Silmitön väkivalta tuntemattomia kohtaan, uusi rikoslaji (Video Chicagosta)

Viime lauantaina, puoli kahdeksalta illalla paikallista aikaa, Neljä metromatkustajaa joutui asemalla 50:n nuoren jengin väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi ilman näkyvää syytä. Tilanteessa, jota toimittaja voisi luonnehtia ”nahinaksi”, ilmeisesti aiheutui silmävamma yhdelle pahoinpitelyn uhrille. Tarkastelemme tämän uuden rikoslajin ja poliisin perinteisten asiakkaiden toimintojen lajityyppejä.

Katuväkivalta-tilanteet ovat perinteisesti olleet tutkijoille haasteellisia, vaikka henkilöt jotka näihin tilanteisiin ajautuvat, ovat yleensä olleet poliisille tuttuja jostain aiemmista tapahtumista. Kun heidän väkivaltaan johtanutta yhteenottoa on yleensä edeltänyt jokin sanallinen konflikti, ja tekijät pyrkivät yleensä kuulusteluissa sysäämään aloittamisen vastuun toiselle osapuolelle -ja kaikki puhuvat omaan pussiinsa- asian saattaminen syyttäjälle lähetettävään muotoon saattaa kestää. Nämä tilanteet ovat siis ikäänkuin kahden joukkion välisiä, molempien omatessa saman sosiaalisen taustan, ja pitkän historian lain väärällä puolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen.


Suomen, ja myös Chicagon, poliisille tuttu vanhanaikainen katupahoinpitely-rikos, jos se joukolla tehty, edustaa siis rikolliseen elämäntapaan jumittuneiden henkilöiden keskinäistä peliä ja alakulttuuria jossa riidat ratkaistaan nyrkein. Esimerkkitapauksemme on aivan toisesta maailmasta: Toimijoilla voi olla, nuoresta iästään huolimatta, jo vakiintunut epäsosiaalinen elämäntapa, joten he sopisivat edellä kuvattuun perinteiseen formaattiin, mutta ”vastapuoli” ei: He olivat sattumanvaraisesti roolinsa joutuneita sivullisia, -siis keitä tahansa.

Uusväkivaltaisuus ei siis ole rikollisen alamaailman nokkimisjärjestyksen selvittelyä, vaan näiden ihmisten ja paremmin toimeentulevien lakeja kunnioittavien normikansalaisten välistä kohtaamista. Tämä on poikkeava piirre verrattaessa perinteiseen suomalaiseen tai pohjoisamerikkalaiseen rikollisuuteen:

 • Vanhanaikaiset rikolliset karttoivat väkivaltaa ulkopuolisia, so. ”kunnon kansalaisia” kohtaan, vaikka saattoivat käyttää väkivaltaa keskenään, ja toisinaan rikoksia tehdessään.
 • Nykyrikollisilla väkivallanteko saattaa olla itsetehostuksen välikappale, ja se kohdistuu kehen tahansa. Teon edellytyksenä on toki, että paikalla t. näkemässä, ja myöhemmin kuulemassa tekijöiden omakehuja, on henkilöitä joille rikollinen poseeraa omaa kovajätkäisyyttään.

Toki jälkimmäinen määritelmä ei ole aivan uutta, mutta nyt se dominoi osan rikoksiin-taipuvaisista ryhmäkäyttäytymistä: Päälle käydään, jos sopiva (tuntematon) uhri on tavoitettavissa, ja teolla voidaan brassailla. Tämä tekee uusrikollisuuden entistä vaarallisemmaksi: Kohteeksi joutumista ei voi välttää välttelemällä riskiryhmiä, koska tekijällä ja uhrilla ei ole mitään yhteistä historiaa. Tavallisten lainkuuliaisten kansalaisten turvallisuudelle em. muutoksella on dramaattisia seurauksia.

Media on pyrkinyt käsittelemään yksittäisiä väkivallanpurkauksia ”nahisteluina”, antaen ymmärtää että tilanteissa ovat vastakkain henkilöt, joiden elämäntapaan rikokset ja väkivalta kuuluvat. Ennen 1990-lukua tämä jopa piti paikkansa. Nahistelu-näkemyksessä pysyminen on myös tukenut yleisön oman turvallisuudentunteen säilymistä:

Kun väkivaltaa tekevät toisiaan kohtaan henkilöt, jotka sosiaalisen asemansa, elämäntapansa ja omien käyttäytymistapojensa kautta ovat normikansalaiselle tutun porvarillisen maailman ulkopuolella, tapahtumat eivät koske häntä, eivätkä aiheuta hänelle riskiä.

Tänään maailma on toisenlainen: Uusrikolliset hyökkäävät aloitteellisesti oman alamaailmansa ulkopuolisia vastaan, jopa huvikseen. Palataksemme Chicagon lauantaihin: Neljä metromatkustajaa kohtasi jengin, 50 nuorta, jotka etsivät ongelmia. Eräs nuorisorikollisista väitti yhden matkustajista kuvanneen häntä kamerallaan, -mikä on tyypillinen keksitty selitys, ja siitä alkoi pahoinpitely. Videolla loput.

Asiasta uutisoivat mm. Ghana Guardian ja Sputnik News 03.01.2019: WATCH: Chicago Police Search For Teens Who Violently Beat Three Metro Riders.

2 Comments

 1. Ulkojoen Heikki Kivelä
  4.1.2019 00:23

  > hyökkäävät aloitteellisesti oman alamaailmansa
  > ulkopuolisia vastaan, jopa huvikseen

  Tätä voisi sanoa epäsymmetriseksi sisällissodaksi.

  Kun seuraavan kerran huomaamme olevamme sisällissodassa, emme välttämättä edes pysty sanomaan, milloin tämä sota alkoi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.1.2019 01:15

   Juuri noin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top