Sergei Lavrov: Venäjällä ei ole kiirettä Talebanin hallituksen tunnustamisessa

Venäjä ei pidä ajankohtaisena Afganistanissa vallan kaapanneiden talebaanin tunnustamista maan  lailliseksi hallitukseksi. Talebaanit valtasivat elokuussa maan pääkaupungin Kabulin ja karkoittivat hallituksen.

”Kysymys Talebanin kansainvälisestä tunnustamisesta ei ole tällä hetkellä esillä (Venäjällä)”, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi lauantaina (25.09.) tiedotustilaisuudessaan New Yorkissa, jossa hän osallistuu YK:n kokoukseen. Afganistanin paikka YK:ssa on tällä hetkellä 15.08. syrjäytetyn hallituksen edustajan maan YK-suurlähettilään Ghulam Isaczain hallussa.

Taleban-hallinnon ulkoministeri Amir Khan Muttaqi nimitti viime viikon maanantaina (19.09.) talebaanien Dohassa Qatarissa oleskelevan tiedottaja Suhail Shaheenin Afganistanin uudeksi YK-suurlähettilääksi. Nykyinen, edellisen hallituksen nimittämä, YK -suurlähettiläs on myös pyytänyt YK -akkreditointinsa uusimista. Karkuteille lähteneen presidentti Ashraf Ghanin hallituksen varapresidentti Amrullah Saleh on mukana Panjshirin laaksoon kerääntyneessä vastarintaliikkeessä, ja ilmoittaa edustavansa Afganistanin laillista hallitusta, joten Muttaqi edustaa siis tätä. Afganistanin paikka YK:ssa ratkennee myöhemmin tämän vuoden aikana.

Ulkoministeri Lavrov kritisoi lauantaina myös Yhdysvaltojen ja NATO:n joukkojen kiireellistä vetäytymistä Afganistanista. Amerikkalaisilta jäi maahan vaarallinen määrä aseita: ”Ilmeisesti meidän kaikkien (muiden) on varmistettava, että näitä aseita ei käytetä ei-rakentaviin tarkoituksiin”, Lavrov totesi medialle eilen.

Venäjän ulkoministerin mukaan Taleban ei ole vielä pyytänyt lupaa nimittää suurlähettilästään Moskovaan.  Lavrov jatkoi toteamalla, ettei Talebanin kokoama väliaikainen hallitus Afganistanissa edusta  ”koko Afganistanin yhteiskuntaa”. Vaatimus ”osallistavasta hallituksesta” Afganistaniin tarkoittaa juurikin eri kansallisuuksien ja poliittisten ryhmien kattavaa edustusta hallituksessa. Juuri sitä Taleban on kieltäytynyt tekemästä.

Dohassa v.2020-21 käydyissä neuvotteluissa Yhdysvaltain ja Talebanin välillä sovittiin USA:n joukkojen vetäytymisestä, aselevosta ja siirtymäajan hallinnosta.  -Näistä toteutui vain amerikkalaisten vetäytyminen, ja sekin paniikissa. Talebanin kieltäydyttyä jakamasta  valtaa kenenkään kanssa mm. vaikutusvaltaisten Islam-oppineiden neuvosto Mulama on kehoittanut Talebania ja Ahmad Mashoudin johtamaa vastarintaliikettä (Panjshirin laaksossa) välittömään aselepoon. Taleban torjui vaatimuksen, Mashoudi hyväksyi sen.

Uskonnontuntijoiden neuvosto oli osa sitä afganistanilaista yhteiskuntarakennetta, kuten perinteisten heimopäälliköiden neuvostotkin, jotka amerikkalaiset jättivät hyödyntämättä 20-vuotta kestäneen sotansa aikana. Venäjän ja muiden Afganistanin tilanteen kehitystä huolestuneina seuraavien ulkovaltojen esilläpitämä ”osallistavan hallituksen” vaatimus näyttää tähtäävän mm. mainittujen tahojen vetämistä mukaan maan johtamiseen, tasapainoittavana tekijä. Tämän näkökohdan USA laiminlöi voitettuaan talebaanit sotilaallisesti vuonna 2001 -joutuen nykytilanteeseensa, ja on historian ironiaa, että Taleban toistaa tänään saman.

Lavrov antoi tunnustusta Talebanin ”päättäväisyydelle” taistella Afganistanin alueella toimivaa ”Khorasanin islamilainen valtio”-terroristiryhmää (ISIS-K) ja muita terroristijärjestöjä vastaan. Tämän maininnan tarkoitus lienee korostaa Venäjän huolta islamistisen terrorismin uhkasta entisiä neuvostotasavaltoja Tadzikistania ja Uzbekistania kohtaan. Onko Talebanin lupaus hillitä ISIS-K:ta tai Afganistanin sodassa osana talebaanien sotajoukkoa toiminutta ”Tadzikistanin Talebania” uskottava vaiko eikö, siihen Lavrovin lausunto ei anna vastausta. Mikä Venäjää kiinnostaa, se toki tuli selväksi. -Ja saimme viitteen siitä, mikä hidastaa Taleban-hallinnon tunnustamista Moskovassa.

Lavrov ilmaisi myös Venäjän toiveen, että ”Iranin ydinsopimustaJCPOA:ta koskevat neuvottelut etenisivät.

Luettavaa:

Afganistanin edustusto Tadzikistanissa pitää aiempaa varapresidenttiä laillisena valtionpäämiehenä, presidentin veli kidutettu ja surmattu Panjshirissa

Kaksi huomattavaa vastarintajohtajaa kuollut Panjshirissa, Afganistanin uskonnollinen Mulama vedonnut taistelujen lopettamiseksi

Pakistanin vakoilupomo pohjustaa Kabulissa yhteishallitusta Afganistaniin

1 Comment

  1. juha II
    26.9.2021 22:17

    Afganistan on niin arvaamaton maa, ettei todellakaan kellään täysijärkisellä ole syytä kiirehtiä tunnustamaan yhtään mitään.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top