Siirtolaislaiva Aquariuksen matkustajat kalliiseen opiskelija-asuntolaan, -opiskelijat kadulle

Libyan rannikon edustalta kumiveneillä liikkuneita Eurooppaaan pyrkijöitä kerännyt meripelastusalus Aquarius saapui viime sunnuntaina (17.06.) Valenciaan Espanjassa, Italian ja Maltan kieltäydyttyä päästämästä sitä satamiinsa. Nyt laivalla tulleet ovat syrjäyttäneet espanjalaiset opiskelijat kalliista asuntolasta.

Paikallinen lehti on haastatellut La Florida de Alicante -asuntolasta saksankielen intensiivikurssin ajaksi majoittuneen Rubenin äitiä, joka kertoi poikansa saaneen häädön 24:n tunnin varoitusajalla. Ruben maksoi kesäkuukausiksi opiskelijasunnostaan 750€ kuukaudessa. Hän tarvitse todistusta kielitaidosta aloittaakseen työpaikassaan Saksassa.

Valencian seudulla opiskelijamajoituksen tarve on kysyntää huomattavasti korkeammalla, ja yliopiston lomakaudella La Floridaa vuokrataan Rubenin tapaisille kurssilaisille. Koska asuntola on hyvin varustettu, jokaisessa huoneessa oma kylpyhuone, se on siksi suhteellisen kallis.

Rubenin kielikurssi jatkuu marraskuulle, eikä hänellä muilla häädetyillä kesäopiskelijoilla ole tietoa korvaavasta majoituksesta. Kurssin keskeytyminen taas vaikeuttaa Rubenin työllistymistä Saksassa.

Opiskelijoiden häätämistä on perusteltu myös sillä, että asuntolaan tuleviin 100:aan 12-17-vuotiaiseen Aquariuksen matkustajaan saattaa liittyä terveysriskejä. Miten ei-urbaaneista oloista tulleet afrikkalaiset sopeutuvat korkeatasoiseen asuntolaan, ja miten heidän oleskelunsa vaikuttaa La Floridaan yliopiston syyslukukaudeksi palaavien opiskelijoiden olosuhteisiin, siitä ei ole käyty keskustelua.

Viranomaistenkin mukaan terveysriskejä tuovien afrikkalaisten majoittaminen keskelle Alicantea, jossa mm. järjestetään San Juan -fiesta ja liikkuu aina hyvin paljon väkeä, on herättänyt huolestumista alicantelaisten keskuudessa.

Yksintulleet alaikäiset turvapaikkanhakijat saapuivat busseilla Valencian satamasta Alicanteen sunnuntaina ja maanantai-aamulla (18.06.). Runsaasti vapaaehtoisia pakolaisten auttajia, Punainen Risti, ja kunnan jonkinlainen maahanmuutto-asianainen ovat parveilleet paikalla.

Viranomaisia tai Espanjan pääministeri Pedro Sánchezia ei ole näkynyt vastaamassa Rubenin äidin tai alicantelaisten kysymyksiin. Suomessa Kirkkonummella tyhjennettiin elokuussa 2015 virolaiset keikkatyöläiset maksamistaan huoneista entisen kurssikeskuksen asuntolasta turvapaikanhakijoina tulleiden nuortenmiesten tieltä. 

Asiasta kertoivat:
Intereconomia 18.06.2018,
Actualidad Valdepenas 17.06.2018.

Desalojada una residencia universitaria para alojar a los inmigrantes del AquariusVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top