Sota Ukrainassa lähenee kulminaatiopistettä

Ukraina torjui tänään aamulla Venäjän vaatimuksen strategisen Mariupolin kaupungin antautumisesta klo. 05:00 mennessä, uutistoimisto RIA:n mukaan neuvottelut eivät etene, ja brittilehden mukaan joukkotuhoasetta on käytetty Mariupolissa.

(Kuvaan on käytetty RIA Novostin ja ”DNR:n” uutispalvelun materiaalia)

Ukrainan ja Venäjän suorat neuvottelut, jotka aloitettiin Valkovenäjällä ja joiden viimeisin kierros on pidetty teleyhteydellä, antoivat vielä hetki sitten toiveita herättäviä signaaleja, eivät venäläisen uutistoimiston mukaan etene. Länsimaiset kommentoijat ovatkin kysyneet, pelataanko neuvotteluilla aikaa, ja luodaan savuverhoa Venäjän aivan toisenlaisille toimille?

Kysymykseen on turha etsiä vastausta rivien välistä, -sitä voi hakea sotanäyttämön tapahtumista: Brittilehti kertoi tänään  -nojaten venäläiseen ja ”donetskilaiseen” tiedotukseen, että ydinaseiden jälkeen tuhoisinta räjähdettä aerosolipommia (vacuum bomb, tyhjiöpommi, thermobaric weapon, termobaarinen ase) on käytetty saarrettua Mariupolia vastaan. Jos uutinen on tosi, meillä on signaali jota ei voi sivuuttaa.

Tietoa termobaaristen taistelukärkien käyttämisestä tänään Mariupolin pommittamisessa levittää siis ”DNR:n” uutispalvelu ja Venäjä.

(Kuva: DNR-uutispalvelu)

Ukrainan mukaan vaadittuun vetäytymiseen Mariupolista ei ole voitu suostua, koska venäläisiin ei voida luottaa jo tapahtuneiden -yhdessä sovittujen- humanitaaristen käytävien loukkaamisen johdosta, kirjoittaa lehti.

Venäläinen kenraalieversti Mihail Mizintsev esitteli Moskovan tarjouksen myöhään eilen illalla: Ukrainalaiset joukot ja ”ulkomaalaiset palkkasoturit”, jotka laskivat aseensa ja nostavat valkoisia lippuja, saavat lähteä ”humanitaaristen käytävien” kautta ja siviilien perässä. Mariupolin pormestarin neuvonantaja Pjotr ​​Andrjušenkon mukaan Venäjän armahduslupauksiin ei voida luottaa ja että kaupunkia puolustavat joukot ovat päättäneet taistella viimeiseen mieheen asti.

TOS-1 raketinheitin on venäläisen määrittelyn mukaan ”raskas liekinheitin”. Sanonta kuvaa aseen ominaisuuksia, -jos käytetään termobaarisia taistelukärkiä. Kun yksi lataus käsittää 24 rakettia, aseella on aluevaikutus: Se tuhoaa laajalta alueelta erottelematta kaiken.

Termobaarinen räjähde toistaa saman ilmiön, kuin teollisuuslaitosten onnettomuuksissa tapahtuneet kaasu- ja pölyräjähdykset: Syttymisherkkä aine on levinnyt/levitetty ilmaan, ja saa kipinän. Räjähdys kehittää suuren kuumuden ja paineen, ja kuluttaa hapen ilmasta. Räjähdys myös luo hetkeksi tyhjiön ilman paetessa räjähdyksen keskiöstä. Lähellä räjähdyksen keskustaa olleet ihmiset höyrystyvät pois, ja vakavia sisäelinvammoja aiheutuu kauempana olleille.

Termobaarisia räjähteitä on kehitetty ja käytetty ainakin Venäjällä ja Yhdysvalloissa, joka käytti niitä al-Qaedaa vastaan Afganistanin vuoristossa. Aseen taktinen käyttö on sama, kuin pienen ydinpommin. Tämänkaltaisen aseen käyttöä asutulla alueella rinnastetaan sotarikokseen.

Venäjän neuvotteluvaltuuskunnan johtajan, presidentin avustajan Vladimir Medinskin mukaan Moskova ja Kiova ovat lähentäneet kantansa mahdollisimman lähelle Ukrainan puolueettomuutta ja sen Natoon liittymättä jättämistä, ja ovat ”puolessa välissä” maan demilitarisointikysymyksessä. . Kommentoimalla denatsifikaatiota Medinski huomautti, että Kiovan edustajat kiistävät natsimuodostelmien olemassaolon. Medinski huomautti myös, että Donbassin ihmisten tulisi itse päättää asuinalueidensa hallinnasta.

Ukrainan ja Venäjän suorissa neuvotteluissa on ukrainalaiselta puolelta peräännytty jo Venäjän vaatimassa liittoutumattomuus/puolueettomuus-kysymyksessä (neutraalius), minkä presidentti Volodymyr Zelenski on myös julkisesti vahvistanut. Kysymyksessa Itä-Ukrainan ns. tasavaltojen asemasta venäinen osapuoli näyttää vaativan päätöksen jättämistä alueen asukkaille. Lähentymistä on siis tapahtunut -esitettyjen kantojen välillä- mutta mahdollinen Venäjän vaatimus Krimin ja ”tasavaltojen” välistä kaistaa koskien ei ole ollut keskustelussa. Sellaisesta ei ole ollut julkisestikaan puhetta, -paitsi läntisten sotilasasiantuntijoiden skenaariossa.

Joukkotuhoaseen, ja kaupunkien mattopommitusten, käyttämiskynnys on korkealla niiden seurauksien takia, joita käyttäjälle aiheutuu poliittisesti, -ja pitkäaikaisena sittenkin. Vielä on toki kansainvälisiä järjestöjä, joista Venäjää ei ole erotettu.

Mikäli Venäjä aikoo pitää kiirettä saadakseen aluevaatimuksensa de facto-tapahtuneina neuvottelupöytään, se on saattanut sumentaa harkintaa juuri Mariupolin kohdalla. Toinen vaihtoehtoinen selitys on, että sota on astumassa seuraavalle levellille: Irrationaaliset voimat ovat ottaneet ohjakset. Tähän nähden äskeinen hypersoonisen ohjuksen teatraalinen käyttö sotilaallisesti mitätöntä kohdetta vastaan asettuu hyvin pahaenteiseen yhteyteen: Hypersooninen Kinzhal-ohjus on tarkoitettu ydinaseen kantovälineeksi. Nyt niitä on ammuttu Ukrainan alueelle peräti kaksi.

Luettavaa:

17 Comments

 1. Realismia peliin
  21.3.2022 14:54

  Kansainvlisten sivustojen mukaan Zelensky haluaa yhä että muut valtiot tunnustavat Suur-Ukrainan rajat. Että esim. Krimin kansanäänestys ei olisi lainvoimainen ja että Venäjän tunnustamat Donetski ja Luhanski eivät olisi itsenäisiä valtioita. Vielä tänään aamusella Zelensky oli sitä mieltä että liittoutumattomuus ei voi olla osa rauhanehtoja. Eihän se tietenkään ole heidän näkökannastaan paras mahdollinen vaihtoehto kun maassa heidän puolellaan tappelee kaksi maailman suurinta palkka-armeijaa: BlackWater (nyk. Academy, entinen Xe-Services) sekä vähemmän tunnettu Dyncorp.

  Toisaalta, mikäs Zelenskyn on vaatiessa ja nokitellessa kun itse on Puolassa turvassa ja kansa kärsii. Millainen johtaja tämä oikein on joka itse ensin tekee konfliktin ja sitten jättää sen muiden kärsittäväksi. Tietysti sellainen joka koitta myydä suihkumottoritehtaat USA:lle. Vielä ei Zelensky ole vankilassa kuten Horodovski, joka yritti myydä Venäjän öljykentät USA:lle, mutta pian voi olla.

  Venäläisen oelikirjan mukaan ensin on neuvottelut ja jos ne eivät johda tulokseen niin sitten on edessä sota. Eikä silloin enää neuvotella kun ollaan sillä polulla, kuten Zelensky yritti klo 05:00 aamulla kun joukot lähtivät liikkeelle. Vastapuoli työnnetään nii pitkälle että se anelee armoa. Ja nyt kun Zelensky ei anele vaan kukkoilee yhä, lienee edessä yhden kansakunnan itseaiheutettu tuho. Mutta siihen eivät Venäläiset osallistu. Sen tekevät toiset joukot.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.3.2022 15:31

   Ukraina jää NATO:n ulkopuolelle, ilmoitti Zelensky jo yli viikko sitten. Donitsi-tasavaltojen kysymys on auki, mutta ei jumissa. Krimissä on kyse siitäkin, että sallitaanko rajojen siirtely asevoimin, kun on oltu olevinaan sääntöperustaisessa maailmassa.

   Tsekin, Puolan ja Slovakian johtajat kävivät äskettäin tapaamassa Zelenskiä, ja löysivät hänet Kiovasta.

   Vastaa
   1. Se on sekavaa
    21.3.2022 21:05

    Krimihän aikoinaan erotettiin Turkista autonomiseksi itsehallitnoalueeksi. Ja jos Krimi olisi itsenäistynyt, niin olisitko itse mieluummin Turkin vai Venäjän alaisuudessa. Sillä muita vaihtoehtoja ei oikein ollut. Ukrainaankin liittyminen oli äänestyslistalla mutta sattui vain olemaan niin että Krimin niemimaalla asusti oli venäläinen kansanenemmistö. …jostain kumman syystä.

    Krimillähän oli Venäläisiä sotilaita mutta ne seisoi vieri vieressä sen sukellusvenetukikohdan ympärillä. Ja vasta sitten kun vaalien tulos oli selvinnyt, tuli seuraavana aamuna saattue kuorma-autoja, paloautoja, ambulansseja jne Krimille. Kansa sai siis itse demokratttisesti päättää mihin he halusivat kuulua. Kansalla oli toki jo siinä vaiheessa näkemys mitä Peter Walzmanin ja EU:n tukipaketit tarkoittivat ruuan hinnoille, aläkkeille, energiahinnoille jne. Ja he halusivat pitää edes siitä vähästä kiinni mikä heillä oli. No, liittymisen jälkeen Putin nosti heti eläkkeitä (ei ne mahtavia ole kyllä vieläkään ja laski Krimillä energian hintaa.

    Mutta demokratia tuntuu olevan toisille vaikea pala. Niinkuin tuolle naapurille joka on ohta kuukauden kiertänyt pelloreunoja ja potkinut mutapaakkuja ja karjunut että ”Kyllä ryssä on ryssä vaikka voissa paistais”.

    Va Kiovasta… No, Saksan ja Ranskan tiedustelu-upseerien mukaan se on Puolan puolella. Tiedä sitten paljonko…

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     22.3.2022 09:39

     ”Krimin niemimaalla asusti oli venäläinen kansanenemmistö. …jostain kumman syystä.” -Avaan tämän kumman syyn: Josef Stalin ja kommarit tappoi muut melkein sukupuuttoon. Kun Neuvostoliiton kommunistisen puolueen ensimmäiseksi sihteeriksi -ja käytännössä maan johtajaksi- päässyt Nikita Sergejevitsh Hrutshov 1950-luvulla ryhtyi perkaamaan bolshevikkihallinnon rikollista toimintaa, hän peruutti vähemmistökansojen karkoitukset. Kansanmurhia ei voitu peruuttaa, koska kuolleet.

     Krimin tataarien henkiinjääneet pääsivät takaisin Krimille, mutta niemimaan ikimuistoista kreikkalaisvähemmistöä, joka oli asunut Krimillä jo antiikin aikoina, ei enää löytynyt: Kommarit olivat tappaneet heidät kaikki, vauvasta vaariin.

     Igor Strelkov (Girgin) on sitten myöntänyt, kuinka hänen kommandonsa valtasivat Krimin paikallishallinnon rakennuksen, ajoivat siellä olleet virkailijat pois (AK47 leuan alle ja käsky häipyä, ennenkuin…) ja raahasivat paikalle ”päätösvaltaisen kokouksen”. Älä viitsi satuilla.

     Vastaa
   2. Zardex
    21.3.2022 23:09

    Pisti silmään, että menivät ”salaisella junalla” ja heidät kuvattiin tiukasti vain ”salaisessa paikassa sisällä” … Jännää, ettei kenestäkään ole havaintoa aidosti Krimin maisemissa.

    Vastaa
    1. Zardex
     21.3.2022 23:10

     Anteeksi siis Kiovan maisemissa.

     Vastaa
 2. pöh
  21.3.2022 15:09

  Vaikka ukrainalaiset on taitellut todella hyvin, niin ylivoima vaan kääntää tilanteen venäjän eduksi.
  Jos ei neuvotella ja tehdä kompromisseja, niin mitään muuta ei ole edessä kun kärsimystä ja tuhansia kuolleita.
  Sillä mitä me ajatellaan oikeudenmukaisuudesta, ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.3.2022 15:26

   Kompromisseja on jo tehty, kertovat molemmat osapuolet. Lue uutisia, siellä kerrotaan.

   Vastaa
 3. Juha
  21.3.2022 15:27

  Azov pataljoona taistelee likaiseen loppuun asti. Ukrainan armeijalta ei tule tukea heille kun eivät ole aiemmin totelleet vetäytymiskäskyä.. ko. pataljoonasta haluavat eroon molemmat osapuolet.

  Azov pataljoonan terrori kaupungin venäjänkielistä väestöä kohtaan on jäänyt länsimaiselta medialta tarkoituksella kertomatta. Kaikki valveutuneet ihmiset tietävät, että Mariupolin väestöstä puolet on venäläistä alkuperää. Tuskin DPRn/Venäjän joukot omiaan tarkoituksella tappavat.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.3.2022 15:33

   Azovan pataljoona on jo kauan sitten alistettu Ukrainan armeijan komentoon, eikä tee mitään käskemättä. ”DPR:n” huligaanit ovat vainonneet itäukrainalaisia kuullemma jo 8 vuotta, ja nyt ylpeilevät joukkotuhorakettien ampumisesta Mariupoliin.

   Vastaa
   1. Zardex
    21.3.2022 23:14

    Kyllä ne huligaanit on siellä niitä CIA:n kouluttamia ja tukemia joukkoja joita on käytetty ylläpitämään epävakautta ja verikostokierrettä jo toisen maailmansodan lopulta lähtien. Joko et ole lukenut asiasta puolueetonta tietoa jota USA:sta on saatavilla, tai teet länsimyönteistä propagandaa tarkoituksella. Ihan höpöä ajatella, että asuinalueitaan puolustavat itäukrainan omat joukot pyrkisivät väkivaltaisuuksien eskalaatioon. Eri asia sitten itäukrainan mafia ja erinäiset CIA:n tukemat venäläis-vihamieliset joukot.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     22.3.2022 09:30

     Osa itäukrainalaisia Donetskin ja Lukhanskin provinsseja on ollut jotain 8 vuotta paramilitaarien hallussa. Alueella ei siis ole ollut normaaleja oloja, eikä laillista järjestystä. Sinne on hiippaillut jopa ulkomaisia äärioikeistolaisia, voitko kuvitella!

     Muistan kuulleeni CIA:sta jo 1960-luvulla: Kommunistien mielestä CIA oli aina kaiken takana, jos joku meni heidän kannaltaan huonosti. CIA jopa murskasi ”DDR:n” 1980-luvun lopulla ja Neuvostoliiton 1991. Mikään ei koskaan ollut yhteiskuntien oman kehityksen t. häiriöiden tuotetta, vaan aina CIA. -Kyllä sen täytyy olla niin MAHTAVA ja kaikkivoipa?

     Lainaus lehdestä:

     Uusnatsien Sparta-pataljoonaa johtanut VENÄLÄINEN sotapäällikkö on ammuttu kuoliaaksi Ukrainassa toisessa suuressa iskussa Vladimir Putinin pysähtyneen hyökkäyksen vuoksi.

     Vladimir Zhoga kuoli taistelussa Itä- Ukrainan Volnovakhan kaupungissa lauantaina.

     Pataljoona on taistellut Donbassin alueella vuodesta 2014 lähtien.
     Denis Pushilin, joka johtaa irtautunutta Ukrainan aluetta Donetskia, vahvisti murhan Telegram-kanavallaan.

     ”Tänään Spartan erillisen tiedustelupataljoonan komentaja, kaartin eversti Vladimir Zhoga (nom de guerre Vokha), kuoli kuin sankari Volnovakhassa”, hän kirjoitti.

     Pushilinin mukaan komentaja kuoli operaation aikana siviilien evakuoimiseksi Volnovakhasta – yhdestä kaupungeista, jossa venäläiset joukot rikkoivat tulitaukosopimusta lauantaina.

     Zhoga liittyi Venäjän tukemiin kapinallisiin vuonna 2014 – samana vuonna, jolloin perustettiin Sparta-pataljoona, uusnatsimiliisi, jolla on Moskovan tuki.

     Ryhmä on tappavien hyökkäysten aallon takana Ukrainan joukkoja vastaan , ja se on käynyt sotaa Donbassin alueella siitä lähtien, kun vihollisuudet puhkesivat kahdeksan vuotta sitten.

     Sen entinen johtaja Arsen Pavlov, joka tunnetaan nimellä Motorola, syytettiin sotarikoksista Kiovassa ja kuoli, kun hänet räjäytettiin räjähteellä vuonna 2016. (Omat räjäytti)

     Zhogan kuolema on toinen suuri isku Putinille sen jälkeen, kun hän menetti tällä viikolla kaksi korkeaa sotilaspäällikköä ja hänen armeijansa ei onnistu saavuttamaan alueellisia voittoja niin nopeasti kuin aiemmin odotettiin.
     https://www.thesun.co.uk/news/17859386/russian-warlord-shot-dead-in-ukraine/

     Vastaa
   2. Puolueeton
    22.3.2022 00:28

    Näin videon väitetystä joukkotuhoaseesta. Videoija lenteli paineaallon voimasta ympäriinsä. Viereisen talon ikkunat olivat panssarilasia, kun eivät särkeyneet paineallosta tai video oli huijausta.

    Vastaa
 4. Catilina
  21.3.2022 17:23

  Vain kerran elämässä:
  Nyt haluan nähdä, miten Vastarintaliike _ja_ Varisverkosto sekä antifantit järjestävät _yhteisen_ miekkarin Venäjää vastaan.
  Kuvamateriaalia! Rabortteja!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.3.2022 18:05

   Mutta kun vasemmiston vanhat stalinistit alkavat olla jo mullan alla, niin kuka puolustaa Venäjää? 😮

   Vastaa
 5. Mitä eroja?
  22.3.2022 09:41

  Mietin tässä vain sitä että Ukrainassa ensin kiellettiin oppositiopuolueiden toiminta. Minusta se viittaa diktatuuriin. Ja nyt kaikki mediat maassa alistetaan ”virallisen” uutiskanavan käyttöön eikä muunlaisia uutisia saa julkaista. Minusta se poistaa sananvapauden.

  Ja jos nyt katsotaan sekä Venäjää, USA:ta ja Ukrainaa niin ne kaikki syyttävät toisiaan sananvapauden rikkomisesta, ihmisoikeusrikkomuksista ja kansalaistensa huonoista elinoloista. Mutta onko niillä sittenkään kovin pljon eroa toisistaaan? Kaikilla mailla on arogantit johtajat. Ja mieleeni tulee Sikojen Valankumouksen loppulauseet.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.3.2022 18:56

   Siellä kiellettiin Ukrainaa vastaan sotivan valtion sponssaamat puolueet. Niillä on vielä mahdollisuus valittaa päätöksestä oikeusistuimelle, ellei Venäjä pommita kaikkia oikeustaloja.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top