Sisärajavalvonta päättyy, Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvillla oltava negatiivinen testitulos

Valvonta Schengen-rajoilla päättyy, ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan 14.2. asti

Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen joulukuun lopulla palautettu sisärajavalvonta päättyy 31.1. Ulkorajaliikenteen rajoituksia sen sijaan jatketaan 14.2. asti.

Valtioneuvosto päätti ulkorajaliikenteen rajoituksista istunnossaan 27.1. ja päätös tulee voimaan 1.2.2022. Schengen-alueen ulkopuolisia EU-maita koskevat maahantulon rajoitukset poistuvat kokonaan 1.2. alkaen sisärajavalvonnan päättymisen vuoksi.

EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan negatiivinen testitulos

Maahantulon rajoituksia jatketaan ulkorajaliikenteen osalta 14.2. asti.

 • Suomeen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta,
 • tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista.
 • Lisäksi vaaditaan todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Todistuksia ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Tartuntatautilain mukaiset vaatimukset koskevat kaikkia matkustajia

Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintovirastojen tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

Matkustajalla pitää olla:

 • Rokotustodistus,
 • tai todistus sairastetusta koronataudista,
 • tai negatiivinen testitodistus (alle 72 tuntia).

Jos matkustajalla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet ohjataan koronatestiin maahantulopisteellä. Vaatimukset koskevat eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

Suomalaisten matkailijoiden tulee myös huomioida, että vaikka Suomeen pääsee ilman testiä, muilla mailla ja lentoyhtiöillä voi olla omia testivaatimuksia.

Lisätietoja:

Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos@raja.fi.

Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.

2 Comments

 1. Snif
  27.1.2022 16:15

  Hierokaapas hernettä päässänne.
  Muistelkaapas onko ikinä Suomessa pistetty pandemia päälle kun ihmisiä on sairastunut kausilenssuihin tai vaikkapa on ollut liikkeellä norovirus, no, onko pistetty yhteiskunnassa paikkoja kiinni ja onko pitänyt liikkua rätti naamalla ja natsipassi puhelimessa, hä, no, eipä ole.
  Vaikka nuo on tappaneet viikossa enemmän ihmisiä kun korona koko sinä aikana kun vallalla ollut.
  Lisäksi tuo evoluutio on muutamassa ja jo muuttanut koko koronaviruksen räkätaudiksi, sillä se leviääkin nopeammin.
  Pää, pää lampaat.

  Vastaa
 2. Vielä saa odottaa
  27.1.2022 16:34

  Höh, ja minä kun luulin että kaikilla rajoilla. Mutta se onkin vain Suomen rajoilla. Ei siis vielä lähdetä ostamaaan uutta autoa euroopasta. Mutta ne tekee Rangeja joka päivä lisää.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top