Sisäministeriön raportti väkivaltaisesta ääritoiminnasta Suomessa 2019: Antifasistit mainittu

Sisäministeriön eilen julkaisema ääriliike-vuosiraportti esittää katsauksen poliittisesta ja uskonnolla motivoidusta extremismistä Suomessa viime vuoden aikana. Vuosiraportteja on julkaistu v.2013 alkaen.

Raportti esittelee tavanomaiset epäillyt, ja heidän lisäkseen myös äärivasemmiston, ympäristöliikkeen ja uskonnollisten ääriliikkeiden aktiviteetteja Suomen eri poliisipiireissä viime vuodelta. Toistaiseksi ainoa oikeudellinen sanktio ääriliikettä kohtaan Suomessa on yhä oikeusasteissa kiertävä alioikeuden päätös  PVL:n toiminnan kieltämisestä. Raportin mukaan PVL:n jäsenillä on jo uusia yhdistyksiä toimintakanavinaan.

Väkivaltaisen extremismin tilannekatsaus 2020 esittelee myös äärivasemmiston toimijoita:

Militanttien antifasistien, yleensä Antifa- tai AFA-nimellä tunnetut, ryhmät kohdistavat suunnitelmallista väkivaltaa äärioikeistolaisiksi profiloituneisiin (maalitettuihin, eu.) henkilöihin useissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa tapahtuu vuosittain hyökkäyksiä kohteeksi valikoidun henkilön kotiin, jossa uhria pahoinpidellään ja uhkaillaan.

Eräs poliittiseen ääriryhmäilyyn liittyvä tarkastelu näyttää Sisäministeriössä kokonaan unohtuneen: Mihin ääriryhmiä käytetään.

 • Poliittinen ääriliike, jonkalaisilla ei ole yleensä toivoakaan suuren kannatuksen saamisesta, tuottaa helposti väkivaltaisia sattumuksia, häiriöitä julkisilla paikoilla, ja kerää puoleensa joskus itseäänkin väkivaltaisempia ”vastustajia” (Oikeammin: Vastanäyttelijöitä).
 • Kummalliset mielenilmaisut, outojen mariginaaliporukoiden leikkisota kaduilla, ja väkivaltaisuudet julkisessa tilassa heikentävät suuren yleisön luottamusta hallitukseen, yhteiskuntaan ja mm. perustuslakiin. Nämä ilmiöt lisäävät yhteiskunnan horjutettavuutta l. labiiliutta.
 • Siksipä niitä esiintyykin: Joku haluaa säätää politiikkaa.

Raportti kiinnittää huomiota myös digitalisoituneen maailman ilmiöön: Tiedojakelun ja myös vihanlietsonnan siirtymiseen nettiin, missä hämäräperäiset sisällöntuottajat kalibroivat julkaisunsa myös lapsille ja nuorille suunnatuksi propagandaksi. Kun vastaanottajien elämänkokemus ei aina riitä suojaamaan heitä vaikuttamiselta, kodeille ja koululaitokselle jää tehtävää:

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvan sisällön ja viestinnän vahingollisten vaikutusten ennalta ehkäisemiseksi ja torjumiseksi koulujen ja perheiden tietoisuutta, kykyä tunnistaa vahingollinen viestintä sekä puuttua siihen tulisi kehittää.

Pallo on siis nyt opetussektorilla.

 • Voit lukea raportin kokonaisuudessaan täältä. (pdf)

4 Comments

 1. Pertti Grandell
  16.4.2020 16:51

  kyllä on polpolla oikeuden tuomarien katsottava itse peiliin. niin kuralla kuin meidän okeuslaitos on, ihan kolmansienmaitten nuolijoita……mitään tekemistä oikeudenmukaisuudella ihan on viherpiiperöiden ja puniikkien hallinnassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.4.2020 13:13

   Jos todella halutaan, ettei kaduille ilmaannu vigilantteja tai korpilain soveltajia, kehitysmaataustaiset rikolliset täytyy todella tehdä vaarattomiksi viranomaistoimin. Siis turvallisuus on palautettava ennen Juha Sipilää vallinneelle tasolle.

   Vastaa
 2. Puoluepoliittinen pelikenttä
  16.4.2020 20:50

  Oletteko koskaan miettineet miksi suomalaiset politikot menevät EU:ssa ihan outoihin ryhmiin? Vastaus on se että Suomen koululaitoksessa opetetaan puolueiden märeet täysin väärin. Ja siitä syystä johtuen, ulkomaalaiset usein kysyvtätkin että miksi teillä on niin monta puoluetta kun kaikilla on sama agenda? Puolueiden agendat eivät juuri eroa toisistaan. Mutta asiaan:

  Piirräppä paperille XY-ristikko niin aletaan sijoittelemaan puolueita siihen sen mukaan että oivatko ne äärioikeistoa (oikealla), vai äärivasemmistoa (vasemmalla), radikaaleja (ylös) vai maltillisia (alas).

  Kun mietitään keitä ovat oikeistolaiset niin hehän ovat tahoja jotka ajavat rahan ja vallan etua ja koittavat pitää sen itsellään. Kansainvlisesti sanottuna, konservatiiveja. ja kun mietitään mitkä puolueet/ryhmät ovat kaikkein konservatiivisempia niin kaikkein konservatiivisin on (melkein rinta rinnan) RKP. Heti perään tulee Luterilainen seurakunta, eli kristilliset. Kristilliset ovat maltillisempia kuin radikaalit RKP:laiset. Joten kristilliset sijoittuvat X-akselin alapuolelle ja RKP sen yläpuolelle.

  Siitä kun tullaan kohti origoa niin seuraavaksi meille tulee KEPU. Joka ajaa Isäntien asiaa. Se ei aja maaseudun asiaa, vaan isojan Isäntien (eli rahan) asiaa. Se on seuraavana. Ja se on oikeastaa vähän noviisi joten se asettuu vähän X-akselin yläpuolelle. Siitä on sitten jonkin verran matkaa kohti origoa kun vastaan tulee radikaali ryhmä: SDP. Jo -70 luvulla niitä kutsuttiin Retiiseiksi, koska olivat punaisia päältä mutta valkoisia sisältä. Ja kaikki tuntevat SDP:n uhkailu-kiristys-painostus-uhriutumis menettelyn, jolloin oltaneen yhtä sen kanssa että kyseessä on todella radikaali ryhmä.

  Näin pääsemmekin lähelle origoa ja kun mietitään ett mikä puolue kumartaa joka suuntaan ja on kaveria kaikkien kanssa jos vain rahasta sovitaan, niin se paikka on ilman muuta Kokoomuksen. Kokoomu on liberaalipuolue joka uhraa moraalinsa rahan edestä. Ja siksi sen paikka onkin keskustapuolueena.

  Sitten mennään vasempaan laitaan. Kaikkein vasempana ovat kommunistit. Kommunistejakin on muutamaa sorttia ja perimmältään kommunistit eivät ole kovin radikaaleja. Pidetään ääntä ja marssitaan. Mutta ei tuhota infraa tai materiaa huvikseen.

  Kokonaan toista maata on Kommunistiset ”Taistolaiset”, jotka SDP:n tapaan ovat hyvinkin radikaaleja ja julistaessaan omaa agendaansa rikkovat yhteistä omaisuutta ehdoitta. Näin olemmekin saaneet jo vasemmalle puolelle kaksi pistettä.

  Kolmas piste on sitten vasemmistoliiton piste… Se asettuu origon ja kommunistien väliin, mutta X-akselin alauolelle ollessaan maltillinen. Sen sijaan toinen vasemmistoliitto, Vihreät, joka koostuu entisistä kommunisteista ja heihin liittyneistä homoista, sijoittuu kommunistien ja Vasemmiston väliiin, mutta radikaalina sijoittuu korkealle X-akselin yläpuolelle.

  Näin olemme saaneet puolueiden todelliset sijainnit ja toimintatavat ainakin suuruusluokiltaan paikoilleen. Ja tämä kuvaus vastaakin nyt siihen kysymykseen miksi suomalaiset MEP:it menevät outoihin ryhmiin EU:ssa. Nyt kaikelle on selitys ja huomaamme että kouluissamme opetetaan poliittisten uolueiden pelikenttä täysin väärin.

  Mutta mihin sijoittuvat Kansallissosialistit ja Antifa sekä AFA?

  Kansallissosialistit ovat ideologiansa puolesta Vasemmistoliiton ja origon välissä. Koska perusajatus on parantaa kansallisen työväestön elinoloja. Mutta se on vähän radikaalimpi kuin Vasemmistoliitto sekä julkaisuissaan että toiminnassaan. Mutta ei missään tapauksessa ole ”äärioikeistoa”. Sielä on ihan muut puolueet ja ryhmät.

  Antifa ja AFA ovat hyvin lähellä Taistolaisia, mutta huomattavasti radikaalimpina ne sijoittuvat Y-akseliston yläpäähän. Agendanaan että heidän pitäisi saada kaikki vauraus ja hyvinvointi heti ilman työtä muuten he ottavat sen tai tuhoavat yhteiskunnan. Eivät ole äärimmäistä vasemmistoa muuta niin lähellä että voidaan kutsua ”äärivasemmistolaisiksi”.

  Nin syntyneeseen ”karttaan” onkin sitten mukana sijoitella erilaisia ryhmiä ja puolueita. Ja kun sitä katselee niin ymmärtää paremmin miten tätä EU:tamme johdetaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.4.2020 13:07

   Ehkä ääriryhmäily onkin irrallaan poliittisesta akselista oikeisto-vasemmisto? Se saattaakin olla tapa ajaa agendaansa huonotapaisesti, demokratiaa kunnioittamatta ja toisten etuja polkien? Kas, tämäkin määritelmä osuu normipolitiikan lobbareihin ja kabinettikyyliin. Mitä sitten jää ”ääriryhmille”? Ehkä hölmöily? Oman agendan nimissä näennäistoimintaa, jonka todellinen hyötyjä on jokin politiikan taustapeluri.

   Nämä supot ja politiikantutkijat kieltäytyvät sosiologisesta tarkastelusta, ja katsomasta ketä ääritoiminta hyödyttää:

   1- Toinen ääriryhmä vahvistuu kun ”vastustaja” on aktiivisesti esillä. => Konfrontaation kierre.

   2. Rauhattomuus kaduilla on aina pois istuvan hallituksen uskottavuudesta, ja edistää poliittisen kentän painopisteen siirtymistä hallituspuolueet — oppostio -akselilla.

   Ääriliikkeitä ovat ilmeisesti kommunistit, kansallissosialistit, anarkistit, enviromentionalistit, jihadistit, ja joku-muu-mikä? Näistä ehkä vain jihadistit todella tavoittelevat valtaa itselleen. Muut palvelevat kätkettyjä tavoitteita.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top