Shia-islamistisen Hezbollahin varajohtaja: Jos Israel aloittaa sodan, olemme valmiina vastaamaan

Libanonilaisen uskonnollisen puolueen Hezbollahin varajohtaja sheikki Naim Qassem kertoi sunnuntaina (03.01.) Libanonin TV:n haastattelussa, että Hezbollah on valmis vastaamaan Israelin hyökkäykseen, mutta hän ei usko Israelilla olevan kykyä yhteenottoon Libanonin kanssa. Hezbollahilla on omat aseelliset voimat, ja se on osallistunut aktiivisesti Syyrian sisällissotaan presidentti Bashar al-Assadin liittolaisena. (Otsikkokuvassa israelilainen sotilas Libanonin rajalla terroristi-tunnelissa.)

”En usko, että Israel on valmis aloittamaan yhtenottoa Libanonin kanssa juuri nyt, koska tilanne on monimutkainen, eikä Israelia kiinnosta sota”, mutta jos he haluavat aloittaa, me olemme valmiina,” sanoi Qassem al-Masdar Newsin (04.01.) mukaan.

Samassa haastattelussa Qassem kiisti Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun äskeisen luonnehdinnan, jonka mukaan Libanonin hallitus on Hezbollahin ”kontrollissa”. Qassemin mukaan Hezbollah on vain yksi osa Libanonin kansallisen yhtenäisyyden hallitusta. Hallituksessa on kolme Hezbollahin ministeriä yhteensä 31:stä, mikä ei anna kovin kummoista valtaa.

Netanjahu oli toistanut näkemyksensä, että Hezbollah on Iranin proxy, ja kuvaillut äskettäistä shia-miliisien Libanonista Israeliin kaivamien tunneleiden tuhoamista IDF:n toimesta ”erittäin vahvana viestinä” Israelia uhkaaville tahoille Libanonissa, Syyriassa tai jopa itse Iranissa.

Viime torstaina (31.01.) Libanoniin muodostettiin uusi hallitus, jossa Hezbollahin ministerit ovat mukana. Toukokuussa 2018 pidettyjen vaalien jälkeen siis kesti yhdeksän kuukautta saada kabinetti muodostettua. Hezbollahin osallistuminen hallitukseen otettiin hyvin kriittisesti vastaan Israelissa ja USA:ssa.

Hezbollahiin kytköksissä oleva Libanonin terveysministeri tohtori Jamil Jabak päättää suuresta osuudesta valtion budjetista: Terveysmenoista. Kriittiset kommentoijat näkevät tämän lisäävän uskonnollisen ja aseistautuneen puolueen vaikutusvaltaa Libanonissa sietämättömälle tasolle. Tri.Jabak kuitenkin häventää epäluuloja, ja vakuuttaa keskittyvänsä sairaaloihin ja lääkkeiden saatavuuden parantamiseen.

Tunnelit, joiden tuhoamisen Netanjahu on nostanut esille, on al-Masdarin tietojen mukaan rakennettu jo vuonna 2006, eikä niitä ole käytetty Israelin turvallisuutta uhkaaviin tekoihin. Al-Masdarin uutinen antaa rivien välistä vaikutelmaa, että kriisiä olisikin rakennettu enemmän Tel Avivissa kuin Hezbollahin päämajassa, niin aseistettu poliittista islamia edustava puolue se onkin.

Al-Masdar 04.02.2019: Hezbollah responds to Netanyahu threats: ‘we are ready for war’.

Hezbollah julistaa: Hyökkäys Israeliin voi alkaa vaikka heti!

1 Comment

  1. Minä
    7.2.2019 02:43

    Arabit Israelin ympärillä ovat uhonneet jo vuosikymmeniä, mutta aina saaneet turpiin.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top