Seinäjoen suuri vaalipaneeli, LIVE-lähetys tänään perjantaina

Seinäjokinen-lehden suuressa vaalipaneelissa, keskustellaan tänään perjantaina 29.03. näiden vaalien kuumista aiheista. Extra lähettää keskustelun livenä klo. 14 alkaen.

Keskustelemassa:

 • Tommi Mäki, toimitusjohtaja, yrittäjä. Kokoomus.
 • Mikko Savola, kansanedustaja, maatalousyrittäjä, Keskusta.
 • Piia Kattelus, hallintotieteiden maisteri, poliisi. Kansalaispuolue.
 • Erkki Valtamäki, toimittaja. Perussuomalaiset.
 • Tarja Tenkula, terveystieteiden maisteri, ylihoitaja. SDP.
 • Kimmo Rantanen, rehtori, työnohjaaja. Kristilliset.

Vaalipaneelissa puidaan ajankohtaisia asioita, mm. maahanmuuttoa, ilmastopolitiikkaa, metsien ja luonnonvarojen käyttöä, sote-ratkaisuja, aluepolitiikkaa sekä perhepolitiikkaa.

Seinäjokinen-lehden suuri vaalipaneeli on siis tänään Seinäjoella Epstorilla, Hanna ja Kerttu -kahvilassa, ja keskustelu akaa klo. 14.00. Juontajana toimii Kauhajoki-lehden päätoimittaja Tuomas Koivuniemi. Extrauutiset lähettää tilaisuuden suorana videokanavallaan.

Keskustelijoita puhutti aluepolitiikka, ja myös maatalous, -kun Pohjanmaalla ollaan. Suomen turvallisuustilanteesta ja haetaanko NATO:oon vai ei, puhuttiin myös. Tarja Tenkula kertoi olleensa NATO-jäsenyyden kannalla, mutta Trumpin aikana tulleensa varovaisemmaksi. Kimmo Rantanen piti omaa maanpuolustusta ensisijaisena, ja puolustustahdosta huolehtimista. NATO:oon liittymisestä hän ei ollut innostunut. Tommi Mäki piti NATO-hakemusta seuraavalla hallituskaudella mahdollisena, liittyen Itämeren alueen tilanteen kehitykseen. Mikko Savola kertoi uskovansa kansalliseen puolustukseen, NATO-jäsenyyttä hänkään ei kannattanut. Piia Kattelus kiinnitti huomiota sisäisen turvallisuuden heikkemiseen, -mm. ensimmäinen terroristi-isku on jo tapahtunut. Poliiseja tarvitaan lisää ainakin 1000, muistutti Kaitelus. Ei NATO:oon, oli hänen kantansa. Valtamäki muistutti myös sisäisestä turvallisuudesa, joka on kärsinyt maahan tulleiden rikollisten takia. NATO-jäsenyyden hän ei uskonut takaavan rajojen turvallisuutta.

Tommi Mäen mielestä työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta v.2015 olisi pitänyt katsoa ketä tänne tulee. Virheistä on pystyttävä oppimaan. Humanitaarisen ja työperäisen erottamista korosti Savola. Hänen mukaansa autettavia pitää auttaa, mutta tarkoituksenmukaisesti, -kiintiöpakolaisia mieluimmin kuin näitä jotka itse tulevat. Kaitelus haluaisi palauttaa rajavalvonnan, ja kritisoi tehtyä kontrolloimatonta maahan-päästämistä. Valtamäki muistutti, että maassa on jo paljon väkeä, jonka ei kuuluisi olla täällä, mutta joita ei ole saatu pois. Tenkulan mukaan kiintiöpakolaisten vastaanotto on hyvä tapa auttaa niitä, jotka ovat todella avun tarpeessa. Rantanen kertoi omien kokemustensa työperäisistä tulijoista olevan positiivisia, mutta korosti tulijoiden tarkistamista. Kattelus muistutti vielä, ettei maahantulijoiden tilanne ole vieläkään kontrollissa, ja että väkeä on yhä tulossa kohti pohjoista Euroopassa.

Maataloustuotannosta puhuttaessa tuli esiin SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen paljon spekuloitu liha-lausunto, jota Tenkula kommentoi: ”…Antti Rinteen lausuntoihin, jotka ovat virheellisiä. Antti Rinne on sanonut, että lihavero voisi olla ulkomaiselle lihalle. Tiedetään, että Argentiinasta ja muualta tulee raakaa lihaa, niin onko se ekologista lennättää sitä lihaa tänne, kun meillä on täällä lihankasvattajia, ja lähiruoka on terveellistä ja turvallista.” Tenkula muistutti, että puolueen taholta on oikaistu uutisointia lausunnosta.

Keskusteli kosketteli vielä mm. susien liikkumista pihapiireissä.

4 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  29.3.2019 15:27

  Poiminta keskustelusta: Mäki muistutti, että ostovoima liikkuu pyörillä. Autoilun rajoittamisesta hän ei oikein tykännyt.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  29.3.2019 15:32

  Rantanen huomautti, että alkoholin saatavuuden lisäämisestä on aina seurannut tilastopiikki miesten tekemässä väkivallassa.

  Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  29.3.2019 15:36

  Kattelus oli paneellissa ilmastomuutos-kriittisin: Hänen mielestään Suomen vaikutus ilmaston muuttumisessa on vähämerkityksellisin. Ilmasto on aina muuttunut, ja ihmisen vaikutusta siihen voidaan vähentää parhaiten puuttumalla väestöräjähdykseen.

  Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  29.3.2019 15:47

  Kysymykseen, EU:sta liittovaltio vai ei, koko paneelin vastaus oli kielteinen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top