Sotatoimia Odessassa, Kiovassa ja Itä-Ukrainassa

Ukrainan pitkään jännittynyt tilanne on varhain torstai-aamulla puhjennut avoimeksi sodaksi, jota käydään Itä-Ukrainan kiistellyn alueen ulkopuolella.

Kuva: Ihmisiä rukoilemassa puistossa Kiovassa 24.02. (Twitter)

Sota alkoi torstai-aamuna kello viiden aikaan. Sotatoimet ulottuvat Itä-Ukrainan ulkopuolelle: Mediatietojen mukaan räjähdyksiä on kuultu mm. pääkaupungissa Kiovassa ja rannikkokaupunki Odessassa. Lukhanskin ”tasavalta” on ilmoittanut etenemisestä Ukrainan kontrolloimalle alueelle.

Ukrainan ilmatila on suljettu. Suomi on ottanut tuomitsevan kannan Venäjän toimiin Ukrainassa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan viisi venäläistä lentokonetta ja yksi helikopteri on ammuttu alas. Venäjä kiistää asian. CBS:n reportterin videoraportti häiriytyi ylilennon takia:

Päivitämme.

Luettavaa:

Live-kameraa Kiovasta:

24 Comments

 1. Juha
  24.2.2022 08:09

  Lopettavat 8 vuotta jatkuneet sotatoimet ja siviileihin kohdistuneen terrorin

  RT: The operation’s ultimate goal is “to protect the people who have been subjected for 8 years to genocide by the Kiev regime,” Putin said in an adress on Thursday morning, adding that Moscow would “embark on a demilitarization and denazification of Ukraine, and handing over to justice those who committed numerous atrocities against civilians.”

  Jospa se rauha vihdoin saataisiin Ukrainaan

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.2.2022 08:13

   Jaa että pommittamalla kaupunkeja saadaan rauha? Tässä on myös laajemman sodan riski, kannattaa muistaa.

   Vastaa
   1. Vuonna 1984
    24.2.2022 08:45

    Minkään muun puolesta ei liene sodittu niin paljon kuin rauhan.

    Toisaalta, oli odotettavissa että jos Ukrainan joukot eivät vetäydy Donetskin ja Luhanskin maa-alueilta, ne työnnetään sieltä, Ja Venäläisen pelikirjan mukaan, rajan yli niin pitkälle että ne anoo armoa. Ja sitten vetäydytää takaisin. Zelesnkyn olisi kannattanut ilmoittaa heti alkuun että se hyväksyy autonomisten kansantasavaltojen tunnustamisen itsenäisiksi valtioiksi ja pyytänyt aikaa joukkojensa vetäytymiseen. Ikävä kyllä, se vain jatkoi tulitusta Donestkin ja Luhanskin alueille.

    Ja on han selvää että jos Luhanskin alue pitää putsata Kiovan joukoista niin silloin sinne lähdetään pohjoisen kautta, rajaa pitkin. ja että Kiovasta tuhoaan ensimmäisenä sotilaskenttä. Mutta että kun katselin tuota Kiovan online-videota niin ihmiset ajeli rauhallisina töihin ihan niinkuin muinakin aamuina. Ei sielä kuulunut kuin tykistön tuli kauaa. Ja kuten radioaallot, ne saattavat ennen auringonnousua kuulua kaukaakin.

    No, varmaa on se että Ukrainan joukkojen kannattaa nyt perääntyä ja nopsaan ja jättää itsenäiset valtiot rauhaan. Tästä taitaa tulla kuuden päivän sota ja kuuden vuoden partiointitehtävä. Se kaikki riippuu nyt Ukrainasta ja sen kostonhimosta.

    Vastaa
  2. Kauko kaarlela
   24.2.2022 08:36

   Sodan ensimmäinen hävijä on totuus. Stalinin perintö elää Putinin kautta. Toivon että joutuu pian hiiliä lapioimaan helvettiin koko skitso

   Vastaa
   1. On yritetty useasti
    24.2.2022 08:46

    Et arvaakkaan montako kertaa sitä on yritetty. Mutta aina se on ollut teon aikana jossain muualla.

    Vastaa
   2. Mädät hallinnot ottaa yhteen
    24.2.2022 10:00

    Lännen globalisti kulttuurimarxilaisiin en luota yhtään sen enempää. Siksi en itse viitsi kommentoida näitä tapahtumia, koska totuutta ei vaan voi tietää.

    Vastaa
  3. Snif
   24.2.2022 09:00

   Siinä yksi mv ryssämedian minions.
   Voi kun menisit Ukrainaan selittämään miten se rauha nyt tulee kun ryssät pommittaa ja ampuu maata raunioiksi.

   Vastaa
  4. Jaska Jokunen
   24.2.2022 10:09

   Näkyy olevan samaa kansanmurhajargonia Putinillakin mitä Jugoslaviassakin käytettiin, että Jugoslavia muka murhasi eri etnistä taustaa olevia ihmisiä. Liekö lukenut jonkun Jugoslavia-pelikirjan vai sattumaltako on samat selitykset Putinillakin.

   Vastaa
 2. Mikkis
  24.2.2022 08:30

  Todella outo ”veto” Putinilta?!? Kaikien etu olisi ollut neuvotella jo vuosia sitten yhteistyöstä positiivisessa hengessä. Mailla on kuitenkin pitkää osin yhteistä historiaa, niin kauppa & ym. asioissa olisivat pystyneet tekeemään molempia osapuolia hyödyntävää yhteistyötä.

  Putinillakin ikä alkaa painamaan, joten ei kai ole Alzheimerin/vst. aihettamaa hourailua nämä järjettömät sotaretket? Luulisi kai että Afganistan ja Thsetsenian sodat toi tietoa siitä, että vuosien sotimisesta ei ole mitään hyötyä.

  Vastaa
  1. Valitetttava käänne
   24.2.2022 08:50

   Sitähän se koitti viimeiset pari vuotta. Mutta EU ja en jäsenmat vain nokittelivat Lavroville ja Venäjän pyytämille turvatakuille. No, nyt ei ole turvatakuita.

   Se että sota syttyi ei tietenkään ole hyvä asia. Mutta tässä tapauksessa syyllinen on Ukraina joka ei vetänyt joukojaan pois Donetskista tai Luhanskista vaan neuvotelu EU:n ja USA:n kanssa asevoimien maahan tuomisesta.

   Katsokaa ja seuratkaa nyt tarkkaan kuinka paljon NATO ja USA ekä EU auttavat Ukrainaa joka luotti niiden sanaan. Saman verran Suomi voi luottaa samoihin pelureihin.

   Vastaa
   1. Obelix
    24.2.2022 10:40

    ”Katsokaa ja seuratkaa nyt tarkkaan kuinka paljon NATO ja USA ekä EU auttavat Ukrainaa joka luotti niiden sanaan. Saman verran Suomi voi luottaa samoihin pelureihin.”

    Miksi Suomen pitäisi luottaa tai nojata Natoon – ylipäänsä? Suomihan on vain Naton kumppani, ei jäsen! Huom! Käytännössä – puheissaan ja todisteluissaan kansalle – suomalaiset poliitikot eivät ole Natoon luottaneetkaan, vaan puheissaan vaalimaansa Suomen omaan, vahvaan puolustukseen ja Suomen liittoutumattomuuteen! Suomi ei liittoutumattomana maana ole Naton 5-artiklan piirissä – sekin on Naton puolelta selkeästi sanottu!

    Mitään apua ei voida Natolta Suomelle odottaa, mikäli Nato on valmis sietämään, että se menettää Itämeren ja koko Scandinavian hallinnan kokonaan Venäjälle.

    Ps. USA:sta en olisi niinkään varma, mikäli Suomi Joutuu tässä tilanteessa perumaan mittavat F-35 asekaupat USA:n kanssa, eli pilaamaan Yhdysvaltain sotateollisen-kompleksin businekset?

    Vastaa
   2. Mikkis
    24.2.2022 12:37

    Mutta EU ja en jäsenmat vain nokittelivat Lavroville ja Venäjän pyytämille turvatakuille. No, nyt ei ole turvatakuita.
    *************
    Joo, kyllä Venäjän kanssa olisi kannattanut pitää hyvät välit ja kehittää suhteita. Mutta sieltä kautta poliitikoille ei tule palkintovirkoja kymmenien tuhansien kuukausipalkalla eikä ”vaalirahaa”(=lahjuksia) niin, kuin EU:n ja maailman rahaeliitin nuolemisesta.

    ________________
    Se että sota syttyi ei tietenkään ole hyvä asia. Mutta tässä tapauksessa syyllinen on Ukraina joka ei vetänyt joukojaan pois Donetskista tai Luhanskista vaan neuvotelu EU:n ja USA:n kanssa asevoimien maahan tuomisesta.
    *************
    Venäjän tukemat toimijat taisi Donetskissa tai Luhanskissa ensin kaapata valtaa/alueita. Alueilla taisi olla paljon etnisiä Venäläisiä, joten olisivat voineet sopia kaikkien kesken autonomiasta tai ”rajattomasta” alueesta, jossa paikalliset olisi voineet toimia halunsa mukaan Venäjän kanssa tai Ukrainan kanssa. Kauppa olisi toiminut ja alueelle saatu rahaa kaupan käynnistä molempiin suuntiin. Ahneus molemmilla puolilla tuhosi mahdollisuudet hyvään talouskehitykseen alueella.

    Viipuri aikoinaan kehittyi Suomessa paljon muita kaupunkeja nopeammin, kun kauppa kävi WWII:seen asti molempiin suuntiin, eikä kukaan halunnut itsekkäästi omia löyhärajaista seutua itselleen.

    Vastaa
 3. Juha
  24.2.2022 08:34

  No ”rauhanturvaoperaatioksi” sitä kutsuvat. Joo toivotaan ettei laajene. Luultavasti Dnepr joki ja Kiova on mihin maajoukot etenevät. Muutoin on syytä olla huolissaan

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.2.2022 08:41

   Maailma oli jo hetken sopimusperäisessä järjestelmässä, mutta se meni ohi tänään aamulla. Molotovin ja Ribbentropin menetelmät tulivat takaisin.

   Venäjä saattaa noudattaa sitä sääntöä, että ”tee kaikki epäsuositut asiat yhdellä kertaa”. -Nähdään pian, mitä siihen sisältyy.

   Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  24.2.2022 08:38

  Viro on vedonnut 5.artiklaan.

  Vastaa
  1. Mielenkintoista
   24.2.2022 08:53

   Okei, nyt tämä menee mielenkiintoiseksi… Toisaalta, maassahan on jo amerikkalaisia joukkoja. Kaveri kertoi jonottaessaan jossain burgerilassa että nyt kuuluu amerikkaa. Kääntyi ympäri ja näki 30 jenkkisoltttua ja viereisessä jonossa sakuja.

   Toivottavasti Viro ei lähde ylittämään rajojaan tai ammuskelemaan sen yli.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    24.2.2022 09:07

    Ainahan Venäjän pienet naapurit ovat hyökänneet, -sitä varmemmin jos Venäjän joukot ovat valmiiksi sotatilassa. Myös Suomi. -Voi voi, kun pientä aina kiusataan.

    Minäkin kuulin snagarijonossa venäjää, mutta en silti huolestunut.

    Vastaa
 5. Juha
  24.2.2022 09:18

  Nyt näemme suurvaltakunnianpalauttamisnäytelmän Ukrainassa, jolla Venäjä hakee suurvaltastatusta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.2.2022 09:20

   Se ikävä puoli tässä on, että Venäjä saattaa ajautua pysyvästi Kiinan seuraan, -eikä Kiina myönnä suurvalta-statusta muille kuin itselleen: Muut ovat alusmaita.

   Vastaa
   1. Obelix
    24.2.2022 13:26

    ”Se ikävä puoli tässä on, että Venäjä saattaa ajautua pysyvästi Kiinan seuraan”. Eikö olisi jo korkea aika myöntää, että niin Venäjälle – lähi-idän mutkien kautta – kuin Kiinallekin suoraan, USA on päävastustaja ja lähi-itä kummankin kumppanin palavien energiatoiveiden päämaali, koska eiväthän ne siellä muuten pesisi?

    Itse odotan mielenkiinnolla, milloin USA siirtää busineksensa Kiinasta kokonaan jonnekin muualle, ja samalla ilmoittaa Kiinalle omavaltaisesti, ettei aio _ikinä_ maksaa Kiinalle velkojaan takaisin, Kiinan aggressioiden takia. Niinhän kait – yleensä – sodassa toimitaan vastustajan talouden vahingoittamiseksi, lue; kaikki siteet ja välit täydellisesti poikki. Tietenkin asiasta pitäisi sopia nopeasti liittolaisten kanssa, koska samalla pitäisi painaa uudet rahamarkkinasoftat ja dollarin setelit?

    Vastaa
 6. Pääpointti oli
  24.2.2022 09:29

  Nyt et ymmärtänyt asiaa lainkaa, joten kerron sen.

  Jos meillä on jo USA:n ja Saksan sotilaat Virossa esim. NATO-mandaatilla niin ne voivat sieltä tehokkaasti häiritä Venäläistä laivarahta jota kulkeen Suomenlahdessa noin 350 rahtilaivaa/kk. Vertailun vuoksi, Suomeen tulee noin 120 rahtilavaa ja jos se määrä tippuu 20 laivaa kuukaudessa, niin se on katastrifi kauppojen hylyillä. ”Ylellisyystavarat” puuttuvt mutta näkkileipää ja makaronia sekä banaania vielä löytyy. Mietippä eims 50 laivan viivästyksen vaikutus Pietarille ja Moskovalle, jossa nyt sattuu asumaan vähän enemmän väkeä kuin Suomessa.

  Ja entäs sitten ne amerikkaaiset miinalaivat jotka jo kelluvat Suomenlahdella? Mikä niiden tarkoitus on?

  Sotakirjan mukaan ensin katkaistaan viestiyhteydet, sitten huolto ja vasta sitten ryhdytään sotatomiin.

  Esim. parin kuukauden tarvikkeiden puuttuttua kauppojen hyllyiltä tekee hallaa man huollolle. Ja sen jälkeen onkin helpompi aloittaa pitkän rintaman sota heikentynyttä vastapuolta kohtaan.

  Ja JOS tuota Suomenlahtea ja Itämerta ruvetaan suluttamaan sekä sielä partioimaan ja rajoilla sotimaan, se eittämättä vaikuttaa myös Suomen polttoainsaantiin sekä ruoka- ja tarvikehuoltoon.

  Niin että kannttaisiko nyt ihmisten käydä ostamassa ne autojen tankit täyteen polttoainetta ja nostella sitä käteistä rahaa niistä pankkiautomaateista. Mikäli Viron 5. artikla toteutuu, niin tälläkin saattaa olla Jalostaajn nöt-kötit ja lihapullat hyllyiltä kadonneet. Ja jonkun kyber-hyökkäyksen jälkeen voi olla että pankkien saldot näyttävät nollaa viikon verran.

  Siksi tämä meni mielenkiintoiseksi.

  Vastaa
  1. Obelix
   24.2.2022 11:05

   ”Ja JOS tuota Suomenlahtea ja Itämerta ruvetaan suluttamaan sekä sielä partioimaan ja rajoilla sotimaan, se eittämättä vaikuttaa myös Suomen polttoainsaantiin sekä ruoka- ja tarvikehuoltoon.”

   Mitä turhia manaat? Vihreät, kepu, kaikki vasurit -ja kokkarit yms. vakavasti otettavat tahot, ovat pyhästi luvanneet, että välittömän vihreän siirtymän kautta vaan tiputtelet pattereita tankkiin, ja sähköäkin tulee seinästä, jotta ilmasto pelastuu – mikään muu ei Suomea uhkaa.

   Ps. Pitäisiköhän se ”vihreä-siirtymä-jengi” päästää nyt irti, Venäjän kauhuksi?

   Vastaa
 7. Olette kiitoksenne ansainneet
  24.2.2022 10:56

  Nyt pitää antaa Extra Uutisille kymmenen pistettä ja papukaijamerkki !!

  Täälä saa keskustella asioista ja vaikka asioista olisi erimieltä toimituksen kanssa, niin tekstejä ei poistella kuten muualla. Nyt jo PT-mediakin sortui siihen että toimituksen kanssa erimieltä olevat kirjoitukset poistetaan. Totuushan on että me emme tiedä vaikuttimista ja tilanteista. Olkaamme siis avoimia ja mielelään erimieltä. Se totuus löytyy jostain sieltä keskustelujen seasta.

  Extra Uutiset ovat avoin ja tasa-arvoinen keskustelufoorumi ja informaatiokanava !! Jatkakaa tällä linjalla ja tästä kasvaa suuri media.

  Kiitos periaatteistanne !!

  Vastaa
 8. Juha
  24.2.2022 13:19

  Samoin. Täytyy lausua kiitokset Extrauutisille vapaasta keskustelusta. Harvinaista tänäpäivänä.

  Southfront dot org löytyy tilannepäivitystä, vaikka onkin venäjämielinen niin videomateriaalia tarjolla.

  Näyttäisi siltä, että Ukrainan laivasto ja lennosto on eliminoitu risteilyohjuksilla. Venäjä arastelee hävittäjillä lentelyä, kun Ukrainan ilmapuolustus vielä toimii. Tämä olisi hyvä oppi Suomelle. Ilmatorjuntaan olisi panostettava kalliiden hävittäjien sijaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top