Scholz Münchenissä tänään: ”Ukrainan Nato-jäsenyys ei ole asialistalla”

Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) on tällä viikolla sekoittanut Euroopan turvallisuuspoliittista pakkaa reippaammin, kuin eräs tietty saksalainen ulkoministeri viime vuosisadalla.

Vieraillessaan tiistaina (15.02.) Moskovassa Saksan liittokanskeri Olaf Scholz lausui medialle:

”Mitä tulee NATO:n itälaajenemiseen, on aika erikoinen tilanne, sillä se (Ukrainan jäsenhakemus) ei ole lainkaan päiväjärjestyksessä ja kaikki tietävät sen tarkalleen, Scholz sanoi.  -Se ei ole aihe, joka tulee meille vastaan virkaurallamme, niin kauan kuin ne jatkuvat.” Liittokansleri lausui tämän lehdistökonferenssissa, neuvoteltuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, -johon hän viittasi sananvalinnalla ”meillä”- antaen ymmärtää ettei po. asia tule ajankohtaiseksi kummankaan virkakauden aikana.

Historian siivet fläpättivät tänään Münchenin turvallisuuskonferenssissa

”Venäjä on tehnyt Ukrainan mahdollisesta NATO-jäsenyydestä casus belli -kysymyksen, mikä on paradoksaalista, koska asialistalla ei ole päätöstä asiasta”, lausui liittokansleri Scholz puhuessaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa tänään lauantaina.

Casus belli, latinaa, = sodan syy.

Scholz ilmaisi asian hyvin yksiselitteisesti: Ukrainan Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen: ”Se ei tapahdu lähitulevaisuudessa, ja Putin tietää sen.” (Scholz)

Siitä onkin aina seurannut hyvää, kun Saksa ja Venäjä ovat löytäneet yhteisiä intressejä Euroopassa

Väliotsikko on suora lainaus Jussi Halla-aholta, -nykyisin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Asiayhteys selviää Suomen Uutisten linkistä (alempana). Lause on totta, ja sopii moneenkin yhteyteen.

Suomella ”NATO-optio” vuodesta 1948, -vuoteen 2022?

Keväällä 1948 elettiin aivan toisenlaisessa maailmassa, ja Suomessa vaaran vuosia. Ajan henki oli uhkaava, sisä- ja ulkopoliittisesti. Suomessa ei tiedetty, olemmeko ”väärällä puolella sotineina” lainkaan läntisen maailman mielenkiinnon kohteina. Toinen maaliskuuta (02.03. 1948) historioitsijoiden ”Suomen yksin-oloksi” nimeämä epävarmuuden aika päättyi: Yhdysvaltain suurlähettiläs Helsingissä, Avra M. Warren, vieraili ulkoministeriönsä toimeksiannosta Suomen ulkoministerin Carl Enckellin luona, ja kerrottu viesti oli arkistoidun diplomaattisähkeen mukaan tämä:

”…Esittäkää asia heti (Suomen) ulkoministerille seuraavien ohjelinjojen mukaisesti: … Vaikka Yhdysvallat ei kuulu Suomen rauhansopimuksen allekirjoittajiin,  se on silti kiinnostunut Suomen valtiollisen koskemattomuuden ja itsenäisyyden säilyttämisestä.

”… Siinä tapauksessa että Suomen hallitus uskoo Suomen valtiollisen itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden olevan aseellisen uhan alaisena … Suomen on mahdollista saada asiansa esille Yhdistyneiden kansakuntien Turvallisuusneuvostossa peruskirjan 35. artiklan nojalla. … Mikäli asiat saavat tälläisen käänteen, Yhdysvaltain hallitus tukisi YK:ssa sellaista esitystä, tekisipä sen mikä tahansa maa, joka havaitsee olevansa aseellisesti uhattuna.” (julkaistu: J.Raymond Ylitalo: Salasanomia Helsingistä Washingtoniin, s. 213-214, Otava 1978.)

Turvatakuut, -se oli viestin sisältö. Suomen yksinolo oli päättynyt.  1950-luvulla viesti vahvistettiin, ja samalla neuvottiin suomalaisia (ministereitä ja presidenttiä) -vähän ison-veljen tyyliin- ”olemaan keikuttamatta venettä”.  Tämä neuvo ulottui myös jäsenyyden hakemiseen Pohjois-Atlantin Puolustusliitossa (NATO). Yhdysvallat ei halunnut kärjistää tilannetta Itämerellä, -ja siihen olisi ajauduttu jos Suomi olisi pyrkinyt NATO-jäsenyyteen.

Sen sijaan meille tarjottiin ikäänkuin hiljaisia turvallisuustakuita. Kun NATO:n apulaispääsihteeri Aleksander Vershbow (v.2016) kertoi suomalaisille, että ”jos todellinen kriisi tulee, meillä on jo olemassa säännölliset kanavat. Se on meillä lähes verissä, että meillä voi olla konsultaatioita. Jos Suomelta tulisi muodollinen pyyntö, Pohjois-Atlantin neuvosto kokoontuisi muodossa 28+1. Menettely ei eroaisi siitä, mitä NATO:n jäsenmaa voi tehdä.”

(NATO:ssa oli v.2016 vain 28 jäsentä.)

Niin mihin enää tarvitsemme NATO:n muodollista jäsenyyttä, kun ovi on auki ilman jäsenmenettelyä? -Edellyttäen ettemme sitä ennen keikuta venettä.

Se siitä optiosta?

Optiolla -siis ääneen lausumattomalla jäsenyys-aikeella- voidaan pelata vain jos *kaikki* asian osapuolet tietävät, että puolustusliitto on yksimielinen suhtautumisessaan jäsenhakemukseen, jota ei esitetä. Scholz ”teki ribbentropit”.

Scholz puhuu videolla kohdasta -2:53:52 alkaen:

Videointi: Deutsche Welle 19.02. 2022.

Luettavaa:

Toinen maaliskuuta 1948: ”Yhdysvallat tukee Suomen asiaa YK:ssa tarvittaessa”

Suomi, NATO, optio ja lörpöttelijät

Uhkaako Venäjä sodalla? -Miten käy NATO-option?

9 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  19.2.2022 17:09

  Oliko se ”Münchenin soppari”? -Kuka muistaa?? 😮

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.2.2022 17:11

   – Eikun Münchenissä diilasivat Chamberlain ja Hitler. Hieno kaupunki! Siellä sattuu ja tapahtuu, -niinqon tänäänkin.

   Vastaa
 2. Tupauuno
  19.2.2022 21:11

  Arthur Neville Chamberlain ja Hitler sopivat rauhasta kunhan Saksa saisi Tsekin sudettialueet. Chamberlain oli innoissaan siitä, että sota oli Euroopassa torpattu ikuisiksi ajoiksi. Saksan liittokansleri Olaf Scholz taisi tehdä Chambelainit Putinin kanssa, ainakin puheet viittasivat siihen. Antoi Venäjälle vapaat kädet Ukrainan suhteen.

  Vastaa
 3. Tyhmä kansa
  20.2.2022 10:24

  ” Se on meillä lähes verissä, että meillä voi olla konsultaatioita.”… ja mitähän tuokin tarkoittaa? Sitä että NATO-kenraalit sanovat:”Hyökätää kollmelta rintamalta Venäjälle” ja lähettävät kahdeksan miljardin laskun?

  Sitä minä tässä vaan aina jaksan ihmetellä että kun Saksa ja Venäjä ovat olleet kohta 20 vuotta parhaat kauppakumppanit ja niiden keskinäinen kanssakäyminen on suurempaa kuin koskaan niin miksi Suomi ei pääse eroon ”ryssä vihasta”? Saksakin on päässyt ja se on tehnyt sille taloudellisesti hyvää. Suomen valio kun lopetti viennit Venäjälle niin Tesco valtasi heti ne markkinat. Ja ketkäs asettivat ”pakotteet”??

  No, ehkä me vaan olemme liian tyhmiä selviytymään. Uskomme jopa siihen että Suomessa asuu maailman onnellisin kansa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.2.2022 11:18

   Varapääsihteeri Vershbow tarkoitti sitä, että Suomi on jo NATO:n ”sateenvarjon alla”. -Siis meitä varten on jo tuoli Pohjois-Atlantin neuvostossa (NATO:n operatiivinen päättäjä). Rivien välistä: Jos pääsemme sisään välittömästi ”muodollisen (apu)pyynnön” jälkeen, meille vihjataan että älkää keikuttako venettä hakemalla jäsenyyttä.

   Tämän #option Herr Schlutz tuhosi. 🙁

   Vastaa
   1. Tyhmä kansa
    21.2.2022 11:21

    No miksei ne sano sitä suoraan? Maailmassa tehdään paljon vääriä päätöksiä kun puhutaan epäselvästi ja käyttäen meliöratiiveja. Sitä olen ihmetellyt että miksi meillä pitää olla kokonainen ryhmä ihmisiä jotka tulkisevat toisten ihmisten sanomisia, kuten Saulin ja Englannin kuningatteren. Minusta Saulinkin sanomisista puuttuui usein logiikka jonka joku sitten löytää. Mutta joo, kai se on sitä että on tottunut sanomaan suoraan oman mielipiteensä.

    Versbowille voisi sanoa että ”Pitäkää jakkaranne, Suomi on puolueeton maa”.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     21.2.2022 12:27

     Sehän hullua olisi, kieltäytyä vastikkeettomista turvatakuista. Suomen puolueettomuuden viimeinen päivä oli syksyllä 1939: Silloin joku joka ei ole koskaan hyökännyt mihinkään, hyökkäsi Suomeen. Ei sotaakäyvä ole puolueeton.

     Sen jälkeen Suomi ei ole ollut puolueeton kuin pienen hetken vuonna 1991, kun Neuvostoliitto katosi kartalta, ja sotilaallinen YYA-soppari mitätöityi.

     Kekkonen keksi ”Suomen puolueettomuuden” pidätelläkseen neukkujen vaatimuksia Suomea kohtaan. Yhteiset sotaharjoituksetkin torpattiin tällä teesillä.

     Vuodesta 1948 olimme Yhdysvaltain suojeluksessa -de facto- mutta peliin kuului ettei Venäjää/Neukkua ärsytetä sanomalla sitä ääneen. Siksi sitä ei sanottu/sanota.

     Herr Schlutzin pääavaukset veivät sopimuksettomalta tilanteelta uskottavuuden, koska Venäjän piti 1948-konseptissa a) olla kokematta arvovaltatappiota Suomen liittymisestä lännen leiriin (vanha alusmaa ja Pietarin kyljessä), b) olla varma siitä että NATO:ssa Suomi hyväksytään pikajäseneksi.

     Kiitos kaasuputki-natsien (Merkel) ja tämän demari-Sholzin Saksa petti meidät, kuten 1939 Molo-Ribbe -sopparissa. Tosin sakut hyvittivät virheensä keväällä 1940, -en kerro miten mutta tekivät sen, (Vielen Danken Kameraden!)

     Vershbow, NATO:n varapääsihteerin virassa istuen, ja Rasmussen -entisenä pääsihteerinä- ovat vastanneet kysymykseesi, ”No miksei ne sano sitä suoraan?”. -He ovat sanoneet niin suoraan kuin a)b)-peli sallii.

     Nyt on tämä peli ohi, sillä NATO:lla ei ole yhteistä tahtoa, -voidaan päätellä Saksan liittokanisterin möläyttelystä. …että on paksupäinen ääliö.

     Suomella oli muuten 1944-56 sellainen ”isäntämaasopimus” että täällä oli usean kymmenentuhannen sotilaan vieras tukikohta tykinkantaman päässä pääkaupungista. -Sellaista ”puolueettomuutta”. Huomaappa tämä: Siitä huolimatta Suomi saattoi julistaa olevansa #puolueeton, ja länsi teeskenteli (useimmiten) uskovansa siihen. Tänään meillä on NATO:n kanssa joku diili, mutta emme ole ottaneet heitä tänne rakentamaan sotilaallista infraa. -Se ”keikuttaisi venettä”.

     1948-2022 Suomella oli hiljainen turvatakuu lännestä, ja Venäjä teeskenteli ettei huomaa sitä, -koska uskoi että NATO:ssa ollaan yhtenäisiä. Siitä huolimatta meillä oli näitä painostusyrityksiä, oli noottikriisiä, yöpakkaset, Beljakovin lakot, vaatimus yhteisistä sotaharjoituksista, taistolaisliikkeen masinoiminen ja muita juttuja joista ei puhuta. Neuvostovenäjä ei kuitenkaan koskaan vienyt peliään loppusuoralle, ja Kekkosen voimat riittivät pitämään jattukahvaa pohjassa.

     Tässä oli vähän itämerellistä geopolitiikkaa.

     P.S.
     ”Länsi pahapaha” -mantraa kyllästyin kuuntelemaan jo 70-luvun kommunisteilta.

     Vastaa
 4. juha II
  20.2.2022 15:07

  Persu erotettiin siis turhaan kun saksa nyt sanoi, ettei Ukraina hae NATO jäsenyyttä!

  Saksa on mahastaan kiinni Venäjään kaasun takia.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.2.2022 18:22

   Molo ja Ribbe nauraa sieltä Helvetin tervajärvestä käsin. #Etupiirit rules, OK?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top