Seitsemän vuotta jezidien kansanmurhaamisesta Sinjarissa, kaupungin jälleenrakennus yhä kesken

Elokuun kolmantena vuonna 2014 ns. islamilainen valtio hyökkäsi Sinjarin kaupunkiin, jonka asukkaat olivat jezidi-vähemmistöä ja kurdeja. Ihmisoikeusjärjestöjen keräämien tietojen mukaan hyökkäyksessä murhattiin, orjuutettiin tai katosi yli kymmentuhatta henkilöä, joista osan kohtalo on yhä epäselvä. 

”Irakin ja Syyrian islamilainen valtio” IS, josta useimmiten käytetään lyhennettä ISIS, sai alkunsa islamistiterroristien al-Qaeda-verkoston irakilaisen osaston irtautuessa järjestöstä al-Qaedan toisen perustajan al-Zargavin ja ”imaamiksi” myöhemmin julistautuneen Abu-Bakr al-Baghdadin johdolla. Uusi järjestö tukeutui sunni-muslimeihin, jotka olivat joutuneet Irakissa syrjäytetyiksi Saddam Husseinin aikaisista valta-asemistaan. Nimensä mukaisesti IS levitti toimintaansa Irakin ja Syyrian alueille.

Irakin pohjois-osissa IS saavutti nopeasti alueellista menestystä maan armeijan jättäessä asemansa ja kalustonsakin suhteellisen helposti islamisteille. Siviiliväestö, josta suurin osa oli ei-arabeja ja suuri osa myös muita kuin muslimeja, joutui brutaalin terrorin kohteeksi. Joukkomurhat kohdistuivat kurdeihin ja jezidien uskonnolliseen vähemmistöön. Hyökkäyksen jalkoihin jäi myös kristittyjä. Sinjarin (Shingalin) kaupungissa tapahtui verilöylyjä, jotka huomattiin myös maailmalla.

Sinjarin jezidi-väestö joutui jättämään kotinsa ja pakenemaan vuorille, mihin jihadistit pyrkivät heitä seuraamaan. Olosuhteiden ja vainon takia menehtyneiden määrä oli hyvin suuri. Paenneita tulivat turvaamaan kurdijärjestöjen taistelijat, myös Turkin puolella toimineen PKK:n.

Irakin kurdi-itsehallinnon (KRG:n) pääministeri Masrour Barzani puhui tänään tiistaina Sinjarin asiasta, muistuttaen että jälleenrakentamista ja pakolaisten paluuta koskevat sopimukset ovat yhä vain paperilla. Sinjarin ja sen lähiympäristön 500 000:sta asukkaasta vain 150 000 on pystynyt asettumaan kaupunkiin uudelleen, ja suuri osa rakennuksista on raunioina.

”Islamilainen valtio” IS on sittemmin menettänyt kaikki Irakissa ja Syyriassa valtaamansa alueet, mutta toimii yhä piileskellen maanalaisina soluina molemmissa maissa. Terrori-iskuja on tapahtunut aivan äskettäinkin. IS:n menestyksen vuosina sen riveissä toimi suuri joukko Euroopassa pakolaisina tai turvapaikanhakijoina asustelleita islamisteja. Suomi oli kärjessä sen suhteen, että maan muslimien lukumäärään nähden täältä lähti IS:n riveihin ennätyksellinen määrä terroristeja. Tosin osa heistä oli syntyperäisiä suomalaisia. Ketään heistä ei ole saatu vastuuseen terrorismiin osallistumisesta, vaikka muissa EU-maissa tämä on onnistunut.

Kuva: YPG International 03.08. 2021.

Luettavaa:

1 Comment

  1. juha II
    3.8.2021 16:47

    Suomem sekopää hallitusta huolettaa vain ISIS murhaajien miekkojen tylsyminen mokomassa ”oirehtimisessa”!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top