Sosialistiministeri rikostutkintaan: Rikkoiko Venezuelan varapresidentin VIP-kohtelu EU:n pakotteita

Espanja oli ainoa länsimaa, jossa äskettäin maailmankiertueen tehnyt Venezuelan virkaatekevä presidentti Juan Quaido ei tavannut valtionjohtoa. Sensijaan sosialistiministeri José Luis Ábalos otti vastaan Madridin Barajasin lentokentällä Delcy Rodriquezin, joka on Maduron hallinnon varapresidentti. Nyt tämä tapaaminen kentän VIP-tiloissa on rikostutkinnan alla.

Tuoreeltaan heräsi keskustelua, onko Espanja 59:n muun valtion kanssa samassa rintamassa, tukien Venezuelan parlamentin väliaikaiseksi presidentiksi nimittämää parlamentin puhemiestä Juan Guaidoa, vaiko yhdessä Venäjän, Kiinan, Kuuban, Syyrian, Iranin ja Pohjois-Korean kanssa sosialisti-presidentti Nicolas Maduron takana.

EU-maat ovat aiemmin ottaneet kannan, että Maduron meneillään oleva toinen presidenttikausi perustuu peukaloituihin vaaleihin, ja Venezuelaan kohdistetaan ikäänkuin pakoitteita. Diplomaattisen kanssakäymisen välttäminen Maduron-hallinnon edustajien kanssa on tälläinen painostustoimi.

Kansanpuolueen kansanedustajan tekemän kantelun johdosta madridilainen tuomioistuin on ottanut tutkittavakseen, toimiko liikenneministeri Ábalos rikollisesti ottaessaan vastaan EU:n boikotoiman henkilön, ja antamalla tämän käyttöön VIP-tilat, ikäänkuin hän olisi valtion vieras.

”Tuomioistuin pyytää kiireellistä varotoimenpidettä ja vaatii Madridin Barajasin lentokentän toimivaltaisia ​​viranomaisia säilyttämään videotallenteet  20. tammikuuta 2020 varhaisen aamun osalta: Delcy Eloísa Rodríguez Lópezin läsnäolosta Adolfo Suárez-Madrid-Barajas -lentokentällä ja hänen mahdollisuudestaan päästä terminaalin VIP-huoneeseen. Hän oleskeli Barajasissa, kunnes hän lähti Espanjasta kaupallisella lennolla Dohaan päivän aamulla 20.01.2020, mikä on vastoin Euroopan Unionin neuvoston päätöstä 2017/2074.

Rodriquez on yksi Venezuelan  tasavallan 25 johtajasta, joille on määrätty sanktioita, mukaan lukien matkustuskielto Euroopan unionin alueelle, koskien myös kauttakulkuja tai välilaskuja millä tahansa EU-maan lentokentällä. Euroopan Unionin jokaisen jäsenvaltion on toteutettava tarvittavat toimenpiteet estääkseen näitä henkilöitä saapumasta tai liikkumasta alueellaan. ”

Rodriquezin ja Ábalosin kahdenkeskeisestä keskustelusta on herännyt kysymyksiä myös Venezuelassa. Presidentti Maduro kuittasi kysymykset lehdistotilaisuudessaan ”Delcyn yksityisasiana”.

Asiasta kirjoitti tänään Antena Noticias.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top