Sri Lanka: Viranomaiset ottaneet talteen 12 kg huippuräjähdettä ja yhden vihasaarnaajaan

Sri Lankan turvallisuusjoukot ovat ottaneet kiinni yhden extremistisaarnaajan ja löytäneet etsinnän yhteydessä 12 kiloa vaarallista sotilasräjähdettä. Uusia terroritekoja siis ilmeisesti yhä valmistellaan Sri Lankassa.

Viranomaiset ovat myös panneet merkille muslimien vähemmistöryhmiin kohdistuneita häirintätapauksia. Näillä hyökkäyksillä mahdollisesti simuloidaan ”muslimivihaa”, muslimien valtaosan hermostuttamiseksi. Valtavirtauksista poikkeavat muslimiryhmät ovat yleensä olleet ääri-islamistien vihan ja kaunan kohteina siinä kuin muun-uskoisetkin.

C4-sotilasräjähteen löytyminen raidatusta islamistikohteesta saattaa viitata tulossaolevien pommi-iskujen mahdollisuuteen, tai sitten pääsiäissunnuntain terroriteko oli jäänyt aiottua suppeammaksi.

Wikipedia: C-4 (composition 4) on lähinnä sotilaskäyttöön suunniteltu muoviräjähde (PBX). C-4:n aiheuttamat tuhot aiheutuvat lähinnä korkeasta lämpötilasta sekä äkillisesti laajentuvasta kaasusta. C-4 on räjähdysvoimaltaan 1,34 kertaa tehokkaampaa kuin TNT. Koska C-4 on ns. nopea räjähdysaine (räjähdysnopeus yli 8 000 m/s), saadaan siitä suurin hyöty sotilaskäytössä, kun ei voida arvioida rikottavaa massaa tai sen määrää. Normaalissa louhintaräjäytyksessä pystytään arvioimaan rikottavan materiaalin määrä ja laatu, jolloin oikean räjähdysaineen ja -määrän arviointi on suhteellisen helppoa. C-4:n luotettavaan räjäyttämiseen tarvitaan sekä kuumuutta että painetta; ilman aloitepanosta, kuten nallia, se on suhteellisen vaaratonta. Aine ei räjähdä, vaikka sitä leikattaisiin, iskettäisiin tai poltettaisiin. Edes yksittäinen osuma luodista ei johda räjähdykseen.

Sri Lankan poliisin erityisryhmä otti kiinni Padiyathalawassa sijaitsevan Rahumaniya Jumma-moskeijan saarnaajan. 43-vuotias saarnaaja pidätettiin 03.-04.05. yöllä. Poliisi löysi saarnaajan puhelimesta videoita, joilla vihasaarnasi pääsiäisenä itsemurhapomminsa räjäyttänyt ääri-islamisti Zaharan.

Laittomasti maassa oleskelevien pidätykset jatkuivat tänäänkin Sri Lankassa: Viisi intian kansalaista on otettu kiinni viisumirikkomuksen takia. Heidän vangitsemis-asiansa on tänään alioikeudessa. Epäillyt pidätettiin Nuwara Eliyan ja Kotahenan alueilta, kertoo lehti. Viisumitta maassa oleskelu on useimmissa maissa lainrikkomus, josta voidaan pidättää tai vangita. Urbaanitarinan mukaan on olemassa kansainvälinen sopimus, joka kieltää laittomasti oleskelevien pidätykset, mutta tätä sopimusta ei ole toistaiseksi löytynyt. Terroritekojen estämisen kannalta sellainen olisikin ongelmallinen.

Sri Lankasta raportoi tänään News First.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top