Sisäministeri Mykkänen: Ei Venäjän-Suomen kaksoiskansalaisille kieltoa rajavartiostoon

Sisäministeriön ja puolustusministeriön pitkään valmistelemas uudistus sulkea Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset pois Rajavartioston tehtävistä ja puolustusvoimien eräistä koulutuksista näyttää vesittyneen: Sisäministeri Kai Mykkänen ei aio esittää Rajavartioston sulkemista Venäjän kansalaisilta. Uutisen vastaanotto on ollut osin tyrmistynyt.

”Harkinnan jälkeen me olemme Rajavartiolaitoksen osalta päätyneet siihen, että tällaiseen kaksoiskansalaisuuden kieltoon ei ole tarvetta. Turvallisuusselvitysten perustella voidaan jatkossakin rajavartioston koulutukseen valittavat valikoida”, Mykkänen sanoi Ylelle.

Puolustusministeriö on valmistellut puolentoista vuoden ajan lakiesitystä, jossa kaksoiskansalaisille asetettaisiin täyskielto sotilasvirkoihin.

Venäjä ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta omille kansalaisilleen siinä merkityksessä, että heihin kohdistuva lojaalisuusvaatimus olisi erilainen kuin pelkästään Venäjän kansalaisilla. Ankarasti tulkittuna tämä jättää mahdollisuuden pitää Suomen-Venäjän kaksoiskansalaista maanpetturina Venäjän näkökulmasta, jos hän toimii vieraan valtion armeijassa ja/tai ei ota käskyjä vastaan Venäjältä.

Suomen kannalta tilanne on myös ongelmallinen. Puolustusministeri Jussi Niinistö aikoo viedä lakiesityksen armeijan osalta eduskunnan käsittelyyn aiotussa muodossa, sisätäen kaksoiskansalaisten täyskiellon. Niinistön mukaan lojaliteettiristiriitoja ei voida sallia.

Sosiaalisessa mediassa käytävässä keskustelussa kysytään mm. ministeri Mykkäsen lojaliteetin ilmansuuntaa, ja ”onko hän itse kaksoiskansalainen”.

Asiasta kertoi Yle 19.09.2018.

Keskustelua aiheesta myös: Suomen Sotilas.

3 Comments

 1. Nestori Lundahl
  20.9.2018 15:16

  Mykkänen on tainnut ajatella homman niin, että tuollaiset rajavartijat voivat vartioida rajaa kumpaankin suuntaan.
  Venäjä maksaa tietysti puolet kuluista, eli puolet palkasta tulee ruplina.
  Meillähän on aivan nerokas sisäministeri!

  Vastaa
  1. Jouko Kuisma
   21.9.2018 12:30

   Mykkäsen äiti on venakko. Olisiko siinä syytä ?

   Vastaa
 2. Minä
  21.9.2018 00:41

  Venäläinen rajavartija tai armeijan sotilas ei välttämättä ole kovin viisasta. Jotkut varmaan olisivat uskollisia Suomelle, mutta jotkut eivät. Kun päätöksiä tehdään pitää kyetä näkemään riski, eikä haihatella joistan keksityistä ihmisoikeuksista.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top