: Jonka mukaan joku kansainvälinen, mystinen suuri TALLIPÄÄLLIKKÖ on kieltänyt suomalaisia perustamasta omia ”Puhtaan Veden Tuotantolaitoksia” parhaille paikoille, itsestään uusiutuvien puhtaiden POHJAVESIALUEIDEN äärelle, koska pohjavesibusineksen pyörittämisen katsotaan jo kuuluvan muille, kuin suomalaisille: Koska, todellisuus on se, että ”luovutamme loputtomasti omaisuuttamme vieraille, ilman että Suomen Valtion velka lyhenee. So it goes!”

   Tämä väite on todellisuutta ja se liikkuu ilmassa – käsin kosketeltavissa – monissa paikoissa maaseudulla, erityisesti JärviSuomessa ja suurten pohjavesiesiintymien läheisyydessä asuvien yritteliäiden ihmisten keskuudessa.

   Ps. Ilmeisesti joku tai jokin taho estää pohjavesien tuotteistamisen – laajassa mittakaavassa – kansainväliseen myyntitarkoitukseen! Vai mistä tässä liikeidea-sokeudessa / köyhyydessä on oikein kyse, varsinkin, kun valtion kassaa tilkitään jatkuvalla lainarahalla kansainvälisiltä markkinoilta – istumalla tattina rahaksi muutettavan ITSESTÄÄN UUSIUTUVAN arvokkaan luonnonvaran päällä?

   Pss. Ajatelkaa nyt: Jos puhdas vesi on arvokkaampaa, kuin öljy on jo tänään, ja jos pohjavesilitrasta saisi saman tai enemmänkin, kuin tänään jouduin maksamaan bensalitrasta, eli 1.75€:a, niin miksi veroja rakastava, poliittinen osa valtiosta seisoo verotus-haluttomana, tumput suorina näin valtavan verotettavan omaisuuden edessä? Vai onko taas kerran kyse siitä, että suomalaisten omaisuus kuuluu kuuluu kaikille muille, paitsi suomalaisille, koska oman kansan etujen ajaminen on kuulemma vahingollista…Tuppuraisten ja Töppyräisten mukaan?

   Vastaa
 3. Puolueeton
  20.4.2021 15:51

  Aikoinaan aateli teetti tervaa Pohjanmaa metsistä, jotka katosivat ja aiheutuit ympäristöhaittoja. Terva vietiin Britanniaan laivojen tekijöille ja sinne menivät rahatkin. Mitä nyt pieni murto osa rikastutti aatelin. Niin se nytkin menee, vain aateli korvautuu poliittisella eliitillä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.4.2021 16:13

   Tervarahat rikastuttivat Oulun, Raahen ja Kokkolan porvareita, jotka rakensivat komeita pytinkejä.

   Vastaa
 4. Orang Utang
  20.4.2021 17:47

  Paavo Väyrynen tuo historiallista perspektiiviä tähän aiheeseen:
  – Demareiden 80-luvun teollisuuspolitiikka tuhosi Veitsiluodon

  Vastaa
 5. juha II
  20.4.2021 21:54

  Kuten asteroidi tuhosi dinosaurukset. Marinin hallitus tuhoaa Suomen. Lauma akkoja ja heidän tosun alla olevat miehekkeensä jäytävät Suomen puupölyksi kuin termiitit!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top