Siperialais-lehti on löytänyt Beirutissa räjähtäneen nitraattilastin omistajan

Lokakuussa 2013 saapui Beirutin satamaan Libanonissa laiva, jonka papereissa oli niin paljon espäselvyyttä, että viranomaiset pysäyttivät sen satamaan. Laiva oli rekisteröity Moldovaan, mutta sen omisti venäläinen, Kyproksessa asuva, liikemies. Kun matka katkesi, hän ilmoitti yhtiönsä tehneen konkurssin ja hylkäsi aluksen, miehistön ja lastin.

Rahtialus Rhosus oli lähtenyt Batumista Georgiasta, ja tavoite oli Mosambik. Sinne se ei koskaan saapunut, koska teknisten ongelmien takia kapteeni Boris Prokoshev päätti suunata Beirutiin. Siellä laivan ja sen lastin paperit joutuivat tavanomaiseen tarkistukseen, mitä ne eivät läpäisseet. Laiva pidätettiin satamaan.

Ukrainan viranomaisilta kesti vuosi saada kaikki miehistön jäsenet kotimaahan, -suurin osa heistä oli ukrainalaisia. Omistaja, Habarovskissa syntynyt liikemies Igor Grechuskin, oli kadonnut kuin tuhka tuuleen. Näissä vaiheissa Rhosuksen lasti, ammoniumnitraatti, siirrettiin maihin varastorakennukseen. Siellä se oli vielä eilen.

Koska lastin omistaja oli tavoittamattomissa, Beirutin tullilaitos yritti saada oikeudenmääräystä, jolla lasti voidaan ottaa haltuun, ja huutokaupata normaalin käytännön mukaan. Tätä määräystä ei koskaan tullut, ja nitraatti makasi satamamakasiinissä. Se ei ole siellä enää. Grechuskin sensijaan asuu yhä Limassolissa Kyproksella, ja voi hyvin. Poika opiskelee tietotekniikkaa Skotlannissa, ja prätkä on uusi ja hieno.

 

3 Comments

 1. Martti läski Ahtisaari
  6.8.2020 02:02

  Kypros venäläisten juutalais oligarkkien rahan piilotus paikka

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   6.8.2020 11:53

   Tämä on yleisesti tiedossa.

   Vastaa
 2. Petri
  6.8.2020 12:25

  Kyllä se vaan on kummaa, että mikäli tämän tyypin liikeasiat on kyseessä, niin ryssä löytyy taustalta!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top