Soldiers of Odin: Jämsän murhayritys-epäillyt eivät järjestön jäseniä

Perussuomalaiseen kuntapoliitikkoon kohdistunut väkivallanteko Jämsässä on kääntänyt huomion myös katupartiojärjestö Soldiers of Odiniin, jonka jäsenenä toinen vangituista epäillyistä on ainakin aiemmin ollut. S.o.O. on kertonut tänään, ettei hän ole järjestön jäsen.

Sensijaan Kansallismielisten Liittouma, jonka puheenjohtaja sama epäilty, Tero Ala-Tuuhonen toimii, on ottanut kantaa murhayritys-epäiltyjen tueksi eikä irtisanoudu teosta.

Jämsän väkivallanteosta epäillyt eivät ole Soldiers of Odin ry:n jäseniä

Jämsän Perussuomalaiset rp:n vaalipäällikköön kohdistuneesta väkivallanteosta epäiltynä vangitusta kaksikosta, ei kumpikaan ole Soldiers of Odin ry:n jäsen.

Ennen kuin kansanedustajatasoiset ihmiset alkavat vaatia laillisten rekisteröityjen yhdistysten kieltämistä joidenkin ihmisten tekojen perusteella, olisi hyvä varmistaa ovatko nämä ihmiset edes ko. ry:n jäseniä.

Soldiers of Odin ry ei hyväksy oikeudetonta väkivaltaa, ja toimii sääntöjensä mukaisesti turvallisuuden edistämiseksi viranomaisten ja muiden kansalaisten kanssa.

Soldiers of Odin ry.

Yle:n haastattelema äärioikeistosta kiinnostunut tutkija Tommi Kotonen vahvistaa S.o.O:n antaman tiedon:

Toinen murhayritysepäilystä vangittu, vuonna 1976 syntynyt mies on Kotosen tietojen mukaan jo jättäytynyt Odinien toiminnasta pois ja keskittynyt oman yhdistyksensä toiminnan pyörittämiseen. Sikäli Kotosen mukaan suoran linkin löytyminen Soldier of Odin-järjestöön voi olla hankalaa. (Yle 12.09.2020)

Kotosen tiedon mukaan Ala-Tuuhosella on jokin oma järjestöviritys, johon kritiikki osattaneen nyt kohdistaa. OK?

S.o.O:n jäseniä on liitetty erilaisiin poliisin tutkintaan päätyneisiin tapauksiin hyvin harvoin. S.o.O. mainitaan tapauksessa, jossa mieshenkilö kävi vaalityötä tekevän Timo Soinin (sin) kimppuun helmikuussa 2019 Korsossa. Soini ei saanut vammoja ilmeisesti humalaisen miehen hyökkäyksentapaisessa. Miehellä oli ollut S.o.O:n ns. support-huppari päällään. Nämä vaatekappaleet ovat yleisessä myynnissä, osana järjestön varojenkeruuta, eikä henkilö ollut S.o.O:n jäsen.

Sisäministeri Maria Ohisalo on ollut aktiivinen asiassa:

Julkisuudessa on keskustelu erilaisten extremistien oleskelusta eduskuntapuolueiden tai muiden arvostettujen organisaatioiden ympärillä. Viime keväällä aihe nousi esiin kahden välikohtauksen kautta:

 • Vasemmiston läntisen Suomen vaalipäällikkö Misha Dellinger joutui eroamaan tehtävästään, kun hänen twitteriin jakamansa epäkonventionaalisia kielikuvia sisältävät viestit päätyivät julkisuuteen. Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin kriisihallinta ja julkisuudenhallinta pettivät tapauksen käsittelyssä, ja puolueelle koitui vahinkoa.
 • Perussuomalaiset joutuivat erottamaan nuorisojärjestönsä, ja perustamaan uuden: Entisessä oli rehottanut liian extremistisiä näkemyksiä.

Molempia tapauksia voi luonnehtia epäonnistumisiksi, vaikka tilanteet poikkesivat toisistaan. Arvostelijoiden mukaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti ohjaksia liian tiukalla, ja tilanne kärjistyi. Asia voi olla toki toisinkinpäin. Vasemmistossa Andersson näyttää olleen liian salliva extremismiä kohtaan, kunnes joutui ryhtymään radikaaliin toimenpiteeseen? Asiat ovat puolueiden sisäisiä, eikä meidän tehtävämme ole neuvoa.

Extremismin hallinnassa puolueilla ja niiden nuorisojärjestöillä on erityinen tehtävä: Niiden tulee tavoittaa extremismille alttiita henkilöitä, varsinkin nuoria, ja vetää heidät yhteiskuntaa rakentavaan toimintaan, -siis integroida demokraattiseen kansalaistoimintaan. Suomessa tämä vastuu kohdistuu erityisesti Vasemmistoon ja Perussuomalaisiin.

Extremismiä hyväuskoisesti lähestyviä nuoria ei tule jättää kaksin ääri-agitaattorien kanssa. Sillä tavalla me menetämme heidät, ja heille jää ainoaksi poliittisen kasvun tieksi jokin hurlumhei-ääriajattelu. Yhteiskunnan edun ja henkilöiden itsensä takia on toimittava toisin. On myös annettava sisäsiisteille järjestöille ja puolueille työrauha toimia omien extremistiensä kanssa, ja myös tavoittaa heitä normaalin politiikanteon ulkopuolisilta alustoilta.

Puolueiden ja valtionavun piirissä olevien järjestöjen ja ääriliikkeiden symbioosissa on myös riskinsä ja harhapolkunsa. 1900-luvun lopulla jopa kuntien nuorisoavustusrahaa saattoi päätyä ns. kettutarha-iskuihin ja jopa polttopullojen benziiniin, mutta ei siitä nyt. Extremismin-hallinta on taitolaji, ja takaiskut aina mahdollisia, -kuten vasemmistolaiset ja persutkin ovat viime keväänä oppineet.

Soldiers of Odin -järjestön ilmaantuessa syksyllä 2015 eivät edes kaikki sille myötämielisetkään uskoneet sen pystyvän pitämään väkensä poissa epämääräisistä välikohtauksista. S.o.O. on yllättänyt positiivisesti. Aloitteet sen toiminnan kieltämiseksi toimivat täysin päinvastaiseen suuntaan, kuin mitä aloitteentekijät luulevat: Ne jättäisivät kentän villeille S.o.O:n riveihin sopimattomille. Yksi sellainen esittäytyi äskettän Jämsässä Keski-Suomessa.

Mielipidekirjoitus.

6 Comments

  1. Puolueeton
   13.9.2020 10:23

   Kirjoittaja Oula Silvennoinen on toisen nyt vallassa mukana olevan haaran extremisti.

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    13.9.2020 16:33

    Oula Silvennoinen on punainen kulttuurimarksilainen, lue: kommunistinen SUOMENKANSANVIHOLLINEN, joka petollisesti koettaa antaa itsestään kuvan puolueettomana historiantutkija.

    Vastaa
 1. Punavihernatsimafia
  12.9.2020 22:54

  Ihan hyvä että Ohisalo on kieltämässä antifan ja blm kaltaiset väkivaltaiset vihajärjestöt.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.9.2020 23:36

   Näkis vaan.

   Vastaa
 2. Puolueeton
  13.9.2020 10:15

  Mielipidekirjoitus olisi tarpeen monen lukea varsinkin, kun se on rauhallisesti kirjoitettu. Puhutaan extremismiin lähestymisestä, kun voisi rankemmin puhua huumeitten ja alkoholin käytöstä kiinnostuneiden yksinkertaisten ja persoonallisuushöiriöitten valtaamista nuorista. Näille televisio-ohjelmat ja videot ovat antaneet väärän kuvan elämästä. Kun tähän vielä lisätään ylistävä tarve normaalista kulttuurista poikkeavia yksilöitä kohtaan, on jouduttu pahasti harhateille.

  Näitä nuoria on ollut jo vuosikausia, ovat varttuneet aikuisiksi ja osa näistä päässyt vallan kahvaan kiinni. Tämä johtaa pienen kansakunnan katoamiseen maailman kartalta. Samantekevää millaiseen ääriainekseen kehittyneet ”extremistit” ovat nuorena kuuluneet, eivät kuitenkaan sovi valtion vaikeaan johtamiseen. Nykyinen hallitus taitaa olla erään extremistihaaran joukoista koottu.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top