STM ja THL tänään: Kangasmaski voi olla haitallinen, ei suositusta käyttää julkisilla paikoilla

Sosiaali ja terveysministeriö kertoo tänään, yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, ettei yleistä suositusta maskien käyttöön julkisilla paikoilla liikuttaessa anneta.

Kankainen kasvomaski voi pahimmillaan lisätä tartuntariskiä, kerrotaan STM:n sivuilla. Mahdollisina haittoina mainitaan väärä turvallisuuden tunne, käytettäessä maskia ohjeista poiketen, ja mm. itsetehdystä suojaimesta irtoavan pölyn pääsy keuhkoihin.

Olennaista on muistaa, että kasvomaski ei suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta. Maskin käyttö voi sen sijaan suojata muita, koska se voi vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä.

Extrauutiset tarkasteli muiden maiden käytäntöjä, ja löysimme myös toisenlaisen esimerkin: Diario Noticias kertoi 16.04. ensimmäisen 20 tuhannen maskin erän saapuneen Madeiralle, jaettavaksi postin välityksellä kaikkiin koteihin. Saarella on 53 koronatapausta (16.04.).

Maskien käyttö yleisillä paikoilla liikuttaessa on mahdollista, jos niitä on riittävästi saatavissa. Suojanaamareilla on myös rajoitettu käyttöaika, ja em. omat haittansa. Itse tehty suojaväline saattaa päästää pienet partikkelit lävitseen, tai haitata hengitystä, joten pidetään etäisyyttä toisiimme ja pestään kädet usein. Käsienpesussa isoommat näyttävätkin meille esimerkkiä.

8 Comments

 1. Jaaha
  18.4.2020 23:12

  Valtaosa vastaajista on ymmärtänyt, ettei artikkeli alkuunkaan sisällä hyödyllistä tietoa. Suorastaan sisäisesti ristiriitainen tuo tiedote, ei siis tämä artikkeli asiasta vaan se STM:än tiedote tuolla valtioneuvoston sivuilla.
  Ristiriitaista, että kasvosuoja madaltaa sairastavan riskiä tartuttaa muita, mutta ei sitten muka kuitenkaan ole hyödyllinen laajassa käytössä, kun näet moni ihminen voisi vaikkapa käydä kaupassa ruokaostoksilla, jos siellä jokainen asiakas olisi määrätty käyttämään noita suojaimia ja pitämään yli kahden metrin turvavälin vielä sen päälle. …ei tulisi 10-15 euroa lisähintaa joka ostoskerralle pakollisesta kotiin tilaamisesta.

  Vastaa
 2. Mutta vapaa liikkuvuus..
  19.4.2020 00:00

  No jos laumaimmuniteetti eli kaikkien sairastuttaminen rajoituksilla hieman hidastuttaen on strategia, niin mitä sitä muuta voi kuin valehdella ettei suojaimia kannata käyttää. Kaikille pakolliset kangasmaskit kaupoissa ym. ulkona kun tukahduttaisivat koko epidemian. Sen jälkeen tosin vapaa liikkuvuus maiden välillä olisi laitettava jäihin useiksi vuosiksi, ettei epidemia palaisi muualta löyhemmistä länsimaista. Vapaan liikkuvuuden lopettaminen taas tarkoittaisi turvapaikkamamutuksen loppua, joka ei sovi monikulttuurisuuskehitykseen. Nän ei siis voi toimia suomalaisten hengen ja terveyden eteen.

  Vastaa
  1. Maan parasta ajatteleva
   19.4.2020 10:18

   Tämä voi olla hyvinkin vihreän hallitusopposoition aikaansaamaa politiikkaa. Tiedetäänhän näiden tavoitteet, ilmastonmuutos on pysäytettävä, globalismia ja monikulttuurisuutta tuettava. Koronavirusken tartuntojen ehkäisy rajoittaa kuolleisuutta ja monikulttuurisuutta on fakta. Luultavasti vihreitten vaatimuksesta Uudenmaan karanteeni purettiin ennenaikaisesti, koska maahanmuuttajia on tulossa. Kuka uskaltaisi paljastaa totuuden?
   Yleisin ja pahin tartunta tulee mikroskooppisten pisaroitten välityksellä hengitysteihin, jotka kaikki jäävät kiinni yksinkertaiseenkin maskiin. Siten tartunnan saannin todennäköisyys vähenee prosentteihin. Jos vielä muistaa, ettei mahdollisesti virusta saaneilla käsillä kostettele limakalvojaan, tartunta on liki mahdoton. Sitä tuskin saa helposti ruokatavaroitten mukana, jos muistaa pestä käsiään ja kypsentää ruoat kuonnolla.

   Vastaa
   1. Maan parasta ajatteleva
    19.4.2020 11:01

    Pitää vielä lisätä, että covid-19 tauti on todella vakava. Nyt on ollut 2 viikkoa vakiintunut tilanne. Tietoon tulleista sairastuneista on kuollut 21% ja parantunut 79%. Tämä on virallinen maailman tilasto. 15.4 Kuoleeisuus Suomessa oli 19.35% tietoon tulleista sairastuneista. Nyt se on 5,03%, joten yhtäkkiä kuolleisuutta on alettu pimittää. Todennäköisesti kuolleita on yli 300. Voi myös olla, että tartuntojen saaneiden määrä on kohonnut testausten lisääntymisestä johtuen ja parantuneiden määrään pantiin summa mutikassa 300 lisää 3.4.20. Olemme vasta alussa runsaan 2 viikkoa maailman tartuntojen jäljessä. THL voi tilastoja kikkailemalla tukea hallitusta, joka kiistelee rajoituksista ja sitten niiden purkamisesta, mutta ei tee juuri mitään muuta kansalaisten suojelemiseksi. Siispä kansalaiset suojelkaa itse itseääne. Jos joudutte liikkumaan joukoissa, tehkää suojanaamari mistä rätistä tahansa ja kotiin tultuanne peskää kätenne ja käyttäkää desinfiointia ja jättäkää räkäisellä kadulla kuljetut kengät oven ulkopuolelle.

    Vastaa
 3. Strategia valittu: Talous
  19.4.2020 00:08

  Ikävää että hallitus nojaa muutamaan THL:n, STM:n ja HUS:sin ”asiantuntijaan”, jotka eivät Suomen tartuntalakia ja WHO:n suosituksia noudattaen halua tukahduttaa koronaviruspandemia-epidemiaa, vaan tartuttaa sen kaikkiin laumaimmuniteetin takia ja taloutta suojaten ihmisten sijaan. He toimivat siis Suomen lain vastaisesti ihmisiä talouden alttarilla vaarantaen!

  Laumasuojastrategian kannattajat: HUS Asko Järvinen, THL Mika Salminen ja STM Kirsi Varhiala
  https://keskustelu.suomi24.fi/t/16354943/laumasuojastrategian-kannattajat-hus-asko-jarvinen-thl-mika-salminen-ja-stm-kirsi-varhiala

  Vastaa
  1. Maan parasta ajatteleva
   19.4.2020 11:18

   MIhin laumasuojatavoite voi johtaa? Todella tällä hetkellä kuolleisuus on 21% ja parantuneiden 79%. Laumasuoja saavutetaan, kun taudin on käynyt läpi 80% suomalaisista, joita on 5,5 miljoonaa. Eli taudin läpiläyneitä olisi 4,4 miljoonaa. Kuolleitten määrä tulee pahimmassa tapauksessa lähentelemään lukua 800000 ja jäävän parhaimmassa tapauksessa 250000 tuhanteen.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    19.4.2020 20:18

    ”Laumasuoja” on periaatteessa, siis juridisesti, tartuntalain vastainen strategia: Laki velvoittaa viranomaiset estämään tautien leviämisen. Siis estämään enemmät tartunnat käytettävissäolevin keinoin.

    Vastaa
 4. S Devil
  19.4.2020 09:02

  Onpa röyhkeeää toimintaa näiltä depopulation idean kätyreiltä. ” Maskin käyttö voi sen sijaan suojata muita, koska se voi vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä.” No tuohan on jo hyvä syy suojata muita ! Täyttä pskaa nuo mädätetyt puuhamaat puhuu, yrittävät maksimoida suomalaisten tartunnat ja kuolemat. Ja vielä maksamme kovaa palkkaa noille saatanan kätyreille!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top