”Sergein” ammus räjähti Lohtajalla, varusmies sairaalaan.

Puolustusvoimien ilmatorjunta-ampumaleirillä Lohtajalla sattui tänään varusmiehen loukkaantumiseen johtanut onnettomuus kevyttä it-tykkiä panostettaessa.

23mm it-kanuuna, ”Sergei” käyttää kasettiin suljettuja ammusvöitä, ja tiedon mukaan yksi ammus räjähti vyötä ladattaessa. Varusmies sai vammoja käsiinsä ja kasvoihinsa, ja hänet toimitettiin sairaalaan helikopterilla. Onnettomuus aiheutti toiminnan pysäyttämisen ampumaleirillä turvaohjeiden kertaamisen ajaksi. Leiri jatkuu normaalisti ensi viikon torstaihin asti, kuten on suunniteltu. Loukkaantunut varusmies on Panssariprikaatista.

Ilmatorjunnan harjoitukset pidetään yleensä Vattajanniemessä Lohtajalla, missä on mahdollisuus ampua meren päälle. Siviili-veneliikennettä ampumasektorin poikki valvotaan kahdessa tarkkailupisteessä, Kalsonnokassa ja Kroopissa, eikä ole mahdollista kenenkään veneillä vaaralliselle alueelle ammunnan aikana. Lohtajalla ei ole aiemmin sattunut ampumiseen liittyviä onnettomuuksia, ja turvatoimet ovat suomalaiseen tapaan riittävät.

23mm It-kanuunat, ZU-23-2, Suomessa Sergei, on hankittu Venäjältä, ja ase on yleisesti käytetty lähes kaikissa 1900-luvun lopun ja 2000-luvun sodissa. Asetta pidetään turvallisena koulutetulle käyttäjälle. Suomeen ”Sergeit” hankittiin 60-luvulla, jolloin ne olivat vielä suhteellisen uusia konstruktioita. Ase kehiteltiin 50-luvulla, ja on osoittautunut yhä käyttökelpoiseksi. ”Sergeissä” on joko oma laskeutuva lavetti, tai ne on asennettu ajoneuvoihin. Niitä näkee yhä uutiskuvissa kriisialueilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top