Sergei Lavrov: USA mukaan Astana-prosessiin, al-Nusra heti pois Idlibistä

Syyrian kovin kansainvälisessä sisällissodassa on meneillään toimijoiden jonkinlainen ”paikkaa-vaihda”-peli USA:n ilmoitettua vetäytymisestään ja Turkin kiukutellessa kurdeista. Islamistit ovat kuitenkin yhä taistelukentällä, ja aktiivisina. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov teki tänään uusia avauksia.

Kuka voittaa sodan, on tärkeää, mutta kuka voittaa rauhan on ratkaisevaa. Tämä on ymmäretty Venäjällä, ja venäläiset ovatkin pelanneet itsensä hyvin sisään rauhasta ja Syyrian sodanjälkeisistä oloista käytäviin neuvotteluin. Sotchissa ja myös Ankarassa Turkissa on kokoonnuttu ja sorvattu tulevaisuutta, -ilman USA:ta. Kurdit ovat matkustelleet Moskovassa ja hieroneet yhteisymmärrystä Venäjän liittolaisen presidentti Bashar al-Assadin kanssa, jonka USA olisi mielellään nähnyt syrjäytettynä. Tänään ulkoministeri Lavrov teki siirron:

Lehdistötilaisuudessa Moskovassa Lavrov puhui toimittajille näin:

”Kuten te tiedätte, me olemme toistuvasti kutsuneet USA:n edustajia näihin kokouksiin (Astana-neuvotteluihin) tarkkailijoiksi. Alunperin he ottivatkin osaa, mutta sitten he jättivät vastaamatta kutsuihimme. Siitä huolimatta olen vakuuttunut siitä, että USA:n osallistuminen olisi hyvin tarpeellista.” (siteerattu Sputnikin mukaan)

Lavrov toi siis julki pyyntönsä USA:n osallistumisesta Venäjän, Turkin, Iranin, ja al-Assadin vetämään Astana-neuvotteluprosessiin Venäjän vanhana kantana, jonka USA oli Lavrovin mukaan tähän asti jättänyt huomiotta tai jopa torjunut. Seuraava Astana-kokous pidettäneen helmikuun puolessavälissä.

Lavrov kommentoi myös tilannetta Idlibissä Syyriassa: Toinen Syyrian merkittävistä jihadistiblokeista, al-Nusran rintama l. Tahrir al-Sham, joka edustaa Syyriassa al-Qaedaa ja jolla on toimintaa Suomessakin, on merkittävän aktiivinen Idlibin maakunnassa, jonka demilitarisoidusta puskurivyöhykkeestä ja turvallisuusvyöhykkeestä sovittiin Venäjän ja Turkin kesken. Lavrov muistutti, että tämä loukkaa maiden välistä sopimusta, ja uhkaa turvallisuutta alueella.

Vaikkakin Lavrov puhui al-Nusran läsnäolosta ikäänkuin Turkkia siitä syyttäen, hän kuitenkin pidättäytyi Turkin kärkevästä arvostelemisesta, ja kertoi pitävänsä mahdollisena Syyrian hallituksen (al-Assadin) ja Turkin pitäytyvän vuoden 1998 Adanan-sopimukseensa yhteisten rajojen turvallisuuden takaamiseksi. Turkki on äskettäin vedonnut juuri samaan asiakirjaan, katsoen sen oikeuttavan Turkin armeijan toimet ja läsnäolon Syyriassa ”terrorismia torjumassa”. Turkille terroristeja ovat USA:n tukemassa liittoutumassa SDF:ssä taistelevat kurdit.

Idlibin turvavyöhykkeestä ja sotijoiden, opposition joukkojen ja Syyrian Arabiarmeijan SAA:n, välisestä demilitarisoidusta alueesta sovittiin viime vuoden syksyllä presidenttien Putinin ja Erdoganin tavatessa Astanassa. Viimeksi keskiviikkona (23.01.) Turkin presidentti Erdogan ilmoitti Turkin pitäytyvän sotilaallisessa koordinaatiossa Venäjän kanssa Idlibissä.

Lavrovin lausunnosta kertoi tänään Sputnik News: US Participation in Astana Meeting on Syria Would Be Useful – Russian FM.

Syyrian ulkoministeriö syyttää: Turkki rikkoo kahdenvälistä sopimusta ja tukee terrorismia Syyriassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top