Sheikki Laakso: Tienkäyttömaksu ja ammattidiiseli parantamaan kuljetusalan kilpailukykyä

Vieraskynässä on tällä kertaa Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso. Vieraileviksi kirjoittajiksi pyydämme tunnettuja henkilöitä ja mielipidevaikuttajia.

(Kuva: Sheikki Laakso)

Tienkäyttömaksu yleinen Euroopassa

Kuljetusalaa on pitkään puhuttanut vinjettimaksu, eli raskaan kaluston tienkäyttömaksu. Tienkäyttömaksua on toivottu etenkin ulkomaalaisille rekoille.

Ongelmana tällaisen maksun käyttöönotossa on se, ettei maksua ole mahdollista määrätä vain ulkomaalaisille ajoneuvoille, vaan se olisi määrättävä kaikelle raskaalle kalustolle, myös kotimaiselle. Tästä aiheesta kuulee jatkuvasti vääriä tulkintoja, että joissakin Euroopan maassa olisi käytössä ainoastaan ulkomaisiin autoihin kohdistuvia maksuja.

Totuus tässä on se, että jokaisessa EU-maassa, jossa tienkäyttömaksu on käytössä, se koskee myös sen maan kotimaisia rekkoja. Euroopan maissa näitä maksuja kompensoidaan jälkeenpäin oman maan kuljetusliikkeille, ja niissä on hyvinkin kirjavia käytäntöjä. Itse olen aiheeseen tutustunut laajasti jo ennen poliittista uraani, ja nyt tietysti vielä enemmän.

Olenkin nähnyt parhaaksi vaihtoehdoksi ottaa Suomessa ammattidieselin käyttöön. Sainkin ammattidieselin ja
tienkäyttömaksun lisättyä mukaan puolueemme vaihtoehtobudjettiin. Tämä järjestelmä toimii käytännössä niin, että ammattidiesel on kuljetusliikkeille edullisempaa kuin normaali diesel. Tästä tietysti syntyy verotulojen menetyksiä, mutta osa näistä veronmenetyksistä tulee valtiolle takaisin tienkäyttömaksujen muodossa.

Kokonaiskustannukset kotimaiselle kuljetusliikkeelle nykyistä alhaisemmiksi

Ajatus on se, että kokonaiskustannukset jäävät kotimaiselle kuljetusliikkeelle nykyistä alhaisemmiksi. Tämä lisäisi Suomen kilpailukykyä ja laskisi kuluttajahintoja. Tiekäyttömaksun vuoksi suomalaisen kuljetusliikkeen kilpailuasetelma eurooppalaiseen ja etenkin Baltian maista saapuviin rekkayrittäjiin nähden paranee, kun eurooppalaiset joutuvat maksamaan maksua ajaessaan Suomen teillä.

Nämä rekat ja niiden kuskit kun eivät tällä hetkellä tuo mitään verotuloja Suomeen. Autoissa on isot tankit, joten he ajelevat kotimaastaan ostetulla dieselillä, joka on parhaillaan suomalaista dieseliä 50 senttiä halvempaa. Kuljettajat asuvat autoissaan ja syövät mukaan tuomiaan eväitään, kun kotimaansa palkkatasolla ei Suomessa syöminen ole mahdollista. Kaiken tämän lisäksi me vielä hoidamme heille useiden levähdyspaikkojen jätehuollon, kun ulkomaiset rekkakuskit jättävät jätteensä ja kusipullonsa levähdysalueille.

On syytä muistaa myös se, että ulkomaalaiset rekat on lisäksi merkittävä liikenneriski, kun lumella ja jäällä tottumattomat kuljettajat tulevat Suomen talviolosuhteisiin ajelemaan sääoloihin sopimattomilla renkailla.

Yksikään suomalainen kuljetusyritys tuskin pelkää reilua kilpailua, mutta peräänkuuluttaa reilun kilpailun tasavertaisuutta, jota tämäkään Suomen hallitus ei ole ottanut kuuleviin korviinsa. Nyt olisi viimeistään kilpailutilanteen tasoittamisen aika, kun pitäisi varmistaa, että suomalainen kuljetusliike pärjäisi globaalissa kilpailussa tulevaisuudessa.

Sheikki Laakso

Kirjoittaja on Perussuomalaisten kansanedustaja, ja eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen.

8 Comments

 1. Kyynikko
  25.1.2022 06:50

  Verulojen ja verotuspohjan kaventuminen on ainoa keino hillitä ”palvelualtista” hallintoamme. En halua palveluitanne, lainsäädäntönne on ala-arvoista ja maskit päällä kulkevien imbesillien ihmisarvostakin olen valmis tinkimään.

  Vastaa
 2. RekkaMiäs
  25.1.2022 08:41

  ”On syytä muistaa myös se, että ulkomaalaiset rekat on lisäksi merkittävä liikenneriski, kun lumella ja jäällä tottumattomat kuljettajat tulevat Suomen talviolosuhteisiin ajelemaan sääoloihin sopimattomilla renkailla.”

  Tämän huomasin tässä Joulun jälkeen kun tein 850 km ajomatkan sukulaisten luota , todella liukas keli siinä 28.12, matkalla nähtyä :

  -ulkomainen rekan perävaunu ojassa – poliisi paikalla
  -ulkomainen rekka ojassa
  -ulkomainen rekka tiellä poikittain ja ”heavy rescue” niminen raskaan kaluston hinaukseen ilmeisesti tarkoitettu ajoneuvo vetää sitä suoraksi

  Liikkuvan poliisin lopettamisen jälkeen lienee näiden ulkolaisten rekkojenkin ratsauksista vähennetty, koska tärkeämpäähän on nuuhkia netissä vihapuheita ja tutkata ylinopeuksia huoltoaseman kulmalla

  Vastaa
 3. Tasa-arvo
  25.1.2022 11:01

  Entäs sitten ne ihmset jotka ammatikseen ajavat bensalla? Minä kuljetan paljon sellaista herkkää laitteistoa jota ei uskalla normaaliin rahtiin laittaa. Joskus sitä on haettu Stutgartista asti. Toisinaan Nürnbergistä. Ja Suomessa on ajeltu. Prhaimmillaan jopa 70tkm vuodessa.

  Kyllä kai ammattibnsiininkin sitten saa? Onhan meillä taksejakin…

  Vastaa
 4. Puolueeton
  25.1.2022 11:05

  Dieselin hinnat voisi hoitaa järkevästikin. Pudotetaan verotusta ja säästellään verorahojen käytössä vastaava määrä esimerkiksi luopumalla puoluetuista ja median tukemisesta. Tämähän ei suomalaiselle poliittiselle eliitille sovi, vaikka kansalaiset siitä hyötyisivät. Puolueitten tulee saada rahoitusta, jotta eliitti pysyy voimissaan ja saa apua vallanpitoon.
  Suomalaiset ovat näennäisesti vapaita, mutta harva tunnistaa että olemme sidotumpia kuin venäläiset olivat NL:ssa. Siellä sentään pääsi tapahtumaan muutos, jota täällä ei voi tapahtua. Syntyy kyllä uusia puolueita korjaamaan tilannetta, mutta nopeasti puolue muuttuu enemmistön mukaiseksi eliitiksi. Suurin osa kansalaisista uskoo tuettua mediaa itse ajattelmatta ja jättää äänestämättä tai antaa äänensä suosikki puolueelle.

  Kuljetusalaa koskien taukopaikoilla voisi olla vahteja, ravintoloita ja maksullisia wessoja ulkomaiden tapaan. Näissä palvelu hyvää ja hinnat alhaiset. Rahat ja työpaikat jäisivätkin Suomeen. Siitä huolimatta kusi haisee ja papereita on ulkomaiden taukopaikoilla. Kuka sitä yöllä viitsii pukea ja kävellä, kun voi poistaa paineensa auton vieressä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.1.2022 12:54

   Jossain muualla jo on laskettu tilapäisesti liikennepolttoaineiden veroja, jotta koronasulkeumuksista kärsinyt talous saa elvykettä. -Ja ilman että jaetaan tukiaisia tai otetaan velkaa!

   Ne rahat joita ei löydy, ovat jo julkistaloudessa: Kerätyistä veroista ja maksuista kustannetaan turhaa hallintoa, joka on jaettu puolueiden virkaläänityksiksi. (Lue: Extrauutiset / ”Mikä Suomessa maksaa”)

   – Tämä on se minkä takia puolueet ovat tiukassa rintamassa kansaa vastaan: Ne jakaa kansalta riistetyt fyrkat keskenään. Soten myötä tulee lisää syöttiläitä, jäsenkirjasidonnaiselle päivärahalle työhuone- ja netti-edulla.

   Nyt tiedätte, miksi lehtien kommennti-osiot, keskustelupalstat ja some täytyy trollauksesta että ”sari-sairaanhoitaja” ja ”missä niitä turhia virkoja on??”. Viestin kirjoittaja toki tietää ainakin yhden turhan viran: Omansa.

   Niillä ei ole siellä palkkioviroissa muuta tekemistä.

   Vastaa
   1. Obelix
    25.1.2022 14:02

    ”Mikä on kipuraja?
    Helmikuussa 2017 julkaistun Traficomin selvityksen perusteella suomalaisten kipuraja kulkeen 2,26 eurossa.
    Joulukuussa 2021 julkaistiin markkinatutkimustoimisto Bilendin kyselytutkimus siitä, mikä on suomalaisten kipuraja bensiinin ja dieselin hinnassa. Tutkimuksen perusteella se oli noin 2,4 euroa litralta.

    Tutkimuksen tulos sai aikaan someraivon.
    Stop autoilijoiden kuritukselle! -ryhmä teki oman kyselytutkimuksensa aiheesta. Kyselyyn vastasi 16 000 ryhmän jäsentä vastaus oli toisennäköinen.
    Keskimääräisesti kipuraja kulki vastaajien keskuudessa 1,56 eurossa.

    Kyselyyn vastanneista suurin osa oli sitä mieltä, että kipuraja on ylitetty ajat sitten.
    Yksi kommentoijista toteaa ryhmän FB-sivulla, että kipuraja on aikaa sitten ylitetty.
    ”Viimeisimmät korotukset ovat nostaneet meillä kahden auton taloudessa vuosikustannusta yli 500 euron. Eikä tosiaan ole mitään huruajoa vaan työmatkoja, kauppareissuja ja muksujen kuskauksia… Sitten kun tämä vaikuttaa vielä kaikkeen kaupan logistiikkaan, niin nekin kulut siirtyy kuluttajan maksettavaksi, niin todelliset kulut menee heittämällä yli tonnin vuodessa…”

    https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/7888ce41-7ced-453f-8e27-bb83dcdbad5f

    Ps. Itse olen prikulleen samaa mieltä, kuin Stop autoilijoiden kuritukselle ryhmä. Siksi kysyisinkin kansanedustaja Sheikki Laaksolta:

    Miksi Te poliitikot ette osaa katsoa Valtion turhia menoja ulkopuolisen silmin? Eikö sieltä Valtion – kansalaisten elämän kannalta – turhista menoista voisi muka mitään leikata riittävästi ja pysyvästi pois, ennen kuin keksitte meille kansalaisille lisää pakollisia maksuja? Sillä, eihän kansalaisten kukkaron nyörien jatkuva ”trimmaaminen” voi olla mikään pitkälle kestävä valtiotaloudellinen ratkaisu?

    Miksette pysty toimimaan Valtion kohdalla samaan tapaan, kuin velkaneuvoja toimii neuvoessaan ylivelkaantunutta perhettä. Katsokaa: Teillä ei ole enää varaa lastenne kalliisiin harrastuksiin, ei perheenne ulkomaanmatkoihin, eikä kulutusluottoihin yms. Teidän on lopetettava tuhlaileva elämäntapanne, että rahanne riittävät perheenne perustoimintoihin ja velkojenne lyhennyksiin laatimani velkasaneeraussuunnitelman mukaan.

    Toimikaa toisin kuin toimitte nyt – aikaa ei ole enää yhtään jäljellä, muuten tästä tulee mieleen fiktiivinen, inhottava tilanne oikeussalissa aiheena; takaajan (kansalaisten) harhauttaminen petollisin keinoin.

    Pss. Parahin kansanedustaja Sheikki Laakso. Omasta puolueestanne kansanedustaja Lulu Ranne osoitti kohteet _mistä_ muualta voidaan rahat ottaa, kuin tämän Valtion kansalaisten taskuista. Miksi Ranteen aloite ei saanut puolueessanne laajempaa kannatusta? Onko Ranteen suu tukittu?

    Vastaa
 5. jj.t
  25.1.2022 11:36

  onko tuolla kaikki kotona?jos tuollaisia tienkäyttömaksuja,alettaisiin perimään,ei menisi pitkään kun ne laajentuisi koskemaan koko liikennettä.ja taas olisi jollekkin ulkomaalaiselle sijoitus firmalle varma rahasampo.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.1.2022 12:23

   Sinulla syvä epäluulo meidän suomalaista hallintoa kohtaan? -Että ne osaavat muuttaa minkä tahansa idean vastakohdakseen.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top