Sri Lankan pääministeri: Kotiinpalaavien jihadistien vastaanottaminen oli virhe

Sri Lankan påäministeri Ranil Wickremesinghe otti perjantaisessa (26.04.) TV-haastattelussaan kantaa jihadisteina sotatoimialueilla olleiden kansalaisten kotiinpaluun hyväksymiseen: Meillä ei ollut lakia joka kriminalisoisi ulkomaille matkustamisen, -saimme maksaa siitä kalliisti.

”Meidän on laajennettava lakien soveltamisalaa maailmanlaajuisen terrorismin torjumiseksi. Ei vain heidän (terroristien) pidättäminen, heidän omaisuutensa on myös takavarikoitava”, lisäsi pääministeri.

Wickremesinghe totesi, että hallitus tiesi ”islamilaisen valtioon” IS:ään liittyneiden Sri Lankan kansalaisten kotiinpaluusta, mutta heitä ei voitu pidättää, koska liittyminen ulkomaiseen terroristijärjestöön ei riko saarivaltion lakia: ”Tiesimme, että he menivät Syyriaan … Mutta meillä kansalainen voi mennä ulkomaille ja palata, tai osallistua ulkomaiseen aseistettuun kapinaan, eikä se ole Sri Lankassa lainrikkomus”. ”Meillä ei ole lakeja, jotka antaisivat meille mahdollisuuden pidättää ​​ihmisiä, jotka liittyvät ulkomailla aseellisiin ryhmiin. Voimme ottaa kiinni vain ne, jotka kuuluvat Sri Lankassa toimiviin terroristiryhmiin.”

Sri Lanka kielsi pääsiäisen joukkomurhien jälkeen kaksi islamistista järjestöä, joiden oletetaan liittyvän nyt tapahtuneisiin terroristekoihin, mutta vasta silloin. Wickremesinghe myöntää vastuullisuutensa pääministerinä tiedustelun ja vastatoimien epäonnistumiseen, vaikkei varoittavia tietoja oltu kerrottu hänelle. Hän toistaa, ettei viranomaisilla ollut oikeudessa päteviä todisteita epäiltyjen hyökkääjien pidättämiseen ennen heidän teklemiään rikoksia. Kymmenen vuotta sitten Sri Lankassa päättyi pitkällinen sisällissota, ja maassa palattiin oikeusvaltion arkeen. Viranomaisilla ei siten ollut työkaluja tekeilläolevaan terroritekoon puuttumiseen. Viime viikon keskiviikosta (24.04.) alkaen Sri Lankan turvallisuusviranomaisilla on ollut poikkeustila-valtuudet pidättää ihmisiä ilman oikeuden päätöstä, mikä säädös on ilmeisen oikea mutta yhtä ilmeisen myöhästynyt. 250 srilankalaisen tai maahan saapuneen turistin kannalta päätös tuli aivan liian myöhään.

Haastattelulausunnossaan pääministeri Wickremesinghe pitää terroritekojen jatkumista mahdollisena, ja viranomaisten keskittyvän nyt ”lepääviin” terroristeihin, tulevien iskujen estämiseen jo ennakolta. Viranomaisilla on nyt ainakin valtuudet kunnossa.

Lisää aiheesta: OneIndia.com.

Kysymyksenasettelut, jotka nyt painavat Sri Lankan pääministeriä ja presidenttiä. eivät ole vain eteläaasialaista todellisuutta, vaan tilanteet voivat koskettaa kaikkia maita joihin sotatoimialueilta palaavat ”vierastaistelijat” ovat hiipimässä takaisin. Monen ”tavallisempaan” rikollisuuteen kuuluvan ilmiön kohdalla olemme täällä koti-Suomessa saaneet havaita, että murheilta ja vahingoilta olisi voitu välttyä jos -jopa aiemmin tuomittu- henkilö, jolla ei ole oleskeluoikeutta maassamme, olisi lainvoimaisten päätösten mukaisesti poistettu Suomesta. Kuulemme myös uutisia, että länsimaa toisensa jälkeen evää terrorismiin osallistuneelta paluuluvan. Olemme myös kuulleet, että pääsiäissunnuntaina kykynsä ja aikeensa näyttänyt IS rehentelee avoimesti vierastaistelijoidensa tulevan tekemään Euroopassa juuri sitä, mitä Colombossa näimme. On siis vain kaksi mahdollisuutta: Joko opimme muiden vastoinkäymisestä, tai itkemme ja opimme, -katastrofien jälkeen ja vain hieman myöhemmin.

2 Comments

 1. Sotatila tämä on
  29.4.2019 00:12

  Brittien tiedustelupalvelu varoittaa terrori iskujen sarjasta euroopassa. Sitä saadaan mitä on tilattu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.4.2019 13:55

   Tulee näyttämään ihan samalta kuin Colombossa, kaikilla herkuilla. Toivoisin suomalaisten poliitikkojen jo heräilevän unestaan: Miettikää nyt jo valmiiksi vastaukset toimittajien kysymyksiin, sillä ne eivät tule olemaan sitä überkilttiä tuubaa mihin olette tottuneet. No mutta, voinhan tähän laittaa, ikäänkuin treeniksi:
   – ”Tunnetteko oleva osasyyllisiä tapahtuneeseen?”
   – ”Sanoitte nn/nn että kaikkien maahantulleiden taustat tunnetaan. Oletteko yhä samaa mieltä?”
   – ”Onko teillä sanottavaa uhrien omaisille?”

   Tulette kohtaamaan nämä kysymykset, enkä silloin voi auttaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top