Sipilän hallituksen leikkauspolitiikka on ajanut kunnat konkurssin partaalle

Kunta-yt:t ovat vain jäävuoren huippu, kuntien rahoituspohja välittömässä vaarassa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii kuntien vakavien rahoitusongelmien ratkaisemista välittömästi uuden hallituskauden aluksi. Sipilän hallituksen tekemät rajut leikkaukset kuntien rahoituspohjaan ovat ajaneet kunnat kestämättömään tilanteeseen.

Sipilän hallituskauden aikana on kuntien peruspalvelubudjetteja leikattu. Kuntaliiton laskelmien mukaan leikkaukset ovat vieneet kunnilta jopa 850 miljoonaa. Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkaus haukkasi kuntien verotuloihin aimo loven. Epäonnistunut sote- ja maakuntauudistus puolestaan niisti kunnilta rajusti voimavaroja ja resursseja.

– Vaikuttaa siltä, että kuntien ajaminen taloudelliseen ahdinkoon on ollut hallitukselta tietoista ja tarkoituksellista politiikkaa, jotta maakunnat syntyisivät ja palvelut olisi pakko yksityistää. Seuraavan hallituksen on ensitöikseen hoidettava kuntien rahoituspohja kuntoon tai muuten Suomessa voi alkaa valtava kuntien yt-aalto ja sitä myöten kuntalaisten palvelujen alasajo, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huomauttaa.

Kuntien viranhaltijat ovat tehneet runsaasti töitä sote-uudistuksen valmistelussa yhdessä luottamushenkilöiden ja maakuntien väliaikaisten valmisteluelimien kanssa. Valmisteluun ja erilaisiin työryhmiin kulunut huomattava työmäärä, aika ja eurot ovat verottaneet roimasti kuntien oman toiminnan kehittämistä, heikentäneet mahdollisuuksia paneutua kuntalaisten palveluiden parantamiseen ja kuntien tulokehityksen turvaamiseen.

– Valmistumatta jääneeseen sote-uudistukseen on käytetty veroeuroja useita satoja miljoonia, joidenkin arvioiden mukaan jopa 700 miljoonaa euroa. Rahaa on mennyt muun muassa Suomen historian suurimman työryhmän, asiantuntijoiden ja virkamiesten palkkioihin. Miten hyvässä tilanteessa kunnat olisivatkaan, jos samat voimavarat ja rahoitus olisi käytetty kuntien ja kuntatyön kehittämiseen?

– Sote-uudistus Suomeen tarvitaan. Uudistus on kuitenkin toteutettava kehittämällä nykyisin toimimattomia asioita ja osioita eikä muuttamalla hyvin toimivia väkisin runnomalla.

5 Comments

 1. kullerwo666
  24.3.2019 22:47

  eikä varmaan oo taustalla entisen kusipääministerimme lestasaatanan omat ja klaanilaisten kytkökset näihin yksityisiin firmoihin… sairasta paskaa

  Vastaa
 2. Nikander. Uolevi Nikander.
  24.3.2019 23:14

  Yksinkertaistetusti: julkisen talouden ongelmat johtuvat siitä, että meillä on liian paljon veronsaajia suhteessa veronmaksajiin.

  JHL edustaa veronsaajia, eikä liittoa siten ollenkaan kiinnosta valtion ongelmat. Vain se miten saada enemmän rahaa valtiolta.

  Vastaa
 3. Mietteliäs
  25.3.2019 00:14

  JHL on varmastikin veronsaaja, koska heillä ei voi edes ajatella tehtävän ”tuottavaa” työtä.

  Mielenkiintoiseksi asiaa nyt pohtiessani, tulee mieleen ajatus ”jenkkiläisestä” mallista, jossa terveydellä rahastetaan lahjakkaasti. Tämäkö on suunta meilläkin?

  Entäs, ko ei ole sitä kokkareiden myöntämää terveysvakuutusta päästäksesi yksityiselle pörriäiselle hoidettavaksi, onko tämä siis kokoomuksen eräänlainen eutanasian muoto jolla päästään eroon kansantaloutta kuormittavista vanhuksista?

  Vastaa
 4. Noup noup
  25.3.2019 15:49

  Sipilän hallitus ei ole saanut kun haittaa aikaseksi, kaikki nuo ”mahtavat” työpaikkojen luomis höpinät on pelkkää soopaa. Ihmettelenkin että missä on ammattiliitot nyt kun ennen oli niin tarkkaa ettei ihmistä saanut palkata alipalkalla vaan palkan piti olla vähintäänkin liiton taulukon mukainen minimipalkka kokemattomalle ja kokeneelle sitten palkka työkokemuksien vuosien jne mukaan. Nyt Sipilä hehkuttanut kuinka hienosti ovat työpaikkoja luoneet, mutta se että ihmisiä joutunut töihin 9e päiväpalkalla on jo jotain täysin käsittämätöntä.
  Ja onneksi tää sotehullutus kaatui, siinä kun olisi köyhä joutunut vielä tiukemmalle saamaan terveyshuoltoa, amerikassakin ne joilla ei ole hoitovakuutusta hoidetaan miten sattuu, ei ihme että kunnat on tämän hallituksen aikaansaannosten jälkeen ku … lirissä 😡

  Vastaa
 5. D
  25.3.2019 22:12

  Ja mr Sipilä vaan lihoo kuten kirkonmiehet aikanaan…
  Alkaa kohta Talonpojan jälkeläiset nousta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top