STM ja THL kertovat korona- ja rokotustilanteesta (SUORA 10:00)

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta ja lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri Fimeasta kertovat koronavirustilanteesta ja rokotusten etenemisestä.

Taneli Puumalainen kertoi 16%:n suomalaisista saaneen ensimmäisen rokoteannoksen, joka Britannian kokemuksen mukaan antaa jo hyvän suojan. Suomi on tässä tarkastelussa Euroopan rokotetuimpia. Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi epidemian kasvun hiukan hidastuneen, mutta olemme yhä korkealla tasolla. 13500 henkilöä on asetettu karanteeniin. R-luku on yhä alle yhden. Hoidossa olevien tehopotilaiden määrä on kääntynyt nousuun. Tehopotilaiden hoitojaksot ovat pysyneet kohtuullisen pitkinä, lyhyempinä kuin viime keväällä. HYKS:n erityisvastuualue on vaikein korona-alue Suomessa. Tehohoidon kokonaiskuormitus on 70%:n tasolla, eikä hoidon saamatta jäämisestä ole pelkoa. Tehopotilaista koronatapauksia on ollut ajoittain jopa 60%.

Epidemian kasvun hidastumisesta huolimatta sairaanhoidon tarpeen voi odottaa kasvavan yhä, kertoi Voipio-Pulkki. Ulkomaisten tartuntojen osuus on pysynyt yhdessä prosentissa. Tartuntaketjujen jäljitys on toiminut ajoittaisista ongelmista huolimatta. Tartunnat painottuvat eteläiseen ja lounaiseen osaan Suomea.

Liisa Näveri kertoi rokotteiden turvallisuusseurannasta. Hyöty-haitta-suhteen arviointia tehdään lääkkeen koko käyttöajan. Rokotteen tai lääkkeen saanut voi tehdä haittailmoituksen oman kokemuksensa mukaan. Ilmoitukset rekisteröidään haittavaikutusrekisterinn tai -tietokantaan. Fimea välittää saamansa tiedon THL:lle ja EMA:lle. Tiedot päätyvät EMA:n arviointielimelle, PRAC:lle, joka antaa suosituksensa.  Merkittäväksi todettu haittatieto voi aiheuttaa lääkkeen käyttöohjeistuksen muuttamisen, ja äärimmäisessä tapauksessa myyntiluvan peruttamisen. Viimekädessä päätöksen tekee Euroopan komissio. Koronarokotteista on tehty 1 150 haittailmoitusta tähän mennessä.  Yleisimmät ilmoituksen aiheet ovat liittyneet potilaan yleiseen vointiin: Kuumetta, pahoinvointia.

MTV:n Kantomaa kysyi AztraZenecan rokotteesta. Puumalainen vastasi, että AZ:n toisen annoksen jakaminen tulee tehtäväksi vasta viikolla 17. Suomesta on kaksi AZ:aan liittyvää haittatietoa, joiden yhteyttä rokotteeseen selvitetään. 65-vuotta täyttäneiden rokotusta AZ:n valmisteella jatketaan, alle 65v kohdalla asiaa harkitaan. AZ:aa saaneilla on esiintynyt harvinaisia verihyytymisiä.

IS:n Vaalisto kysyi liikkumisrajoituksista: Mitä voisi lisätä listaan. Voipio-Pulkki vastasi, että on otettu huomioon, ettei epidemia rauhoittuisi riittävästi. Muuntovirukset ovat pahentaneet tilannetta. Jos virus leviää hallitsemattomasti, on epidemologisesti perusteltua eristää väestöä ryhmiksi joiden välillä virus ei kulkeudu. Rokotteiden vaikutuksesta ja vuodenaika-vaihtelusta on apua tilanteessa.

Kirsi Varhila kertoi, että liikkumisrajoitukset ovat välillinen keino, jolla pyritään estämään yksityisissä kokoontumistilanteissa leviävät tartunnat. Puumalainen vastasi Sv.Yle:n kysymykseen rokotuksista. Yli 80-vuotiaat on jo rokotettu ja yli 70-vuotiaiden suhteen edetään hyvin. Osassa kunnista rokotetaan jo riskiryhmiä. 3-4 viikkoa myöhemmin lääketieteelliset riskiryhmät on rokotettu.

HS:n Grönholm kysyi työpaikoissa leviävistä tartunnoista. Puumalainen vastasi rakennustyömaiden ja teollisuuden tartunnoista. Helsingissä työmaatartunnat ovat vähentyneet, testausten ja työnantajien vastuullisuuden avulla. Voipio-Pulkki kertoi Helsingistä olevan hyvin tarkat tiedot. Työpaikkatartunnat ovat laskemaan päin. IL:n Hyttinen kysyi millä tavoitetasolla rajoitukset voidaan purkaa. Puumalainen kertoi, että epidemiatilanteeseen pitää saada näkyvä käänne. Epidemiaan liittyy vakavan pahenemisen uhka, arvaamattomasti. Voipio-Pulkki kertoi leviämistä Uudeltamaalta pohjoisemmaksi havaitun, työmatkaliikkumisen seurauksena.

MT:n Kinnunen kysyi eristämisestä epidemian kuumien alueiden ulkopuolella: Voiko viettää Pääsiäistä. Puumalainen kertoi, että Pääsiäis-vierailut tulee tehdä terveinä, ja pidättyä kutsumasta esm. mökille perheiden ulkopuolisia. MTV:n Kantomaa kysyi ”testausrumbasta” karanteeniin asetettujen keskuudessa: Puumalainen vastasi, että jos henkilöllä on koronaan viittaavia oireita, mutta testi on negatiivinen, on viruksen löytäminen uudessa testauksessa todennäköistä.

Kysyttiin myös, pitäisikö nuoria ikäluokkia rokottaa nopeammin, etteivät he levitä tautia? Puumalaisen kertoi, että jos rokotteita olisi rajattomasti, niin kyllä. Kaikki maat ovat kuitenkin rokottaneet riskiryhmät edellä. Nuorten ensisijaistaminen riskeeraisi vakavammalle taudille alttiit ikääntyneet. IS kysyi Turun muunnoksesta. Puumalainen muistutti, että viruksilla on yleensä tuhansia muunnoksia. Turusta löytyneessä on Etelä-Afrikan muunnoksen piirteitä, mutta myös muita piirteitä. 

Videolähetys alkaa 10:00 tiedotustilaisuuden alkaessa. Videotallenne on myöhemmin nähtävissä samassa ikkunassa.


Videolähetys: Valtioneuvosto.

6 Comments

 1. Normaali suomalainen
  25.3.2021 09:34

  Nämä esiintyjät, olivat sitten virkamiehiä tai politikkoja, ovat aika säälittäviä ulosanniltaaan. Puhuvat ympäripyöreitä eivätkä sano mitään. Muuta varmaa ei ole kuin että on kausi-influenssan toinen ja kolmas muunnos Suomessa. Ei muuta.

  En usko että ne tänäänkään sanovat yhtään mitään. Yleensä ne vaan ”voivottelee” joka on vanhojen mummojen hommaa. ”voi” olla sitä tai ”voi” olla tätä tai ”voi” vaikuttaa tai ”voidaan” päättää/katsoa/määrät/käskeä/sulkea… Mitä tarkoittaa esim ”vahva” suositus? Suosituksen ymmärrän mutta illä tavalla se eroaa ”vahvasta suosituksesta”? Minusta ei mitenkään.

  No, minä olen elänyt vuoden normaalisti ja aion elää jatkossakin. En aio käyttää maskia vaan jään sitten töistäkin kotiin jos sellainen ”pakko” tulee. Otan palkatonta.

  Vastaa
 2. juha.
  25.3.2021 09:47

  Koronan ja nk. ”äärioikeiston” uhka Suomessa ovat yhtä todellisia kuin voileipä, joka putoaa voi puoli ylöspäin. Ts. sanoen poliittista teatteria, jossa sulkutilat ovat rikollista kansalaisten kyykyttämistä puolinmielisen YK:n ”Agenda 2030” kommunistisen maailmanlaajuisen hallinnon pystyttäminen ”ilmastonmuutoksen” ja siitä johdetun ”vihreän vallankumouksen” saattamiseksi käytäntöön. Tavalla, jossa ihmisten normaalit vapaudet riistetään heiltä ”luonnonsuojelun” valheellisella perusteella niin, ettei heillä ole oikeutta laittaa edes nokkaansa pihalle. Ympäristöverot nostetaan pilviin, yksityisautoilu kielletään, kuten myös tietenkin yksin asuminen haja-asutusalueella. Ja ettei hulluus päättyisi tähän. Myös maanviljelys kielletään, koska se ”tuhoaa” luontoa ja vie ”tilaa” metsiltä, jotka tietysti rauhoitetaan täysin taloudelliselta käytöltä. Davosin rosvokoplan suurin ”hienous” on, ettei tavikset omista mitään ja kaupungit ovat tyhjiä. Yksilön valvonta viedään äärimmilleen ja jatkuvat rokotukset tulevat pakkolaeilla määrätyiksi vailla todellista tarvetta. Sananvapaus ja kansalaisvapaudet riistetään tässä totalitarismissa totaalisesti ja poliittisten vankien määrät tulevat ylittään ne karmeat luvut, joita tähänastiset ovat kommunistiset diktatuurit ovat ihmisoikeuksia rikkoneet. Osa niistä, jotka uskaltavat sanoa totuuden ääneen tuossa valheellisessa maailmassa raahataan ”pakkohoitoon” mielisairaaloihin aivan kuten tehtiin ent. Neuvostoliitossa ”toisinajattelijoille”, jotka ”hulluuttaan” ”ymmärtäneet hyvän päälle!

  Vastaa
 3. Juha
  25.3.2021 10:27

  Englannissa on vuoden ajan ollut tiukimmat koronatoimet liikkumisrajoituksin.. eikä ne toimi. Alun 2 viikon pakkotoimet ovat jatkuneet jo yhden vuoden ajan.. eikä loppua näy.. vai onko ongelmaan sittenkin ratkaisu.

  https://off-guardian.org/2021/03/23/lockdown-one-year-on-it-doesnt-work-it-never-worked-it-wasnt-supposed-to-work/

  Suomessa WEFn juoksupojat ja – tytöt tekee mitä käsketään. Koronaongelmaan reagoidaan ulkonaliikkumiskiellolla.. joka jatkuu ja jatkuu.. Ratkaisu onkin jo ollut ennen ongelmaa.. se kerrotaan aikanaan.. kunhan vähän ensin kärvistellään..

  Problem.. reaction.. solution..

  Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  25.3.2021 12:48

  Mukavat rokotusprosentit näissä muutamassa esimerkkikunnassa, jossa ei ole vielä todettu ainuttakaan koronatartuntaa. https://twitter.com/RMuristo/status/1375034754307870720?s=20

  Vastaa
 5. Nuremberg 2 odottaa korona-trolleja
  25.3.2021 19:11

  Yli puolet Espanjan flunssan 1918 kuolemista johtui ilmeisesti maskista eikä viruksesta. Yleisin kuolinsyy oli bakteeri-pohjainen keuhkokuume eikä mikään virus. Missä bakteerit kukkisivat paremmin kuin maskin takana suussa, kurskussa ja keuhkoissa korkeassa CO2 pitoisuudessa? Lisäksi meile jätetään kertomatta, että sotilaat oli rokotettu Rockefeller suvun tuottamalla rokotteella ja sotilaita kuoli paljon. Miten maskeja uskalletan suositella testaamattomista kokeellisista rokotteista puhumattakaan (ne rokotteet mitätöivät henkivakuutuksen 12kk ajaksi, koska rokotettu on vapaaehtoinen koekaniini) ?
  https://truth11.com/2020/11/05/death-by-mask-lessons-learned-in-1918-mask-wearing-bacterial-pneumonia-infections-and-the-1918-spanish-flu-the-unmasked-were-burying-the-masked/

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.3.2021 06:29

   Ilmeisesti mitään maskeja ei ollut v.1918 yleisessä käytössä, ja hygieniatasokin oli nykyistä huonompi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top