Sri Lanka: Terrori-iskujen uhreja menehtynyt jo 310, 40 epäiltyä pidätetty, armeijalle sotatilanteen valtuudet

Sri Lankan presidentti on antanut maan armeijalle valtuudet pidättää ihmisiä ilman juridista prosessia, kuten maan yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan aikanakin. Armeija oli voinut käyttää pidätysoikeutta siviileihin taistelukentän olosuhteissa. Sisällissodan päätyttyä, vuonna 2009 tämä säädös peruutettiin. Nyt annettu asetus kertoo, että Sri Lankan tilannetta pidetään hyvin vakavana.

Sri Lankassa vallitsee nyt hätätila, ja maan vaikean sisällissodan aikaisia keinoja on otettu käyttöön. Jo sunnuntaina (21.04.) pommien räjähdettyä, somepalvelut suljettiin levottomuutta lisäävien huhujen pysäyttämiseksi. Sri Lankan yleisö ei ilmeisesti tiedä vieläkään kahdesta tuhopolton yrityksestä, jotka kohdistuivat moskeijaan ja muslimeille suuntautuneeseen kauppaan, mahdollisesti halal-elintarvikemyymälään. Hallitus ottaa hyvin vakavasti mahdollisuuden, että uskonnollisten ryhmien ja kansallisuuksien välille yritetään lietsoa väkivaltaisuuksia.

Pidätyksiä on kerrottu tapahtuneen tiistaihin (23.04.) mennessä jo 40, ja tasaluku viittaa siihen, ettei tieto ole täsmällinen. Ovatko pidätykset pääsiäissunnuntain tapahtumiin liittyviä, vai ”ennaltaehkäiseviä”, siitä ei ole tietoa. Terroristiryhmä National Thowheeth Jama’ath NTJ on profiloitunut tätä ennen kampanjalla, jossa yllytettiin muslimeja vandalisoimaan srilankalaisten enemmistölle rakkaita buddha-patsaita, joita on paljon julkisilla paikoilla. Tämän kampanjan funktiot on helppo ymmärtää.

Järjestön alkuperä on huonosti tunnettu. Sen nimi on ilmeisesti laadittu tarkoituksellisesti muistuttamaan tunnetumpaa poliittista muslimijärjestöä Sri Lanka Thowheeth Jama’ath:a. Pidämme mielessä. Sri Lankan viranomaisten saama varoitus terrori-iskun vaaran kasvamisesta huhtikuun lopulla, on tullut Intian turvallisuusviranomaisilta, joilla on hyvin suuria ongelmia Kashmirin alueen ääri-islamisteista, ja näihin kohdistuva tiedonhankinta on intensiivistä. Kashmirin islamisteilla on ollut keskeinen rooli Pakistanissa tapahtuneessa islamisoitumis-kehityksessä, Pakistanin valtiollisten turvallisuuselinten ja nimenomaan kashmirilaisten islamistien välinen suhde on monen analyytikon mukaan vähintään mielenkiintoinen. Intiassa asiasta voi olla jyrkkiäkin näkemyksiä.

Pakistanin, kuten monen muunkin muslimimaan, hallitus ja armeijankin johto ovat tietyllä tavalla ääri-islamistien panttivankeja: Näiden täytyy tehdä politiikassaan islamistisia asioita, ettei heidän tilalleen tulisi islamisteja. Toki kaikenlaisia konspiraatioita voi epäillä, ja niitä varmaan tapahtuukin, mutta olettaen Pakistanin johtajat sekulaareiksi ja täysjärkisiksi heidän poliittiset ratkaisunsa ovat johdonmukaisia ja ymmärrettäviä. Heillä vain on järkyttävän huono pelitilanne, so. huono onni kun kortteja jaettiin.

Yksi asia, jota kukaan ei halua ottaa puheeksi, maailman vielä toipuessa pääsiäisen joukkomurhien jälkeisestä järkytyksestä, on ns. kotiinpalaavien vierastaistelijoiden mahdollinen osuus verisissä kirkko-iskuissa: Nämä rikokset ovat heille tuttua islamilaisen kalifaatin toiminnasta, jossa he ovat itse olleet tekijöinä mukana.

Tarkkailija voi asettaa kysymyksen, sortumatta salaliittojen märehtimiseen, onko NTJ-terroristijärjestöä lainkaan olemassa? Se voi olla jonkin Sri Lankan poliittista vakautta horjuttavan tahon työkalu, tai Syyrian sotatoimialueelta palaavien mutta srilankalaisesta islamilaisyhteisöstä irrallisten äärihihhuleiden eristynyt solu, tai -kuten Sri Lankan hallitus nyt näyttää olettavan- ulkomaisen terroristijärjestön yritys saada jalansijaa saarella. Voi toki olla mahdollista, että radikalisoituminen, joka on myrkyttänyt muslimiyhteisöjä etäisissäkin paikoissa, on hiipinyt Sri Lankaankin.

Uuden Seelannin muslimiyhteisö on täysin maahanmuuttajataustainen, toisin kuin Sri Lankan, joten radikalisoituneiden löytyminen sieltä ei ollut yllättävää. Christchurchin muslimiseurakunnastakin oli lähdetty jihadisti-sotiin Lähi-Idään, kuten Suomestakin. Indonesiassa Acehin maakunnassa islamilainen radikalisoituminen ja paikallinen separatismi ovat löytäneet toisensa, ja yhdistelmä on hyvin vaarallinen. Indonesian muslimien pääosa vastustaa kuitenkin poliittista islamia, toistaiseksi.

Filippiinien Mindanaolla islamistinen väkivaltaliike on suoraan sidoksissa Syyriassa nyt nitistettyyn ”islamilaiseen valtioonIS:ään. IS muuten on alueidensa menettämisen jälkeenkin pystynyt sotilaallisiin iskuihin Syyriassa.

IS:n lisäksi maailmanlaajuista islamistiesikuntaa rakentaa vanha tuttu al Qaeda, joka voi olla hyvinkin vahvasti läsnä Etelä-Aasiassa. Tähän väliin voin muistuttaa, että suomalaisessakin mediassa esiintynyt jaarittelu ”Etelä-Aasiassa nousevasta muslimivastaisuudesta” on kaiken järjenkäytön ulkopuolinen ilmiö, jonka juuria jonkun pitäisi tutkia erikseen. Nyt tarkastelemme reaalimaailmassa tapahtunutta islamilla perustellun väkivallan nousua Aasian ja mm. Afrikan poliittista vakautta uhkaavaksi tekijäksi.

Tänään siis kuultiin, että ensimmäistä kertaa vuoden 2009 jälkeen Sri Lankan armeijalla on valtuudet pidättää ihmisiä. 26 vuotta kestäneen sisällissodan aikana armeija pidätti ”Tamili-tiikereiden” tukijoiksi epäilemiään, ja säilytti heitä eristyksissä, piikkilangan takana. Tuskin tulemme näkemään mitään yhtä dramaattista, mutta hallitus on ottanut järeät keinot käyttöön heti uuden tilanteen alkuvaiheessa. Tästä heitä ei sovi moittia.

Pääsiäissunnuntai oli kymmenen vuotta sitten päättyneen sisällissodan jälkeisen ajan väkivaltaisin päivä. Sri Lankan poliisin edustajan, Ruwan Gunasekaran, mukaan terrori-iskun uhrien määrä on noussut 310:een, vaikeasti haavoittuneiden menehdyttyä saraaloissa. Presidentti Maithripala Sirisena on julistanut tiistain kansalliseksi surupäiväksi.

Pääkaupungin Colombon katunäkymää leimaavat nyt sotilaat, kauppoja on suljettu ja ihmiset pysyttelevät kotonaan. Hallitus kontrolloi sosiaalista mediaa estääkseen väestöryhmien vastakkaisuuden lietsomisen huhuilla. Lehden mukaan Bandaranaiken kansainvälisellä lentoasemalla tiukentuneet turvatoimet ja sotilaiden näkyvyys on hyvin tuntuvaa tänään tiistaina. Hallitus ei ole jäänyt odottamaan uusia iskuja, vaan täydet turvatoimet on otettu käyttöön viivyttelemättä.

Terveysministeri Rajitha Seranatne vahvistaa, että varoitus mahdollisista terrori-iskuista itsemurhapommittajilla oli saatu jo 04.04. Lehden haastattelema Seranatne esittää mielenkiintoisia näkemyksiä, miten ja miksi varoitukset eivät auttaneet katastrofin estämisessä.

Tamili-vähemmistön ja sighaleesien välinen sisällissota on Sri Lankan hallituksella vielä tuoreessa muistissa, eikä onnettomuuden haluta toistuvan. Niinpä vastatoimet väkivallan lietsojille tulevat heti ja full contact: Viranomaisten ja turvallisuusvoimien valtuuksissa ei säästellä. Hetki, jolloin vastakkaisuuden luominen väestöryhmien välille voidaan estää, -se on juuri nyt.

Edellä tuli jo mainittua Lähi-Idässä käydyn -ja yhä jatkuvan- jihad-sodan mahdollinen suora tai epäsuora vaikutus Sri Lankan uusiin vaikeuksiin: Olisiko kaikkien sotatoimialueilta palaavia jihadisteja mahdollisesti vastaanottavien maiden syytä huomioida Sri Lankan tragedian mahdollisuus, ja valmistautua preventiivisiin toimiin, etteivät Colombon pääsiäissunnuntain näkymät toistu lähempänä. Seranatnen esittämä kritiikki saatujen varoitusten sivuuttamisesta, mistä on tähän mennessä aiheutunut jo 310:n ihmisen kuolema, on hyvin rankka moite mille tahansa hallitukselle. Kuka sellaisen haluaisi päälleen?

Asiasta kertoi The Times of Israel tänään.

3 Comments

 1. Pertti Saarinen
  24.4.2019 06:37

  Hyvä artikkeli, ehkä vielä jonain päivänä näemme ns. valtamediassakin samanlaista järkipuhetta klikkiotsikoiden ja tunnefiilistelypohjalta kirjoittelun sijaan, tosin en pidätä hengitystä odotellessa.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  24.4.2019 11:19

  Toimittajat ja tutkijat: Ette tarttuneet srilankalaisen ministerin lausuntoon. Miksi ette?

  ”Terveysministeri Rajitha Seranatne vahvistaa, että varoitus mahdollisista terrori-iskuista itsemurhapommittajilla oli saatu jo 04.04. Lehden haastattelema Seranatne esittää mielenkiintoisia näkemyksiä, miten ja miksi varoitukset eivät auttaneet katastrofin estämisessä.”

  Linkki uutisessa, sitaatissa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top