Sisäministeri Kai Mykkänen: Mielenosoitusoikeus kuuluu myös uusnatseille

Sisäministeri Kai Mykkänen otti tänään bloggauksessaan kantaa keskustelunavauksiin, joissa vaaditaan ”uusnatsien” mielenosoitusoikeuden rajoittamista. Ministerin mielestä siihen ei ole syitä.

Kai Mykkänen, blogi 11.09.2018:

Väkivaltaan ja laittomiin uhkauksiin mielenosoittamisen varjolla on oltava nollatoleranssi. Ennalta ehkäisevät kiinniotot ja vastaavat on tehtävä suhteessa neutraaliin uhka-arvioon – mitään ryhmää säästämättä tai suosimatta. Samalla on oltava tarkka mielipiteen ilmaisun vapauden suhteen. Muutoin uhraamme omat arvomme, lisäämme ääriainesten ulkopuolisuuden tunnetta ja madallamme kynnystä astua rikosten puolelle.

Herätteenä ministerin kirjoitukseen on ollut keskustelu, jota on käyty 18.elokuuta Turun mielenosoitus-viikonlopun jälkeen. Tuolloin Turussa, useiden epäpoliittisten tapahtumien ohella, järjestettiin ainakin neljä mielenosoitusta, joilla oli jokin konteksti maahanmuutto-ongelmiin, ja vuosi sitten Turussa tapahtuneeseen väkivaltarikokseen, jossa turvapaikanhakija surmasi kaksi ja haavoitti useita sattumanvaraisesti valitsemiaan uhreja.

Poliisi pyrki tuolloin turvaamaan kaikkien mielenosoittajien perustuslaillisen ilmaisuoikeuden toteutumisen, mutta joutui ennaltaehkäisevästi pidättämään joitain häiriköintiin valmistautuneita henkilöä, ja ottamaan kiinni itseteossa tavattuja häiriköitä, -yhteensä 10 henkilöä. Kaikki heistä olivat ”antifasisteja”.

Ministeri vastaa bloggauksessaan kysymykseen, ”miksi äärioikeiston kokouspaikaksi sallittiin oikeusvaltion kannalta niin keskeinen sijainti, miksi erityisen väkivaltaisia äärioikeistoon kuuluneita henkilöitä ei otettu etukäteen kiinni”. Ministeri perustelee tehdyt ratkaisut demokraattiseen hallintotapaan kuuluvalla ilmaisun ja poliittisen toiminnan vapaudella.

Ministeri Mykkänen muistuttaa, että poliisi tekee turva-arvion niillä tiedoilla, jota sillä on toimivista henkilöistä, ja heidän käyttäytymisestään. 18.08. negatiiviset ennusteet osuivat eräisiin ”antifasisteihin”. PVL:ään viitaten ministeri huomauttaa, ettei minkään järjestön koollekutsumia tilaisuuksia voida kieltää niinkauan kuin sen kieltämisestä ei ole lainvoimaista päätöstä.

Omasta puolestaan ministeri Mykkänen kertoo olevansa huolissaan äärioikeiston noususta Euroopassa.

Keskustelua maahanmuutosta ja rasismista Suomi-areenalla

2 Comments

 1. Pelle Peloton
  11.9.2018 16:23

  Ministeri vastaa bloggauksessaan kysymykseen, ”miksi äärioikeiston kokouspaikaksi sallittiin oikeusvaltion kannalta niin keskeinen sijainti, miksi erityisen väkivaltaisia äärioikeistoon kuuluneita henkilöitä ei otettu etukäteen kiinni”

  Miten ministerinä voi olla henkilö, joka ei tiedä mitä äärioikeisto on. Wikipediasta olisi voinut tarkistaa: ”Äärioikeisto Suomessa on ollut vahvimmillaan 1920–1940-luvuilla, järjestöinä muun muassa Akateeminen Karjala-Seura, Lapuan liike, Isänmaallinen kansanliike ja Vientirauha-järjestö. Äärioikeisto on nimitys, jota käytetään totalitaarisiin päämääriin pyrkivistä radikaaleista, poliittisista oikeistoliikkeistä[1] ja siitä käytetään myös nimitystä oikeistoradikalismi.”

  Mykkäsen viittauksen uusnatsismiin voi antaa anteeksi, koska siinä sekoilee wikipediakin:
  ”Uusnatsismi on toisen maailmansodan jälkeen syntynyttä poliittista liikehdintää, joka tähtää kansallissosialismin eli natsismin tai jonkin sen muunnelman elvyttämiseen.”
  ”Uusnatsismismi Suomessa, Suomen vastarintaliike vastustaa muun muassa kapitalismia, kommunismia, sionismia, monikulttuurisuutta ja Euroopan unionia.”
  Siis se, että vastustaa jotain poliittista järjestelmää, tekee uusnatsin. Mykkänen varmaan vastustaa kommunismia, joten häntäkin voi wikin määritelmän mukaan pitää uusnatsina monen muun vaikka vasemmistopoliitikon kanssa, joka vastustaa kapitalismia.

  Vastaa
 2. Nestori Lundahl
  12.9.2018 08:02

  Oletteko panneet merkille, kuinka vihervasemmisto leimaa kaikki vastustajansa natseiksi ja sillä ”oikeuttaa” minkä tahansa tekonsa laista piittaamatta.
  Näin ”tarkoitus pyhittää keinot”, eli kaikki on sallittua ”natseja” vastustettaessa.

  Hulluinta on, että aivan tavalliset kunnon kansalaisetkin katsovat että tuollainen toiminta on oikein ja lakeja voi ja saa vapaasti rikkoa näitä hirveitä ”natseja” vastustettaessa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top