Shakespeare teki töitä tuntipalkalla?

Kävin katsomassa Suomenlinnan kesäteatterissa Ryhmäteatterin tuotannon: ”Kuten haluatte.

Sukupuolirooleilla leikittelevä-monen mielestä herkullinen komedia, jossa herttuan tytär joutuu pakenemaan setänsä tyranniaa pojaksi naamioituneena suureen metsään.

Totta on,että tuo asetelma miehet naisina ja päinvastoin on naurattanut ihmisiä varmaan Baabelin tornin rakennusaikojen iltaisista viihdetuokioista lähtien.

Mutta minua se ei ole naurattanu koskaan

Sitä paitsi ehkä maailmanhistorian tunnetuimman näytelmäkirjailijan William Shakespearen tuonpuoleiseen lähdössäkin oli ajallisesti draamaa, otti ja kuoli päivälleen 52 vuotiaana vuonna 23.4.1616.

Shakespeare oli hyvin tuottoisa, joutuisimmillaan hän kirjoitti jopa kolme näytelmää vuodessa -se on paljon käsipelillä- ja vallankin, kun ovat kestäneet aikaa vanhimmat jo 431 vuotta.

On sanoattava,että olen vain arvioitsija, en teatteritaiteen professori ja siis lähestyn myös Shakespearia katsojana, en teoreetikkona.

Hauska mutta ylipitkä

”Kuten haluatte” on ihan hauska mutta ainakin tunnin ylipitkä-tarinan olisi voinut kertoa helposti huomattavasti lyhyemmässä ajassa-siispä oletan, että tämän porvarisherran palkkiot tulivat ei vain kappaleiden viihdyttävyyden mukaan vaan myös näyttämöajan mukaan.

Ehkä olen nyt ”syntinen saatana kurja”, kun olen rohjennut arvostella ja ilmeisesti syyllistynyt ”jumalan pilkkaan”. Ja joku varmaan loukkaantuu,toki se on odotettavissa.koska länsimainen yhteiskuntamme on siirtynyt korkeimmalle mahdolliselle moraaliselle tasolle eli ”loukkaantumisyheiskuntaan”. Mutta lainatakseni toista Williamin lähes aikalaista ”tässä seison, enkä muuta voi”. Menkää itte katomaan.

Ryhmäteatteri täytti parhaansa mukaan minkä Shakespeare pitkitti

Ja kummakos tuo onhan ohjaaja Jussi Nikkilä käynyt Lontoossa opiskelemassa juurikin Shakespearen tuotannon ”lihallistamista”.

Ja kaikki muukin toimi kuin ajatus; lavasteet,mikä voisi olla parempi Shakespear yrmpäristö Helsingissä kuin Suomenlinna joka itsessään on historiassa tapahtuvien esitysten loistava lavaste. Ja jälleen huomasi kuinka ammattiteatterissa on sekä valo-, että ääniosaamista -ystäväni kuitenkin totesi, että äänet olivat melkein liiankin puhtaita eli, että näyttelijöiden tulisi pystyä puhumaan niin, ettei kasvomikkejä tarvita.

Minusta itse näyttelijän työssä ei ollut kenenkään osalta moitittavaa mut jos joku pitää nostaa niin Anna-Sofia Tuominen. Se on sitä,kun on kokemusta itseluottamusta!

Vaikka Kuten haluatte esitykselle voi antaa ”puhtain sydämin” kiitettävän -ainakin mun ”papereissa” niin ystäväni sanoi kokeneensa, että Kuten haluatte ” jäi näyttämölle”. Näin me koemme taiteen-täysin subjetiivisesti, vaikka teatteri on hengenravintoa ”joukoille” niin mikä maku jää on täysin subjektiivinen.

Jos ja kun -suosittelen- menette Kuten haluatte -esitykseen niin se kyllä vaatii hieman enemmän keskittymistä kuin mikä tahansa ”rillumarei” kesäteaatteri- mutta niitäkin tarvitaan- Niin ja sitä aikaa.

Seppo Huhta

1 Comment

  1. Älykkyys laskussa
    6.7.2022 08:10

    Ja taas otsikko joka ei tarkoita suomenkielessä mitään. Esitetään väite ja pistetään sen perään kysymysmerkki. Jonka jälkeen kuvitellaan että siitä tuli kysymys. Ei, kysymyksen lauserakenne on aivan erilainen. Otsikon osalta ollaan tasolla:”Mitä maksaa?” Miten niin mitä maksaa? Rahaa maksaa. Tai ”Ketä kysyy?”. Ööö… En minä ole kysynyt ketään, mutta esitin kysymyksen. Tai ”Nyt ei kyllä pysty sanoon”. No, kyllä pystyt jos oikein yrität mutta en minä sinua käskanyt toistamaan sanmaani vaan esitin kysymyksen.

    Maat joissa puhutaan uutisissakin slangia, sellaiset maat taantuvat.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top